16. 2. 2021

Zomrel Gurgen Ovsepian

 Zomrel Gurgen Ovsepian


Vo veku 65 rokov zomrel bývalý sólista Opery Slovenského národného divadla (SND) Gurgen Ovsepian. Informovala o tom tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková. Ovsepian sa narodil 1. marca 1955 v meste Sisian v Arménsku. Zomrel 15. februára 2021 v Bratislave.

Operný spev študoval najskôr na Konzervatóriu v Jerevane v rokoch 1976 až 1980 a následne aj na Ruskej hudobnej akadémii Gnessinských v Moskve, kde sa učil u ruského sólistu Veľkého divadla v Moskve Salamona Chromčenka. K štúdiu spevu v Moskve pridal aj štúdium pedagogiky.

Prvou opernou scénou v sólistickej kariére Gurgena Ovsepiana bolo Akademické divadlo opery a baletu v Saratove (1986 až 1992). Dva roky pôsobil v Štátnej opere v Banskej Bystrici, kde debutoval v úlohe Fernanda Donizettiho v opere Favoritka. Od roku 1994 do roku 2011 pôsobil v Opere SND. V roku 2005 začal prednášať na Konzervatóriu v Bratislave a v roku 2007 aj na Vysokej škole muzických umení v Bratislave. V SND zároveň pôsobil ako hlasový pedagóg.

Ovsepian absolvoval viac ako tisíc vystúpení. Najčastejšie stvárňoval postavu Radama v opere Aida, Dona Josého v opere Carmen a Dona Carla v rovnomennej opere.


©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.