12. 11. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Lee Cain, jeden z vplyvných poradcov britského premiéra Borisa Johnsona, odíde do konca roka z postu šéfa pre komunikáciu Downing Street. Informovali o tom vo štvrtok britské médiá vrátane stanice BBC.
Cain vo svojom vyhlásení uviedol, že si cení, že mohol posledné tri roky pracovať pre premiéra Johnsona. Dodal však, že po dôkladnom zvážení sa rozhodol zo svojej funkcie odstúpiť do konca roka. Cain nepochybuje o tom, že Johnsonova vláda splní sľuby z predvolebnej kampane v roku 2019 a vyvedie krajinu z koronavírusovej pandémie.
Svoje rozhodnutie učinil Cain napriek tomu, že dostal ponuku stať sa šéfom Johnsonovho úradu. Táto ponuka údajne nahnevala niektorých ľudí v úzkom okruhu Johnsona, ako napríklad viacerých poslancov či ministrov, píše BBC.
Johnson sa poďakoval svojmu "skutočnému spojencovi a priateľovi", ktorý mu bude chýbať.
Plánovaný odchod Caina vzbudil podľa BBC špekulácie o budúcnosti Johnsonovho hlavného poradcu Dominica Cummingsa, ktorý bol zároveň Cainovým blízkym spolupracovníkom. BBC však uviedla, že Cummings nateraz zostáva vo funkcii.
Caina vo funkcii podľa BBC nahradí súčasný hovorca vlády James Slack.




Čínsky internetový gigant Tencent vo štvrtok oznámil, že jeho tržby sa v 3. štvrťroku 2020 zvýšili o 29 %. Pomohli mu príjmy z hier a reklamy, keďže ľudia sa pre ochorenie COVID-19 zdržiavajú doma a sú on-line.
Tencent, materská spoločnosť platformy na posielanie správ WeChat, uviedla, že jej tržby v období júl-september 2020 medziročne vzrástli na 125,4 miliárd jüanov (16,09 miliardy eur) a čistý zisk dosiahol 38,5 miliardy CNY.
Pod tieto výsledky sa podpísal rast výnosov z hier pre inteligentné telefóny vrátane najnovšieho dielu League of Legends.
Tržby z finančných a biznis služieb sa v 3. štvrťroku zvýšili medziročne o 24 % na 33,2 miliardy CNY, a to najmä vďaka väčším príjmom z komerčných platieb a správy majetku.
Podľa vyhlásenia Tencentu sa „zdá, že celková reklamná aktivita v Číne sa do značnej miery vrátila do normálu“ po mesiacoch prísnych blokád na zabránenie šírenia nového koronavírusu.
Lepšie ako očakávané výsledky však prichádzajú v čase, keď čínske regulačné úrady pripravil návrh nových protimonopolných pravidiel, ktoré signalizujú možný zákrok proti rýchlo sa rozvíjajúcim internetovým gigantom.
Regulačné úrady v Šanghaji a Hongkongu začiatkom tohto mesiaca zastavili vstup technologického gigantu Ant Group na burzu. Jeho materská spoločnosť Alibaba je rivalom Tencentu.
Okrem toho WeChat čelí problémom v Spojených štátoch, kde má približne 19 miliónov aktívnych denných používateľov. Vláda prezidenta Donalda Trumpa nariadila totiž zákaz sťahovania WeChat. Tento jej krok neskôr súd v USA zablokoval.
Zatiaľ čo mnohé firmy sú pod tlakom pre dôsledky pandémie, technologické firmy na celom svete vrátane Apple a Amazon zaznamenali silný dopyt po svojich produktoch.

 

Copyright © TASR 2020

 


Obdobie Vianoc je v Nemecku podobne ako v Česku neoddeliteľne spojené s filmom Tri oriešky pre Popolušku. Snímka, ktorý vznikol v československej a východonemeckej koprodukcii, odvysielajú tento rok nemecké televízie vo vianočnom čase i okolo sviatkov najmenej devätnásťkrát. Portál t-online poznamenal, že zoznam ešte nemusí byť konečný, pretože zaradiť rozprávku na program môžu ešte ďalšie televízie.
Nemecké noviny a tiež webové portály už zverejnili prehľady vysielacích časov a staníc, kde bude možné rozprávku z roku 1973 zhliadnuť. Ako prvý ju uvedie 29. novembra hlavný verejnoprávny kanál ARD a postupne film odvysielajú ďalšie stanice, aby maratón 6. januára uzavrela bavorská televízia BR.
Hlavnom vysielacom dňom bude tradične Štedrý deň, kedy ju do programu zaradilo šesť televízií a kedy na obrazovkách bude postupne k videniu od poludnia do polnoci.
Režisér Václav Vorlíček rozprávku natáčal okrem iného na vodnom hrade Švihov a na zámku Moritzburg neďaleko Drážďan. Hlavné úlohy stvárnili Libuše Šafránková s Pavlom Trávníčkom. Táto dvojica si získala srdcia niekoľkých generácií Nemcov, čo dokazuje aj záujem nemeckých médií o novinky týkajúce sa týchto hercov.

Copyright © ČTK 2020




Víťazstvo na ihrisku môže niekedy znamenať prehru v zákulisí. Táto napohľad nelogická úmera platí pre nemeckú futbalovú reprezentáciu po stredajšom prípravnom zápase proti Česku. Nemci zvíťazili gólom Giana-Lucu Waldschmidta 1:0, ale tým sa výpočet pozitív pre zverencov trénera Joachima Löwa končí.
Okrem toho, že sa hralo na prázdnom štadióne Red Bull Arena v Lipsku, sklamaním bola aj televízna sledovať zápasu. V tzv. prime time, čiže hlavnom vysielacom čase po 21.00 h, si ho pozrelo 5,42 mil. divákov, čo je najnižší priemer sledovanosti reprezentačného mužstva Nemecka v tomto storočí. Futbalisti "NationalElf" sa v rebríčku nezáujmu dokonca dostali pod reláciu o predaji starožitností "Cash for Ratities".
"Ak po triumfe na majstrovstvách sveta v roku 2014 v Brazílii zavládla v nemeckom futbale radostná realita, po predčasnom odchode z MS v Rusku zasa zúfalstvo, momentálny stav by sme zrejme nazvali apatiou. Pre krajinu, ktorá sa rada chváli svojou futbalovou vášňou, je to znepokojujúce," uviedla agentúra AP.
Hlavný dôvod nízkeho záujmu o prípravný zápas spočíva v neatraktívnosti základnej jedenástky, ktorá vybehla proti Čechom. Tréner Löw dal prednosť viacerým mladým hráčom a väčšine opôr doprial voľno pred poslednými dvoma zápasmi skupinovej fázy Ligy národov. Výber, v ktorom figurovali aj nováčikovia Philipp Max a Ridle Baku, viaceré nemecké médiá označili za B-mužstvo Nemecka. Na druhej strane v čase, keď viacerí hráči nie sú k dispozícii pre pozitívne testy na koronavírus alebo sú zranení, mohol dať Löw možnosť zahrať si skúseným, ale už nechceným tridsiatnikom Thomasovi Müllerovi, Jeromovi Boatengovi a Matsovi Hummelsovi. Neučinil tak.
Na druhej strane je fakt, že Nemcom sa v poslednom čase nedarí podľa predstáv. Najmä v Lige národov to Nemcom nejde, v premiérovej edícii 2018/2019 skončili v skupine poslední a len reorganizácia súťaže ich zachránila od zostupu do nižšej divízie. Aktuálne sú vo svojej skupine druhí za Španielmi, keď v štyroch zápasoch iba raz vyhrali a až trikrát remizovali. O menšej dôležitosti Ligy národov pre nemecký tím sú presvedčení aj niektorí hráči. "My hráči sme len bábky v rukách FIFA a UEFA. Vymyslia si nejakú súťaž a my musíme hrať. Nikto sa nás nepýta na názor," uviedol v podcaste pre nemeckých fanúšikov stredopoliar Realu Madrid Toni Kroos.
Na Nemcov čakajú na záver LN zápasy doma s Ukrajincami (14. 11.) a v Španielsku (17. 11.).

 ©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.