13. 12. 2004

Metro alebo električka ? Nie, múmia sa vracia !

Metro alebo električka ?
Nie, múmia sa vracia !
Metro alebo električka ? Podľa denníka Pravda Slovenská televízia do konca roka zastavila vysielanie relácie Metro, ktorá sa venuje alternatívnej kultúre. O tom, či ju od nového roku bude vysielať a v akej podobe, zatiaľ nie je rozhodnuté. "Relácia Metro neoslovila dostatočne ani len alternatívnych divákov, ktorým je určená," povedal pre Pravdu člen manažmetu STV Branislav Zahradník. "Podľa rozpočtu, o ktorom bude v stredu hovoriť Rada STV, rozhodneme, aké zmeny v programovej štruktúre nastanú. Nevylučujem, že Metro zrušíme. Ak ho budeme vysielať naďalej, bude musieť prejsť dramaturgickou zmenou, aby viac naplnilo svoje poslanie," povedal ďalej Zahradník. V programe STV však k žiadnej zmene nedošlo a tak by 13.12. o 21.25 mala byť odvysielaná relácia Metro s hosťami : českí a slovenskí Dji a snotickou : „ V tomto roku sa uskutočnil ďalší ročník medzinárodne prestížneho workshopu Red bull Academy. Zúčastnili sa ho aj Dj Teapot zo Slovenska a Katcha z Čiech. O budúcnosti elektronickej hudby, o nových podobách o zážitkoch z tohto prestížneho workshopu - to budú témy METRA. „ No , asi nebudú, ale to sa uvidí až dnes....
Dnes došlo v programe STV k neohlásenej zmene a zrazu sana stránke www.stv.sk objavilo :
21:25 Metro Nahradia v budúcnosti platne muzikantov a párty koncerty?Slovenská republika 2004, 89min.Scenár Vlado Talian, réžia Mário Homolka(Repríza) "STEREO"
Jedinou reláciou, ktorej sa skutočne venuje v STV pozornosť a aj dostatočné finančné zázemie je Slovensko hľadá SuperStar.
Nebudem teraz polemizovať o relácii Metro ako takej, pretože už po prvej relácii som pochopil, že forma, autori i moderátori bol krok úplne vedľa. Ešte v apríli som o Metre napísal , že : "Nové relácie Nového začiatku akoby mali rukopis dramaturga z rádia. Samé hovoriace hlavy. V cykle Metro ide o prekvapujúco škaredé a diletantské hlavy. To , čo stačilo v dnes už zaniknutom rádiu Ragtime, je v televízii prepadákom. Braňo Bezák je úplne bezmocným, pomerne nevzdelaným moderátorom a spolu s Danielom Balážom akoby svojim zjavom chceli ukázať, že všetko alternatívne je škaredé. Nie je to ich chyba, je to chyba zodpovedného dramaturga, ktorý takýto nepripravený blud na obrazovku pustil. Úvodná téma bola vraj pre pokračovanie relácie kľúčová. Tvorcovia hovorili, že sa bude diskutovať o tom, či má podobný program na Slovensku zmysel, či vôbec bude o čom vysielať, alebo či nie je pre mladého človeka lepšie sa radšej zbaliť a odísť niekam preč. Má, ale nie táto. Toto je pre filozofiu relácie veľmi podstatné- tvorcovia vlastne nevedia, či tá relácia má zmysel. Škoda, že sa STV nepodarilo radšej získať M. Kaščáka, ktorý by iste dal tvar tejto relácii. Ale mal aspoň dve hodiny neplatenej reklamy na svoj projekt Pohoda. A to stačí. Ústredný riaditeľ si tam opäť zabúcha a bude to v spravodajstve. A STV bude pri tom .Aj ako mediálny partner./ Inak osoba M. Kaščáka sa vinie skoro všetkými reláciami STV- navodzuje to mylný dojem, že M. Kaščák je mienkotvorný mysliteľ . Výber hostí je slabinou STV- často sa objavujú v reláciách tí istí hostia, čo nasvedčuje o úplnej absencii internej dramaturgie a koordinácii. / Na okraj – alternatívne umenie je pojem, ktorý neexistuje. Je to socialistický pozostatok. Ale to pri relácii, ktorá zatiaľ nevie, čo chce , neprekvapuje. Symptomatickým je tím z roku 2000 u nenávideného Materáka : Cyklus diskusných relácií v STV – Fórum. Podporil: Inštitút pre verejné otázky a STV Trvanie projektu: február 2000 - jún 2000. Projektový tím: Richard Rybníček, Vladimír Talián, Braňo Bezák ."
Môj názor však neznamená, že relácia nemá miesto vo verejnoprávnej televízii. Určite sa s tým dalo robiť niečo, aby to bolo pozerateľné, aby to malo jasnú koncepciu a- aby to malo podporu vedenia STV. Netreba chodiť ďaleko, stačí ísť do ČT. Stačilo by, ak by sa Jednotka úplne neodpojila od Dvojky a promovala by zaujímavé programy Dvojky. Ale v jednej televízii je to nemožné. Alebo by stačilo, ak by riaditeľom projektu Metro bol Marcel Para a Branislav Zahradník by bol autorom. Možno by relácia ostala . Ibaže by tam určite nevystupoval Puding pani Elvisovej , ale Braňo Mojsej. Aspoň by sme sa všetci posrali od smiechu. Za naše peniaze. Ak sa dnes Branislav Zahradník vyjadruje, že : "Podľa rozpočtu, o ktorom bude v stredu hovoriť Rada STV, rozhodneme, aké zmeny v programovej štruktúre nastanú. Nevylučujem, že Metro zrušíme,“ tak vedome klame. Vedenie STV sa vždy rozhodne n rozpore so Zákonom o STV a zruší čokoľvek, kedykoľvek a nepotrebuje k tomu ani požehnanie Rady STV.
Verejné oznámenie Branislava Zahradníka, člena manažmentu STV pre vzťahy s verejnosťou o jesennej programovej schéme STV platnej od 6. septembra 2004 považujem za nezodpovedné konanie Slovenskej televízie, nemajúce oporu v zákone o STV. Zmeny sa nedotýkajú iba programových typov, ale sú v rozpore so schválenou typovou vysielacou štruktúrou na rok 2004. O zmenách, ktoré STV evidentne realizuje od septembra, Rada STV nevedela vopred nič.
SLOVENSKO HĽADÁ SUPERSTAR – tento formát nemá zatiaľ stanovený vysielací deň (je to aj z dôvodu konkurencie, ale Rada STV opäť nie je o ničom, čo sa týka zaradenia, informovaná). BUMERANG – comedy show s Petrom Kočišom, každý utorok o 20.00 na Jednotke – v TVŠ na rok 2004 nemá žiadnu oporu, schváleným typom je zahraničný kriminálny seriál.
POHOTOVOSŤ – opätovne nemá vysielací čas.
XXL SELECT – opätovne nemá vysielací čas
RANNÝ MAGAZÍN – rozšírený vysielací čas každý pracovný deň od 6.00 do 8.00 hod., nie je schválený v TVŠ na rok 2004.VEČERNÍČEK – od septembra v pevnom vysielacom čase denne o 19.15 hod. Ide o závažnú zmenu v posune času vysielania a opäť nemá oporu v TVŠ na rok 2004.
XXL – nový vysielací čas – sobota 13:00 – nemá oporu v TVŠ na rok 2004, vysielať sa má NHL, Auto moto a Týždeň v regiónoch. SIMPSONOVCI – vždy o 18:55 – nemá oporu v TVŠ, využíva postavenie Večerníčka, je to parazitovanie a nebezpečná tendencia podsúvať deťom v čase, na ktorý sú zvyknutí, niečo iné, ako očakávajú.
KRIŽOVATKY MEDICÍNY – 44 dielny rodinný seriál, pracovné dni 15:55 – opäť hrubé porušenie TVŠ na rok 2004 – schválený je typ STV talkshow.
SPRÁVNA PÄŤKA – 143 dielny mládežnícky seriál, pracovné dni 16:45 – TVŠ na rok 2004 o ničom takom ani nesníva.Romantické mini série – každú nedeľu o 13:30, stále mám ten hlúpy pocit, že toto určite nie je schválený typ Ľudové piesne.
Typová vysielacia štruktúra nie je dogma. Konkurencia je tvrdá (aj keď boj STV proti TV Markíza a JOJ má svoje limity a môže sa veľmi rýchlo obrátiť proti samotnej STV) a zmeny sú potrebné. O zmenách však má byť Rada STV informovaná, má ich schváliť v dostatočnom predstihu. Ak ich dostane 10 dní pred realizovaním zmien, je to zbytočné. Potom je namieste otázka, načo je Rada STV? Nemajú jej členovia záujem o dianie v STV, nemajú záujem byť tými, ktorí dohliadajú na dodržiavanie zákona o STV a plnení úloh, ktoré Slovenskej televízii vyplývajú z osobitných predpisov? Namieste je aj otázka, či toto vedenie STV má záujem spolupracovať s Radou STV. Potom musí Rada STV prehodnotiť množstvo schválených dokumentov a takisto aj svoj vzťah k vedeniu STV a predovšetkým ku generálnemu riaditeľovi STV.
O tom, že išlo o schválenú Typovú vysielaciu štruktúru podľa vtedy platného Zákona o STV sa ani nebudem rozpisovať. Načo.
K tomu ešte jednu malú správu, aby obraz o slovenskej kultúre v súčasnom ponímaní bol úplnejší : Minister financií Ivan Mikloš v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy uviedol, že od budúceho funkčného obdobia by sa mohlo MK SR spojiť s iným rezortom. Podľa Mikloša sú dôvody, aby štát kultúru podporoval, väčšina kultúrnych činností má však lokálny alebo regionálny charakter a mala by byť teda podporovaná lokálnymi a regionálnymi samosprávami.
Apropos, ak by sa STV chovala trhovo, už dávno vyrazí predraženú Vadkerti talkshow a nebude jej 3 krát do roka / zbytočne/ hľadať vysielací čas. Ale to by si vedenie muselo priznať príliš veľkú prehru.
Asi toľko.
A k absurdite predkladaného rozpočtu sa vrátime ešte tento týždeň.