15. 7. 2021

Zomrela Renée Dorléacová


Zomrela Renée Dorléacová

                         Renée Dorléac, mother of Catherine Deneuve, is dead
Vo veku 109 rokov zomrela francúzska divadelná herečka Renée Dorléacová, matka filmovej herečky Catherine Deneuveovej. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.
Úmrtie Dorléacovej, ktorá mala desiatky rokov trvajúcu kariéru v divadle a dabingu, oznámili vo štvrtkovom vydaní denníka Le Figaro jej rodinní príslušníci s tým, že skonala v nedeľu v Paríži a bude pochovaná v rodinnej hrobke.
Dorléacová, známa pod umeleckým menom Renée Simonotová, sa narodila 10. septembra 1911 v severofrancúzskom prístavnom meste Le Havre. Hereckú dráhu začala ešte ako dieťa v parížskom divadle Odéon, kde pôsobila tri desaťročia.
Ako jedna z prvých francúzskych herečiek sa uplatnila v dabingu; svoj hlas prepožičiavala hollywoodskym hviezdam ako boli Olivia de Havillandová, Judy Garlandová, Esther Williamsová, Sylvia Sidneyová či Donna Reedová.
Krátko po druhej svetovej vojne sa rozhodla ukončiť svoju profesionálnu kariéru a venovať sa výchove svojich dcér.
Jej prvá dcéra Danielle sa narodila v roku 1936 zo vzťahu s hercom Aimém Clariondom, ktorého neskôr opustila. S manželom Mauriceom Dorléacom - hercom, ktorý zomrel v roku 1979 -, mala ďalšie tri dcéry - Francoise (1942), Catherine (1943) a Sylvie (1946).
Catherine Deneuveová (77) sa stala jednou z najobľúbenejších francúzskych herečiek vďaka účinkovaniu vo filmoch ako Dáždničky zo Cherbourgu (1964) alebo Kráska dňa (1967).
Herečkou sa stala i Francoise Dorléacová, ktorá si spolu so sestrou Catherine zahrala v úspešnom muzikáli Slečinky z Rochefortu (1967). Účinkovala i vo filme Slepá ulička (1966) režiséra Romana Polanského. O život prišla ako 25-ročná pri autonehode.


Zdroj: TASR