22. 3. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Kidnapped French journalist and American aid worker freed in West Africa |  Euronews
Francúzsky novinár Olivier Dubois a americký humanitárny pracovník Jeffery Woodke, ktorých uniesli pred niekoľkými rokmi džihádisti v africkom regióne Sahel, boli v pondelok prepustení na slobodu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.
Duboisa (48), novinára na voľnej nohe, uniesli v štáte Mali v roku 2021, Woodke zmizol v susednom Nigeri v októbri roku 2016. V pondelok obaja vystúpili z paluby lietadla, ktoré pristálo na letisku v nigerskej metropole Niamey.
"Cítim sa unavený, ale som v poriadku. Je úžasné byť tu, byť slobodný," povedal Dubois pre malú skupinu prítomných novinárov. Po jeho boku stál Woodke, opierajúci sa o palicu.
Woodkeho uniesli v severonigerskom meste Abalak, približne 350 kilometrov od Niamey. Podľa webovej stránky jeho priaznivcov 61-ročný Američan pôsobil v Nigeri ako misionár a humanitárny pracovník 32 rokov.
Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na sociálnej sieti Twitter uviedol, že správu o prepustení Woodkeho prijal s potešením a úľavou. "Spojené štáty ďakujú Nigeru za pomoc.... Chcem sa zároveň poďakovať všetkým, ktorí neúnavne pracovali na jeho prepustení na slobodu," dodal.

European Commission bans TikTok from staff work devices – DW – 02/23/2023

Britská spravodajská stanica BBC v pondelok uviedla, že svojim zamestnancom odporučila, aby si vymazali videoaplikáciu čínskej sociálnej siete TikTok, ak ju nevyhnute nepotrebujú z pracovných dôvodov. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.
BBC oznámila, že v nedeľu svojim pracovníkom poslala správu so znením: "Neodporúčame inštaláciu TikToku na korporátnych zariadeniach BBC, ak na to nie je oprávnený služobný dôvod." "Ak TikTok nepotrebujete na pracovné účely, mali by ste si ho vymazať," dodala spoločnosť.
BBC v pondelok pre AFP uviedla, že "bezpečnosť a ochranu svojich systémov, údajov a ľudí berie nesmierne vážne". Dodala, že hoci je používanie TikToku naďalej povolené na korporátnych zariadeniach na redakčné a marketingové účely, "bude naďalej monitorovať a vyhodnocovať situáciu". BBC má na TikToku 4,4 milióna sledovateľov.
Britská vláda vo štvrtok oznámila, že z bezpečnostných dôvodov zakazuje používanie populárnej aplikácie TikTok na vládnych zariadeniach. Tento krok predtým prijali aj ďalšie krajiny vrátane USA a Kanady. Z bezpečnostných dôvodov sa pre tento krok rozhodla aj Európska komisia, Európsky parlament i Rada EÚ.
Vyvolali ho obavy, že čínska spoločnosť ByteDance a vlastník TikToku, by mohla Pekingu poskytovať prístup k citlivým údajom používateľov z celého sveta.
Čínska spoločnosť tvrdí, že takéto obavy sú založené na "dezinformáciách". Dodala, že v súčasnosti podniká kroky na zvýšenie ochrany údajov používateľov z Európy.

Copyright  © TASR 2023