1. 11. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Pätica predstaviteľov hlavných postáv amerického seriálu Priatelia v pondelok vyjadrila sústrasť v spojitosti so smrťou svojho hereckého kolegu Matthewa Perryho, ktorý zomrel v sobotu vo veku 54 rokov. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA a magazínu People.
"Sme vyslovene zdrvení stratou Matthewa. Boli sme viac než len hereckí priatelia. Sme rodina," uviedli v spoločnom vyhlásení Courtney Coxová, Jennifer Anistonová, Lisa Kudrowová, Matt LeBlanc a David Schwimmer. Vyhlásenie zverejnili v pondelok v časopise People. "Zostáva ešte veľa nevypovedaného, teraz však na chvíľu zotrváme v žiali a spracujeme túto nepochopiteľnú stratu," napísali.
Viac podľa svojich slov povedia po čase, keď to bude v ich silách. "Nateraz sme v našich myšlienkach a v láske s rodinou Matthewa, jeho priateľmi a každým na celom svete, kto ho mal rád," dodali sa vo vyhlásení.
Populárny sitcom Priatelia (Friends) americkej televíznej stanice NBC má desať sérií, nakrúcali ho v rokoch 1994 až 2004. Zachytáva životy šiestich mladých ľudí - priateľov v meste New York.
Perry v ňom stvárnil postavu menom Chandler Bing. Je to trochu trápny, ale bystrý a milý tridsiatnik, ktorý nosí tkané vesty a vrtošivo fajčí cigarety, píše People. Za výkon v Priateľoch získal Perry v roku 2002 nomináciu na cenu Emmy. Ďalšie dve získal neskôr za účinkovanie v seriáli Západné krídlo.
Matthew Perry sa narodil 19. augusta 1969 v americkom štáte Massachusetts. Tento herec sa otvorene vyjadroval o svojich problémoch s alkoholom a v roku 1997 sa po nehode na lyžovačke začala jeho závislosť na liekoch na utlmenie bolesti, píše na svojej webovej stránke denník The New York Times.
Hercovo telo našli v sobotu skoro ráno vo vírivke v jeho dome v Los Angeles v americkom štáte Kalifornia. O jeho smrti ako prvý informoval portál TZM, podľa ktorého úrady na mieste nenašli žiadne drogy a takisto nehlásili žiadne náznaky cudzieho zavinenia.
Sústrasť s Perryho smrťou vyjadrilo viacero populárnych osobností, hercov i politikov, píše People.







V Rusku zadržali rusko-americkú novinárku z Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) a obvinili z toho, že sa nezaregistrovala ako tzv. zahraničný agent. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP.
Alsu Kurmashevová pracuje pre spravodajský portál v tatárskom a baškirskom jazyku, služby financovanej americkým Kongresom. Riaditeľ RFE/RL Jeffrey Gedmin vo vyhlásení vyzval na jej prepustenie, "aby sa mohla ihneď vrátiť k svojej rodine".
Kurmashevová žije v Prahe v Českej republike. Do Ruska prišla 20. mája z vážnych rodinných dôvodov, uviedol vo vyhlásení Výbor na ochranu novinárov (VON) so sídlom v New Yorku.
Podľa RFE/RFL novinárku dočasne zadržali 2. júna na letisku v ruskom meste Kazaň, keď mala nastúpiť na spiatočný let. Odobrali jej americký aj ruský pas a uložili pokutu za to, že nenahlásila svoj americký pas na ruských úradoch.
To, že voči nej vzniesli obvinenie, jej úrady oznámili, keď čakala na vrátenie pasov. V prípade dokázania viny jej hrozí až päťročné väzenie, uviedol VON.
Koncom marca tohto roka zadržali v ruskom Jekaterinburgu amerického novinára Evana Gershkovicha z denníka Wall Street Journal (WSJ) a obvinili zo špionáže. V Rusku mu hrozí až 20 rokov väzenia.
Gershkovich je od rozpadu Sovietskeho zväzu prvým zahraničným novinárom, ktorého v Rusku zadržali a obvinili zo špionáže. Zadržiavaný je v moskovskej väznici Lefortovo.
Označenie "zahraničný agent", pripomínajúce "nepriateľa ľudu“ zo sovietskej éry, sa v posledných rokoch v Rusku používa najmä v súvislosti s kritikmi Kremľa, novinármi či ľudskoprávnymi aktivistami obvinenými z vykonávania politickej činnosti financovanej zo zahraničia.





Koncern Meta ponúkne zákazníkom v Európskej únii (EÚ) prístup k svojim službám Instagram a Facebook bez reklám. Užívatelia za to budú musieť od 1. marca 2024 platiť 9,99 až 12,99 eura mesačne, oznámila v pondelok americká spoločnosť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Ponuka platí len pre osoby staršie ako 18 rokov. Inzerenti by mali mať naďalej možnosť sprostredkovať v EÚ personalizované reklamy. Meta reaguje na hroziacu stratu dôležitých príjmov z reklamy v dôsledku prísnejšej regulácie v Únii. Začiatkom roka írsky úrad na ochranu údajov, ktorý je zodpovedný za európske podnikanie skupiny, zakázal spoločnosti považovať prijatie všeobecných obchodných podmienok zo strany užívateľa za súhlas s personalizovanou reklamou. Spoločnosť následne oznámila, že v budúcnosti chce od zákazníkov v EÚ výslovne požadovať ich súhlas.
Spoločnosť Meta dostala začiatkom tohto roka pokutu 390 miliónov eur od írskeho úradu pre ochranu osobných údajov, ktorý ju upozornil, že nemôže používať súhlas s obchodnými podmienkami ako právny základ na posielanie reklám užívateľom na základe ich online aktivity.


                                       


Moldavsko zablokovalo v pondelok prístup na webové stránky významných ruských médií vrátane agentúr TASS a Interfax. Kišiňov zablokované médiá obvinil z účasti na informačnej vojne v Moldavsku, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.
V nariadení zverejnenom na webovej stránke moldavskej spravodajskej a bezpečnostnej služby (SIS) je vymenovaných 31 webových stránok, ktoré budú s okamžitou platnosťou zablokované, pretože sa na nich nachádza obsah používaný v informačnej vojne proti Moldavsku. Minulý týždeň pritom Moldavsko takto zablokovalo prístup k ďalším 22 spravodajským portálom - vrátane ruských.
V novom zozname sa nachádza 14 ruských spravodajských portálov vrátane webovej stránky ruského denníka Komsomoľskaja pravda, agentúr TASS a Interfax či portálu Lenta.ru.
V osobitnom dekréte okrem toho Moldavsko zrušilo licencie šiestim domácim televíznym kanálom.
Moldavsko obviňuje od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko z toho, že sa snaží zosadiť jeho prozápadnú vládu. Moldavsko leží medzi Ukrajinou a Rumunskom, ktoré je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO), a tento týždeň ho čakajú komunálne voľby.
Ruskí vojaci sa pritom nachádzajú v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko a hlavné moldavské opozičné strany majú blízke vzťahy s Moskvou. Rusko však odmieta zasahovanie do záležitostí Moldavska a obviňuje moldavskú prezidentku Maiu Sanduovú z presadzovania nepriateľstva.
"Ruske chce prostredníctvom organizovaných kriminálnych skupín ovplyvniť komunálne voľby 5. novembra a podkopať demokratický proces," uviedol moldavský premiér Dorin Recean na zasadnutí núdzovej komisie zriadenej po invázii Ruska na Ukrajinu.
Dodal, že zablokované televízne stanice sú podriadené zločineckým skupinám, ktoré "spojili svoje sily, aby destabilizovali krajinu", pričom ich záujmy ležia mimo Moldavska.
Ešte vlani v júni pritom Moldavsko zakázalo televíznym staniciam, aby vysielali spravodajské a analytické programy z Ruska. Vysielať v ruštine sa pritom môžu len zábavné relácie a filmy.
Rusko na kroky Moldavska bezprostredne nereagovalo. Ruské ministerstvo zahraničných vecí však už predtým označilo blokovanie webových stránok ako nepriateľský krok, ktorý odopiera Moldavčanom prístup k alternatívnym spravodajským zdrojom.




      

Copyright  © TASR 2023