11. 4. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

HNonline.sk - Pohrebu zabitého ruského blogera sa v Moskve zúčastnili  stovky ľudí


Na pohrebe ruského provojnového blogera Vladlena Tatarského, ktorý zomrel pri bombovom útoku, sa v sobotu zúčastnili stovky jeho podporovateľov vrátane zakladateľa ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny oligarchu Jevgenija Prigožina. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
Smútoční hostia nesúci kvety sa zišli na Trojekurovskom cintoríne na západe Moskvy. Niektorí účastníci pohrebu mali na oblečení písmená Z alebo V, ktoré sa stali symbolom ruského útoku na Ukrajinu.
Prigožin prišiel na pohreb s kladivom, ktoré je vizitkou Vagnerovej skupiny, a položil ho k blogerovej rakve. Pri zatvorenej rakve boli na zamatových vankúšoch vystavené aj Tatarského vyznamenania, medzi ktorými sa nachádzal aj Rád odvahy, jedno z najvyšších štátnych vyznamenaní Ruska. Ten udelil ruský prezident Vladimir Putin blogerovi posmrtne za jeho statočnosť.
Tatarskij, vlastným menom Maxim Fomin, prišiel o život minulú nedeľu pri výbuchu v kaviarni v Petroharade. Výbušný systém bol nastražený vo vnútri busty s jeho podobou, ktorú mu odovzdala mladá žena. Zranenia pri výbuchu utrpelo viac ako 30 ľudí.
Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu sa stali internetoví blogeri dôležitou silou a často kritizujú ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine.
Tatarskij, ktorý pochádzal z východukrajinskej Doneckej oblasti, spočiatku bojoval na strane proruských separatistov. Neskôr sa stal populárnym vojnovým blogerom a na sociálnych sieťach ho sledovalo približne pól milióna ľudí.

                                 Eurovision 2023: Beatles statue clad in Ukrainian clothing - BBC News

Sochy štyroch členov skupiny Beatles na nábreží rieky Mersey v Liverpoole obliekli do "vyšívaniek" - ukrajinských ľudových košieľ. Súvisí to s prípravami na súťaž Eurovision Song Contest. TASR informuje podľa BBC.
Liverpool organizuje pesničkovú súťaž v mene vojnou zničenej Ukrajiny, keďže Sam Ryder ako reprezentant Veľkej Británie skončil minulý rok v talianskom Turíne na druhom mieste za ukrajinským Kalush Orchestra.
Sochy Paula McCartneyho, Georgea Harrisona, Ringa Starra a Johna Lennona preto obliekli do vyšívanky ako tradičného ukrajinského folklórneho odevu. Podľa novodobej tradície si ju počas "Dňa vyšívanky" na tretí májový štvrtok obliekajú Ukrajinci po celom svete, aby dali najavo svoj pôvod.
Finále Eurovízie 2023 bude v sobotu 13. mája po dvoch semifinálových kolách v tom istom týždni. Vstupenky na veľké finále sa vypredali za menej ako 40 minút. Okrem priameho televízneho prenosu sa bude dať finále vo Veľkej Británii po prvýkrát sledovať aj v kinách.

 

Copyright  © TASR 2023