24. 4. 2024

RTVS slávnostne otvorila už tretie kreatívne centrum ARTÉNA

RTVS slávnostne otvorila už tretie

 kreatívne centrum ARTÉNA


Na Slovensku postupne otvárajú svoje brány Kreatívne centrá ARTÉNA. RTVS počas troch rokov budovala svoje kreatívne centrá v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach a práve košické centrum, v utorok 23. apríla 2024, sprístupnilo svoje priestory a spustilo aktivity a podujatia pre svojich členov. Vybudovanie kreatívnych centier RTVS umožnilo poskytnutie nenávratného finančného príspevku z eurofondov - Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), prioritnej osi 3 Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch, ktorá je v gescii ministerstva kultúry.


Po Banskej Bystrici a Bratislave RTVS slávnostne otvorila ďalšie Kreatívne centrum – ARTÉNA, tentoraz v Košiciach. Týmto projektom RTVS prispieva k rozvoju kultúry a kreativity na Slovensku a napĺňa tak svoj cieľ stať sa lídrom v prinášaní trendov, inovácií a modernizácii audiovizuálneho prostredia na Slovensku.

Tento projekt vznikol vďaka príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja s cieľom stimulovania podpory zamestnanosti a tvorby nových pracovných miest v kultúrnom a kreatívnom priemysle. Otvorením košického kreatívneho centra RTVS pokračuje v realizácii projektu, ktorý bol spustený v roku 2019.

Slávnostného otvorenia sa zúčastnili generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a 1. štátny tajomník Ministerstva kultúry Mário Maruška. Medzi pozvanými hosťami boli aj členovia akademickej obce z partnerských univerzít s ktorými má RTVS podpísané Memorandá o spolupráci. Za TUKE to bol prorektor pre rozvoj a vonkajšie vzťahy Rastislav Ručinský a za UPJŠ prorektorka pre interdisciplinárne vzdelávanie a inovácie Renáta Orosová. Pozvanie prijali aj členovia manažmentu RTVS , zástupcovia miestnej samosprávy a odborníci z audiovizuálnej oblasti.

Pozvaným hosťom sa prihovoril aj generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, ktorý zdôraznil prínos kreatívnych centier pre slovenský kultúrny a kreatívny priemysel slovami: „Verím, že aj Kreatívne centrum v Košiciach, rovnako ako v Bratislave a v Banskej Bystrici, sa stane miestom, ktoré bude akcelerovať kreatívny potenciál celého regiónu“.

Kreatívne centrum ARTÉNA odprezentovalo dňa 23.apríla pozvaným hosťom zrekonštruované priestory, v ktorých sa nachádzajú špičkovo vybavené audiovizuálne pracoviská zamerané na vzdelávanie, prácu a experimentovanie s najmodernejšími technológiami v audiovizuálnej oblasti.

KC ARTÉNA Košice bude disponovať Multimediálnou miestnosťou – kinom, coworkingom s deviatimi pracoviskami. Štyrmi strižňami, color gradingom a plne funkčným televíznym štúdiom s vlastnou réžiou aj s réžiou zvuku.

Už teraz sa pripravujú podujatia, ktoré ponúknu záujemcom pracujúcim v kultúrnom a kreatívnom priemysle, ako aj širokej verejnosti priestor na vzdelávanie a kreatívnu tvorbu na najmodernejších technických zariadeniach akými momentálne okrem KC RTVS v Banskej Bystrici, v Bratislave a v Košiciach v takomto rozsahu na Slovensku nikto nedisponuje.

Všetko o činnosti KC Arténa a pripravovaných podujatiach, workshopoch, ale aj vzdelávacích programoch nájdete na www.rtvs.sk.