15. 12. 2005

Varovné signály

Varovné signály

Z poslaneckých úst vychádzajú slová, ktoré sme avizovali dlhšie. Akcelerovala ich neúspešná voľba generáleho riadieľa Slovenského rozhlasu. „ Rada nedokáže naplniť dôveru, ktorú do nej vkladali poslanci NR SR. Preto bude nevyhnutné zmeniť zákon o Slovenskom rozhlase. Treba uvažovať o znížení počtu hlasov potrebných na zvolenie riaditeľa rozhlasu, alebo vrátiť voľbu šéfa SRo do parlamentu. Na zvolenie riaditeľa SRo byx mala stačiť nadpolovičná väčšina z 15 hlasov, čiže osem. V takom prípade by sa novým šéfom rozhlasu mohol stať Machaj, ktorý má podporu ôsmich členov rozhlasovej rady. Keby nefungovalo ani to, možno by stačila nadpolovičná väčšina hlasov od prítomných členov rady. Takýto stav tu nemôže zostať, musíme s tým niečo urobiť,, „ varuje predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Ferdinand Devínsky . „Ak problém voľby riaditeľa SRo neotvorí vládna koalícia, otvorí ho v januári na pôde parlamentu opozícia. Už pri schvaľovaní zákonov o SRo a STV sme poslancov upozorňovali, že tieto zákony sú veľmi zlé . Zlé je predovšetkým zvýšenie počtu členov rozhlasovej aj televíznej rady z deväť na pätnásť. Od poslancov, ktorí hlasovali za tieto nezmysly, očakávame, že navrhnú zmeny , „ varuje člen mediálneho výboru Dušan Čaplovič. To všetko je pekné od pánov poslancov, ale človek je vydesený z toho, kde, do čerta, boli doteraz ?! V Rozhlasovej rade sa v marci sa končí funkčné obdobie piatim členom rady - Elene Antalovej, Jánovi Dudrovi, Ingrid Fašiangovej, Anne Miklovičovej a Vladimírovi Talianovi. Aj Radu STV bude čakať voľba generálneho riaditeľa .
Až po voľbách.
Ale funkčné obdobie sa na budúci rok končí - Márii Biľovej, Vladovi Černému, Alfrédovi Somogyimu, Mariánovi Slovákovi a Eve Bachletovej. Nehovoriac o členoch, ktorí možno opustia dobrovoľne alebo inak Radu STV . Parlament musí na ich miesta zvoliť náhradníkov.
A to si neviem predstaviť.
Je možné, že pred voľbami ostanú obe verejnoprávne inštitúcie úplne bez kontroly orgánov, ktoré by mali dohliadať na dodržiavanie Zákonov o STV a SRo .
Isto to bude vyhovovať.
Politikom.
A šedým zónam.