24. 11. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Reportér ruskej televíznej stanice Rossija 24 Boris Maksudov vo štvrtok zomrel na následky zranení, ktoré utrpel počas dronového útoku na Ukrajine. TASR správu prevzala od agentúry AFP.
"Zomrel reportér televíznej stanice Rossija 24 Boris Maksudov," napísal na sociálnej sieti moderátor ruskej štátnej televízie Vladimir Solovjov.
"Boris Maksudov zomrel ako hrdina, ako statočný bojovník," uviedol v reakcii na jeho úmrtie Dmitrij Kiseľov, generálny riaditeľ ruskej mediálnej skupiny Rossija Segodňa. Sústrasť vyjadrila aj hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.
Ruské ministerstvo obrany informovalo o zranení Maksudova počas útoku v ukrajinskej Záporožskej oblasti v stredu. Uviedlo vtedy, že jeho zranenia nie sú život ohrozujúce.
Podľa Výboru na ochranu novinárov (CPJ) zahynulo na Ukrajine od začiatku vojny vlani vo februári najmenej 15 zamestnancov médií.

 

Copyright  © TASR 2023

  




Vychádzajúca hviezda prišla o vytúženú filmovú rolu, Susan Sarandonovú opustila jej talentová agentúra a Tom Cruise vraj zasiahol, aby ochránil svoju agentku v čase, keď Hollywood čelí rozvratu kvôli vojne na Blízkom východe. Americký zábavný priemysel je preslávený svojou politickou jednotnosťou a v prevažnej väčšine otázok hviezdy, manažéri aj produkční hovoria jedným hlasom. Konflikt medzi Izraelom a Hamasom však odhalil ostrý rozkol, napísal denník The Times.
V utorok bolo oznámené, že Melissa Barreraová, 33-ročná hviezda hororových filmov zo série Vreskot, bola vyhodená z pripravovaného pokračovania za výroky, ktoré produkčná spoločnosť považovala za antisemitské.
Barreraová od teroristických útokov Hamasu zo 7. októbra na sociálnych sieťach často písala o konflikte a obviňovala Izrael z etnických čistiek a genocídy.
Hovorca spoločnosti Spyglass, ktorá stojí za sériou Vreskot, oznámil prepustenie Barreraovej. "Máme nulovú toleranciu voči antisemitizmu alebo podnecovanie nenávisti v akejkoľvek forme, vrátane nepravdivých odkazov na genocídu, etnické čistky, prekrúcanie holokaustu alebo čohokoľvek, čo hrubo prekračuje hranicu nenávistných prejavov," uviedol.
Sarandonovú, 77-ročnú držiteľku Oscara, ktorá je dlhodobo známa pre svoj príklon k ľavicovým témam, tento týždeň prepustila agentúra United Talent Agency za jej komentáre, ktoré predniesla na propalestínskom zhromaždení v New Yorku.
Na videozázname z akcie, ktorá sa zrejme konala 17. novembra, Sarandonová hovorí davu: "Existuje veľa ľudí, ktorí sa boja, ktorí sa boja byť v tejto dobe Židmi a spoznávajú, aké to je byť moslimom v tejto krajine."
Ani všemocné hollywoodske talentové agentúry neboli imúnne voči vnútorným sporom kvôli konfliktu.
Pravdepodobne najznámejšia agentúra Creative Artists Agency odvolala z vedúcej pozície jednu zo svojich agentiek Mahu Dakhilovú po tom, čo obvinila Izrael z vykonávania genocídy. Uprostred špekulácií, že jej navyše hrozí prepustenie, údajne zasiahol Cruise, jeden z jej klientov, a podľa serveru Variety sa vydal na vzácnu návštevu do kancelárií CAA v Los Angeles, aby jej vyjadril svoju podporu.
Odborový zväz scenáristov WGA bol ostro kritizovaný za to, že neodsúdil útoky zo 7. októbra. Odbory sa už predtým angažovali v politicky citlivých témach, ako sú hnutia Black Lives Matter a MeToo, ale k vojne v Gaze sa nevyjadrili.
Predsedníčka WGA West Meredith Stiehmová neskôr členom oznámila, že vyhlásenie odsudzujúce Hamas nebude vydané, pretože "veľa členov nás požiadalo, aby sme sa ho zdržali" a "konsenzus bol nedosiahnuteľný".
Rozpory sa objavili aj v Británii. Odborový zväz hercov Equity, ktorý zastupuje približne 47 000 členov, vyvolal tento mesiac kritiku po tom, čo vydal vyhlásenie, v ktorom obvinil Izrael z vykonávania "bombardovania, okupácie a apartheidu". Odbory uviedli, že ich členovia sa boja cenzúry za vyjadrenie obáv z konfliktu, a požadovali, aby sa britská vláda "postavila proti genocíde".


Copyright  © ČTK 2023