20. 6. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Conservative Party - Latest news and updates on the Tories - The Mirror




Desiatky zahraničných médií pôsobiacich v Británii obvinili britskú Konzervatívnu stranu, že podkopáva slobodu tlače, keď novinárom ukladá poplatky za pokrývanie svojej výročnej konferencie. Tento prístup kritizovali aj britské médiá, ktoré ho označili za antidemokratický.
Ako v utorok informovala agentúra AFP, Konzervatívna strana žiadala od novinárov akreditačný poplatok už vlani, keď sa výročná konferencia konala v Manchestri na severozápade Anglicka.
Tento rok sa za účasť na konferencii platí 137 libier. Táto suma sa od 1. augusta zvýši až na 880 libier. Toryovia však ubezpečujú, že existujú aj výnimky pre médiá v zložitej finančnej situácii.
Zavedenie akreditačného poplatku konzervatívci zdôvodňujú tým, že vybrané peniaze pomáhajú pokryť administratívne náklady na "tisíce" novinárov, ktorí sa na konferenciu akreditujú, ale napokon sa na ňu nedostavia.
Strana tvrdí, že veľký počet novinárov, ktorí sa na konferenciu akreditujú, ale napokon na ňu neprídu, zapríčiňuje zbytočné náklady a zvyšuje množstvo papierového a plastového odpadu. Organizátori zjazdu musia napríklad z tohto dôvodu vynakladať desaťtisíce libier za policajné bezpečnostné kontroly.
Asociácia zahraničných novinárov združujúca zahraničné médiá so sídlom v Spojenom kráľovstve však vo svojom otvorenom liste, zverejnenom v utorok, uviedla, že Konzervatívna strana nepredložila žiadne dôkazy o neúčasti novinárov v spomínanom rozsahu.
Novinári tiež argumentovali, že v hre sú aj širšie zásady slobody tlače. "Toto rozhodnutie v skutočnosti vytvára nebezpečný precedens pre krajiny na celom svete, ktoré ho využijú na ospravedlnenie finančných a iných prekážok pre médiá pri kontrole politického procesu," upozornilo združenie zahraničných novinárov pôsobiacich v Británii.
Vyzvali preto organizátorov konferencie Konzervatívnej strany, aby "zrušili alebo vrátili poplatky a umožnili spravodlivé a slobodné spravodajstvo pre všetkých."
Otvorený list podpísalo takmer 300 mediálnych skupín vrátane Agence France-Presse, New York Times, Washington Post, Le Monde, The Hindu, Jomiuri Šimbun, Der Spiegel a Sydney Morning Herald.
Zastúpené sú médiá z viac ako 60 krajín vrátane Číny a Ruska.
AFP dodala, že prístup médií na výročnú konferenciu opozičnej Labouristickej strany je do 28. júla bezplatný, potom sa do 31. augusta platí za účasť poplatok 75 libier, ktorý sa od 1. septembra zvýši na 95 libier.

                                              Telegram e Viber brigam em público enquanto disputam por usuários do  WhatsApp - Giz Brasil



Moskovský súd pokutoval v utorok spoločnosti prevádzkujúce aplikácie Telegram a Viber za obsah, ktorý Rusko považuje za nezákonný, vrátane informácií o vojne na Ukrajine. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters.
Telegram so sídlom v Dubaji dostal príkaz zaplatiť štyri milióny rubľov (43.339 eur) a japonská spoločnosť, ktorá stojí za Viberom, dostala pokutu milión rubľov (10.825 eur).
Telegram založili v roku 2013 bratia Pavel a Nikolaj Durovovci, ktorí sa narodili v Rusku, kde je táto sieť veľmi populárna. Denne ju používa aj Kremeľ či ministerstvo obrany, novinári, predstavitelia opozície, ľudskoprávne skupiny a milióny bežných ľudí.
Pokuta bola Telegramu uložená za to, že odmietol odstrániť 32 kanálov, ktoré zverejňovali údajne nepravdivé informácie o vojne na Ukrajine.
Rusko zaviedlo krátko po invázii na Ukrajinu vo februári 2022 prísne pravidlá o spôsobe informovania o vojne. Moskva pritom trvá na označovaní "špeciálna vojenská operácia" a nie vojna.
V marci sa v Rusku zaviedli prísne postihy za "ohováranie" alebo "diskreditáciu" armády, ktoré umožňujú väzenie až do výšky 15 rokov.
V Rusku už pokutovali po sprísnení trestov mnoho platforiem, vrátane Google, Twittru, spoločnosť Meta (Facebooku a Instagram) a tento mesiac prvýkrát aj WhatsApp.

Copyright  © TASR 2023

 

 Andrew Tate and his brother to face trial in Romania over human trafficking  allegations | World News | Sky News



Kontroverzného influencera Andrewa Tatea v Rumunsku obžalovali zo znásilnenia, obchodovania s ľuďmi a vytvorenia organizovanej zločineckej skupiny s cieľom sexuálne zneužívať ženy. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Rumunské úrady podali obžalobu aj na jeho brata Tristana a dve ich spoločníčky. Všetci štyria odmietajú obvinenia.
Tridsaťšesťročného britsko-amerického občana zadržali koncom decembra v Bukurešti spolu s jeho bratom Tristanom a dvoma rumunskými ženami v súvislosti s obvineniami z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a členstva v organizovanej zločineckej skupine. V marci ich na základe rozhodnutia sudcu presunuli z väzby do domáceho väzenia.
V obžalobe, ktorú podali na súde v Bukurešti, sa uvádza, že štyria obvinení vytvorili v roku 2021 organizovanú zločineckú skupinu s cieľom obchodovania s ľuďmi v Rumunsku, ale aj v iných krajinách vrátane USA a Spojeného kráľovstva. Menujú v nej sedem údajných obetí, ktoré podľa nej bratia Tateovci nalákali prostredníctvom falošných prísľubov lásky a manželstva.
Súdny proces sa nezačne okamžite a očakáva sa, že potrvá niekoľko rokov, upozorňuje BBC. Rumunský sudca má 60 dní na to, aby preskúmal spisy prípadu predtým, ako bude možné poslať ho na súd.
Tateov hovorca sa vyjadril, že vítajú možnosť, ktorú prináša súdny proces, aby mohli počas neho demonštrovať svoju nevinu.
Bývalý profesionálny kickboxer Tate, ktorý má milióny sledovateľov na sociálnych sieťach a v Rumunsku údajne žil od roku 2017, si pred časom vyslúžil zákaz od viacerých internetových platforiem pre jeho mizogýnne názory a nenávistné prejavy.
Riaditeľstvo pre vyšetrovanie organizovaného zločinu a terorizmu (DIICOT) ešte v decembri informovalo, že identifikovalo šesť pravdepodobných obetí sexuálne zneužitých organizovanou skupinou. Vyšetrovatelia zisťovali, či Tate lákal ženy do Rumunska na sľuby vážneho vzťahu alebo manželstva a neskôr ich nútil alebo zmanipuloval, aby pre neho pracovali ako modelky v chatovacích miestnostiach pre dospelých. Obete údajne držali pod neustálym dohľadom a podrobovali „fyzickému násiliu a psychickému nátlaku“, skupina ich sexuálne zneužívala a nútili ich účinkovať v pornografii.

                              You Can't Tweet With Us: How to Create a Private Twitter Circle | PCMag

Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter bude rešpektovať pravidlá Európskej únie (EÚ) týkajúce sa moderovania obsahu, známe ako Zákon o digitálnych službách. V rozhovore pre francúzsku televíziu to uviedol majiteľ spoločnosti Elon Musk, informuje portál Politico.
„Ak bude vydaný zákon, Twitter sa zaväzuje ho dodržiavať,“ povedal moderátorke Anne-Sophie Lapix v predtočenom rozhovore, ktorý odvysielali vo francúzskom dabingu na France 2.
Twitter je podľa únijného zákona o moderovaní obsahu považovaný za veľmi veľkú platformu, čo znamená, že bude musieť od 25. augusta zaviesť opatrenia proti šíreniu falošných správ. Francúzsky minister pre digitálnu transformáciu a telekomunikácie Jean-Noël Barrot sa však nedávno vyjadril, že sa „obáva“, že platforma nedokáže dodržiavať pravidlá, pripomína Politico.
Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton by mal tento týždeň so svojím tímom navštíviť sídlo Twitteru v Spojených štátoch, aby vykonali záťažové testy platformy.
Musk počas rozhovoru tiež skonštatoval, že Twitter bude dodržiavať zákon, ale nepôjde ďalej. Tvrdil pritom, že od jeho nástupu do funkcie sa výskyt nenávistných prejavov znížil o 30 percent a to aj napriek tomu, že mu Lapix ukázala štatistiky, ktoré hovorili o opaku, vrátane štúdie Inštitútu pre strategický dialóg, ktorá odhalila 105-percentný nárast antisemitských príspevkov.
Multimiliardár a samozvaný zástanca absolútnej slobody prejavu si podľa vlastných slov myslí, že definícia nenávistných prejavov by nemala byť príliš široká, pretože by mohla viesť k cenzúre. Keď mu následne moderátorka ukázala tweety, v ktorých sa ich autori minulý týždeň tešili z potopenia lode s migrantmi pri Grécku, Musk pripustil, že sú „nechutné“, no ak nie sú nezákonné, mali by podľa neho zostať na internete.
Politico zároveň pripomína, že i keď sa francúzski zákonodarcovia obávajú toho, ako Musk vedie Twitter, v súvislosti s jeho výrobcom elektromobilov Tesla sú omnoho nadšenejší.
Podľa Muska je „veľmi pravdepodobné“, že Tesla bude v nadchádzajúcich rokoch vo Francúzsku „robiť veľmi dôležité veci“, nepotvrdil však, že v krajine postaví gigafabriku. V piatok sa tiež stretol s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. O investície spoločnosti Tesla sa uchádzajú viaceré štáty Únie, vrátane Francúzska, Španielska a Talianska, ktoré dúfajú, že sa práve u nich bude nachádzať druhá európska továreň automobilky.

 

SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.