12. 2. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Stúpajúce narážky na futbalistov tmavej pleti v Anglicku viedlo prevádzkovateľov Instagramu k tomu, aby zablokovali účty verejne propagujúce rasiszmus. Stane sa tak v prípade opakujúcich sa príspevkov s rasistickým motívom. Obľúbená sociálna sieť však nezverejnila, koľko takýchto správ by bolo potrebných na odstránenie účtu. "Toto číslo nezdieľame verejne, pretože nechceme, aby sa ľudia hrali s našimi systémami,“ uviedol vlastník Instagramu v emailovej odpovedi agentúre AP.
Britská vláda tiež vyvíja tlak na spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá, aby podnikli viac krokov na odstránenie rasistov z ich platforiem. Facebook zareagoval zakázaním účtov, na ktorých sa objavili správy priamo podnecujúce rasizmus. Neuviedol však, prečo to urobil až teraz, keď už v minulosti futbalisti žiadali podniknúť tvrdé kroky. Už v roku 2019 hráči v Premier League na 24 hodín bojkotovali sociálne médiá pre stúpajúce čísla rasistických príspevkov. "Všetci máme jeden cieľ - bojovať proti nenávisti a rasizmu aj formou našej platformy. Túto tému berieme veľmi vážne," uviedol manažér pre obsahovú politiku na Facebooku Fadzai Madzingira.
Kritika Instagramu priamo z radov futbalistov prišla aj od obrancu Chelsea Reeceho Jamesa a útočníčky Manchestru United Lauren Jamesovej. Majú s rasizmom čerstvé skúsenosti. "Instagram nemá vo svojom portfóliu ani presne vymedzené slovo rasizmus," uviedla Jamesová, ktorá sa posťažovala len minulý týždeň na rasistické útoky na jej osobu. Britský minister kultúry Oliver Dowden vyhlásil, že treba podniknúť rázne kroky na zamedzenie šírenia rasizmu vo virtuálnom priestore.
"Najsilnejšie spoločnosti v oblasti sociálnych médií na svete príliš dlho nezvládali rasistické útoky na svoje platformy. Toto sa musí skončiť. Vítam vylepšenú politiku Instagramu, ale rasistické zneužívanie je stále súčasťou života množstva ľudí, preto treba konať. Zavádzame nové formy zodpovednosti pre tieto spoločnosti prostredníctvom pripravovaného zákona o bezpečnosti v 'online' priestore. Firmy, ktoré nedokážu ochrániť svojich používateľov na internete, budú musieť rátať s tvrdými sankciami," vyhlásil Dowden.
Organizácia združujúca profesionálnych futbalistov FIFPRO uviedla, že platformy, ako sú Instagram a Twitter, jednoznačným spôsobom zlyhali pri riešení problematiky rasizmu. "Futbalisti nám pomohli upozorniť na vážnu a opakujúcu sa povahu rasistických útokov. Všetci títo hráči budú dostávať našu podporu s cieľom upozorniť na nedostatočnú ochranu poskytovanú spoločnosťami sociálnych médií. Potrebujeme, aby národné aj medzinárodné orgány spolupracovali na tom, aby tieto spoločnosti vyčistili svoje platformy a odstránili nedovolenú diskrimináciu, ktorá kontaminuje verejné kanály aj osobný život hráčov," uviedol generálny sekretár FIFPRO Jonas Baer-Hoffmann.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



              
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali v stredu na zabezpečenie demokratického dohľadu nad technologickými gigantmi prevádzkujúcimi sociálne siete a na zaistenie slobody prejavu.
Poslanci počas diskusie s portugalskou ministerkou zahraničných vecí Annou Paulou Zacariasovou, ktorá zastupovala predsedníctvo Rady EÚ, a podpredsedníčkou Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věrou Jourovou kriticky zhodnotili obrovskú moc sociálnych platforiem a ich znepokojivý vplyv na politiku a slobodu prejavu.
Veľká väčšina poslancov poukázala na rôzne rozhodnutia, ktoré platformy v minulosti prijali v snahe zmazať obsahy alebo účty, a upozornili na nedostatok jasných pravidiel, ktorými sa tieto platformy riadia. Ako nedostatok vnímajú aj nepostačujúcu transparentnosť praktík používaných veľkými technologickými spoločnosťami.
Európski zákonodarcovia v tejto súvislosti vyzvali Európsku komisiu, aby sa touto otázkou zaoberala prostredníctvom zákona o digitálnych službách a zákona o digitálnych trhoch, ktoré predložila v decembri, ako aj v rámci akčného plánu EÚ pre demokraciu.
Poslanci sa rovnako zamerali aj na potrebu zaistiť právnu istotu pri odstraňovaní obsahov zo sociálnych sietí a zabezpečiť, aby tieto rozhodnutia boli prijímané na základe usmernení demokraticky volených orgánov a nie z podnetu súkromných spoločností.
Rozprava v pléne EP naznačila tiež potrebu brániť demokraciu a hodnoty EÚ účinnejším bojom proti dezinformáciám na internete. Poslanci zdôraznili, že technológia musí byť používaná skôr na podporu než na obmedzenie politickej debaty, pričom do tejto oblasti spadá aj problém šírenia nenávistných prejavov a diskriminácie v online prostredí. Vyslovili sa za transparentnosť používaných algoritmov, proti zneužívaniu osobných údajov a za obmedzenie alebo dokonca zákaz cielenej reklamy a profilovania s cieľom zásadne zmeniť obchodné modely technologických gigantov.
V neposlednom rade ide aj o problémy, ktoré príchod technologických monopolov znamenal pre pluralitu médií a pluralitu názorov vo verejných debatách. Jedným z jasných odkazov europoslancov je, že pravidlá, ktoré sa vzťahujú na všetky aspekty života mimo internetového sveta, by mali platiť aj v online priestore.




             

Vojvodkyňa zo Sussexu Meghan vyhrala súdny proces s britskými novinami Mail on Sunday. Tie v roku 2019 zverejnil časti Meghaninho súkromného listu adresovanému jej otcovi Thomasovi Markleovi. Informovali o tom vo štvrtok agentúry AFP a AP.
Bývalá americká herečka Meghan Markleová (39) žalovala vydavateľa Mail on Sunday - spoločnosť Associated Newspapers - za narušenie súkromia a porušenie autorských práv týkajúce sa piatich článkov z februára 2019 zverejnených v časopise Mail on Sunday a na webe MailOnline. Články obsahovali úryvky listu, ktorý napísala svojmu otcovi po jej svadbe s princom Harrym v roku 2018.
Sudca najvyššieho súdu v Londýne Mark Warby uviedol, že vojvodkyňa zo Sussexu "oprávnene očakávala, že obsah listu zostane dôverný". Články v týždenníku Mail on Sunday "zasahovali do tohto jej dôvodného očakávania" a boli tak nezákonné, píše sa v rozsudku.
Spoločnosť Associated Newspapers uviedla, že ju rozhodnutie súdu veľmi prekvapilo a zatiaľ zvažuje, či voči nemu podá odvolanie.
Obhajoba tiež tvrdila, že vojvodkyňa napísala list za pomoci komunikačného tímu ako súčasť mediálnej stratégie zameranej na vyvrátenie názorov jej otca prezentovaných v médiách, v ktorých kritizoval Meghanin vzťah s princom Harrym i kráľovskú rodinu. Tieto tvrdenia naznačujúce, že Meghan je iba spoluautorkou listu a nevlastní všetky autorské práva, by mal podľa Warbyho súd ďalej preskúmať.

 

Čína zakázala vo štvrtok na svojom území vysielanie britskej televíznej stanice BBC World News. Dôvodom je šírenie nepravdivých informácií, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa vyhlásenie čínskeho regulačného úradu.
Britský vysielateľ podľa regulačného úradu závažným spôsobom porušil zásady televízneho vysielania, vrátane požiadavky, že "spravodajstvo má byť pravdivé a vyvážené" a nemá "poškodzovať národné záujmy Číny". Úrad zároveň oznámil, že zamietol žiadosť BBC o predĺženie televíznej licencie o ďalší rok.
BBC v reakcii vyjadrila sklamanie z tohto kroku čínskeho regulačného úradu. "BBC je najdôveryhodnejšou svetovou spravodajskou stanicou a o udalostiach z celého sveta informuje vyvážene a nestranne", cituje AFP z vyjadrenia hovorkyne stanice.
BBC World News sa tak pridala k ďalším médiám a webovým stránkam, ako sú Google, Facebook, Twitter, Wikipedia a Instagram, ktoré nie sú v Číne dostupné.
Čínska vláda minulý týždeň kritizovala BBC za odvysielanie dokumentu, obsahujúceho podľa nej "falošné správy" o snahe Pekingu utajiť zdroj pandémie nového koronavírusu, ktorý sa začal šíriť koncom roka 2019 z čínskeho mesta Wu-chan. BBC sa vyjadrila, že svoju reportáž považuje za "vyváženú" a "nestrannú".
Britský úrad pre rozhlasové a televízne vysielanie (Ofcom) odobral minulý štvrtok vysielaciu licenciu čínskej štátnej anglickojazyčnej televízii CGTN po tom, čo vyšlo najavo, že jej vlastnícka štruktúra porušuje britské zákony.
Podľa úradu o obsahu vysielania rozhodovala v konečnom dôsledku vládnuca komunistická strana, čo je v rozpore s britskými zákonmi, podľa ktorých vysielatelia nemôžu byť ovládaní politickými subjektmi. Regulačný úrad dodal, že stále prebieha vyšetrovanie údajných porušení pravidiel nestrannosti, ktoré bude ukončené "čoskoro".
Podľa Pekingu však ide o "politické" rozhodnutie založené za "ideologických predsudkoch". "Čína vyzýva Britániu, aby okamžite ukončila politickú manipuláciu a napravila svoje chyby," povedal len deň na to hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin.
Televízia CGTN za rozhodnutím Londýna vidí podľa svojho stanoviska zverejneného na sociálnej sieti Weibo "manipuláciu krajne pravicových skupín a protičínskych síl".

Copyright © TASR 202