9. 5. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Súd zamietol Trumpovu žalobu vo veci zablokovaného účtu na Twitteri - Svet  - Správy - Pravda 
Sudca federálneho súdu v Kalifornii zamietol v piatok žalobu bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý sa ňou snažil dosiahnuť odblokovanie svojho konta na sociálnej sieti Twitter. TASR prevzala správu od agentúry AFP.
Sudca vo svojom rozhodnutí označil argument, že Twitter "cenzuroval" Trumpa v rozpore s právom na slobodu prejavu, za slabý, pretože prvý dodatok ústavy zakazuje vládnym orgánom - a nie súkromným firmám - zasahovať do toho, čo hovoria občania.
"Zmluvné podmienky umožnili Twitteru konať tak, ako uzná za vhodné, pokiaľ ide o akýkoľvek účet alebo obsah a z akéhokoľvek dôvodu," uviedol sudca James Donato vo zdôvodnení svojho rozhodnutia o zamietnutí žaloby.
Donato nechal otvorené dvere, aby bolo možné žalobu, ktorú podal Trump, Americká konzervatívna únia a niekoľko ľudí, upraviť a znovu podať.
Žaloba uvádza Twitter a jeho bývalého šéfa Jacka Dorseyho ako obžalovaných a žiada náhradu škody v hotovosti, ako aj vydanie príkazu na okamžité odblokovanie pozastavených účtov.
Trumpove kontá na Twitteri, Facebooku a ďalších sociálnych sieťach boli zablokované po útoku jeho priaznivcov na sídlo Kongresu vo Washingtone, ku ktorému došlo 6. januára 2021. Kritici Trumpovi vyčítali, že k útoku podnecoval aj svojimi statusmi, čím porušil pravidlá on-line sietí. Krátko pred útokom vyslovil doteraz nepreukázané obvinenia z podvodov v prezidentských voľbách, ktoré prehral.
Súdna prehra prichádza v čase, keď miliardár Elon Musk kupuje Twitter a sľúbil, že obmedzí "moderovanie obsahu" na zákonné minimum.


Germany: Police investigate device found at Russian news agency in Berlin |  News | DW | 07.05.2022
Berlínski vyšetrovatelia a prokuratúra v sobotu skúmali zničené zariadenie, ktoré deň predtým objavili v obytnej budove v mestskej časti Steglitz, kde bývali novinári ruskej spravodajskej agentúry. TASR správu prevzala od agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na vyjadrenie miestnej polície.
Podľa vyhlásenia ruského veľvyslanectva v Berlíne niekto hodil v piatok fľašu do okna budovy, kde bývali ruskí novinári. Počas ďalšieho pátrania sa v budove našla improvizovaná bomba, ktorú nemeckí špecialisti deaktivovali.
Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, ako nebezpečné zariadenie bolo a na koho bol útok namierený. Hovorca berlínskej polície dodal, že k prípadu poskytnú viac podrobností neskôr.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom sobotňajšom vyhlásení požiadalo predstaviteľov Nemecka a ostatných krajín Európy a NATO, aby prijali opatrenia na ochranu ruských novinárov a ich rodín. "Vnímame to ako priamy dôsledok prenasledovania, ktoré sa na Západe spustilo voči ruským médiám a ich zamestnancom," píše sa vo vyhlásení.
Západné krajiny zakázali vysielanie viacerých ruských televíznych či rozhlasových kanálov, lebo ich podozrievali zo šírenia proruskej propagandy v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.
Európska únia na začiatku marca prijala sankcie proti Rusku v oblasti dezinformácií a manipulácií s informáciami. Členské krajiny eurobloku sa vtedy rozhodli zablokovať na území celej EÚ prístup k štátom vlastneným dezinformačným médiám – televízii RT (predtým Russia Today) a agentúre Sputnik.


Copyright  © TASR 2022