16. 3. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Andrew Tate: Romanian court rejects bail application - BBC News




Rumunský súd v utorok odmietol žiadosť o prepustenie na kauciu od influencera Andrewa Tatea. Tridsaťšesťročného britsko-amerického občana zadržali koncom decembra v Bukurešti spolu s jeho bratom Tristanom a dvoma rumunskými ženami v súvislosti s obvineniami z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a členstva v organizovanej zločineckej skupine.

Hovorkyňa rumunskej agentúry DIICOT, ktorá sa venuje vyšetrovaniu organizovaného zločinu, Ramona Bolla informovala o zamietnutí po tom, čo sa v tejto veci v utorok ráno uskutočnilo konanie na súde v Bukurešti. Nie je jasné, aké podmienky kaucie navrhol Tateov právny tím.

V Rumunsku je zriedkavé, že preventívne zatknutí za závažné trestné činy žiadajú o kauciu. Častejšie sú žiadosti o umiestnenie za iných súdnych podmienok, ako je domáce väzenie alebo geografické obmedzenia.

Bukureštský súd zamietol kauciu po tom, čo vo februári Tateovci neuspeli s odvolaním sa voči tretej 30-dňovej väzbe. Bolo to tretie samostatné odvolanie, ktoré prehrali, proti rozhodnutiam o predĺžení ich väzby, kým vyšetrovanie pokračuje.

Bývalý profesionálny kickboxer Tate, ktorý má milióny sledovateľov na sociálnych sieťach a v Rumunsku údajne žil od roku 2017, si pred časom vyslúžil zákaz od viacerých internetových platforiem pre jeho mizogýnne názory a nenávistné prejavy.

DIICOT ešte v decembri informovala, že identifikovala šesť pravdepodobných obetí sexuálne zneužitých organizovanou skupinou. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, či Tate lákal ženy do Rumunska na sľuby vážneho vzťahu alebo manželstva a neskôr ich nútil alebo zmanipuloval, aby pre neho pracovali ako modelky v chatovacích miestnostiach pre dospelých.

Obete údajne držali pod neustálym dohľadom a podrobovali „fyzickému násiliu a psychickému nátlaku“, skupina ich sexuálne zneužívala a nútili ich účinkovať v pornografii. Preverujú tiež obvinenia zo znásilnenia.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.