20. 12. 2023

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Európska komisia (EK) v pondelok vyhlásila, že začala oficiálne konanie voči sociálnej sieti X (predtým Twitter) amerického podnikateľa Elona Muska za porušenie zákona o digitálnych službách (DSA). Na X sa údajne šírili dezinformácie a došlo aj k porušeniu transparentnosti. TASR správu prevzala od agentúr AFP a DPA.
"Akékoľvek porušenie pravidiel berieme veľmi vážne. V súčasnosti máme dostatok dôkazov, aby sme začali formálne konanie voči sieti X," uviedla výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová.
X podľa EK porušila svoje povinnosti v súvislosti so šírením nezákonného obsahu, používaním zavádzajúceho dizajnu a prístupu výskumných pracovníkov k údajom. AFP uvádza, že dezinformácie sa týkajú októbrového útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael.
EÚ podnikla takýto krok voči veľkej sociálnej sieti prvýkrát. Podľa nedávno prijatého zákona DSA podliehajú platformy s viac než 45 miliónmi aktívnych používateľov rozsiahlym pravidlám moderovania obsahu. Zákonu podliehajú tiež sociálne siete Facebook či Tiktok.
EK môže týmto platformám udeliť za porušenie DSA pokutu, ktorá sa v niektorých prípadoch môže rovnať až šiestim percentám celosvetového obratu. Vo výnimočných prípadoch, keď má EK k dispozícii aj súdny príkaz, môže spoločnosti dočasne zastaviť činnosť.



Copyright © TASR 2023

                  

Komisia víta politickú dohodu, ktorú v piatok dosiahli Európsky parlament a Rada, na európskom akte o slobode médií. Ten Komisia navrhla v septembri 2022. Novými pravidlami bude lepšie chránená redakčná nezávislosť, pluralita médií, transparentnosť a spravodlivosť a vďaka novej Európskej rade pre médiá sa zlepší spolupráca mediálnych orgánov. Ich súčasťou sú bezprecedentné záruky pre novinárov, aby mohli slobodne a bezpečne vykonávať svoju prácu. Tento súbor novátorských pravidiel zároveň zabezpečí, aby mohli verejné aj súkromné médiá ľahšie fungovať na vnútornom trhu EÚ naprieč hranicami bez neprimeraného tlaku a aby sa náležite zohľadnila digitálna transformácia mediálneho priestoru. V zmysle Európskeho aktu o slobode médií sa zriadi nová nezávislá Európska rada pre mediálne služby. Radu budú tvoriť vnútroštátne mediálne orgány alebo subjekty a bude jej asistovať sekretariát Komisie. Táto rada bude podporovať účinné a konzistentné uplatňovanie mediálneho právneho rámca EÚ, a to aj vydávaním stanovísk o vplyve koncentrácií na mediálnom trhu, ktoré by mohli ovplyvniť fungovanie vnútorného trhu s mediálnymi službami, a podporou Komisie pri príprave usmernení k otázkam regulácie médií. Rada bude zároveň koordinovať opatrenia týkajúce sa médií mimo EÚ, ktoré predstavujú riziko pre verejnú bezpečnosť, a zorganizuje štruktúrovaný dialóg medzi veľmi veľkými online platformami, médiami a občianskou spoločnosťou.


Podrobnosti:

Tlačová správa