15. 8. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Filmové štúdiá Twentieth Century Fox začnú predávať filmy a televízne programy na stiahnutie z internetových stránok materskej spoločnosti News Corp. Medzi ponúkanými filmami sa objavia tituly ako X-men: Posledný vzdor alebo televízny seriál 24 hodín. Podľa analytikov je to prvý krok k vytvoreniu širšej on-line video stratégie mediálneho koncernu News Corp. Spoločnosť Fox Interactive Media uviedla, že v októbri začne predávať filmy a televízne programy na stránke Direct2Drive, ktorá patrí jej divízii IGN Entertainment. Neskôr si zákazníci budú môcť programy kúpiť aj na populárnej stránke MySpace.com. Spomínané programy si bude môcť užívateľ pozrieť na počítači alebo na prenosných mediálnych prehrávačoch bežiacich pod Windows. Štúdiá Twentieth Century Fox teraz predávajú svoje filmy službám ponúkajúcim filmy na stiahnutie, ako sú CinemaNow a Movielink, zatiaľ však neinvestovali do vlastných webových stránok podobne ako Walt Disney Co., Paramount Pictures a Warner Brothers. Podľa analytikov tento projekt je prvým signálom, že šéf koncernu News Corp. Rupert Murdoch hodlá využiť technológiu Direct2Drive na pomerne mladom trhu filmov na stiahnutie z internetu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Držiteľ Oscara Clint Eastwood získal špeciálne ocenenie od organizácie Motion Picture & Television Fund za prínos westernovým filmom. Herec a režisér, ktorý získal za film Nezmieriteľní (1992) Oscara za najlepšiu réžiu, získal ocenenie v sobotu na 24. ročníku udeľovania cien Golden Boot Awards. Tieto ceny sa udeľujú hercom, kaskadérom, producentom a režisérom, ktorí sa zaslúžili o zviditeľnenie westernového žánru vo filme a televízii. Cenu svojmu kolegovi odovzdal Morgan Freeman, ktorý účinkoval v ďalšom Eastwoodovom oscarovom filme Million Dollar Baby (2004). Išlo pritom iba o ôsme ocenenie svojho druhu počas 24-ročnej tradície udeľovania cien. Eastwood je pritom iba druhým režisérom, ktorý si toto ocenenie prevzal. Jeho predchodcom bol John Ford, ktorý stál za westernovou klasikou Pátrači (1956). Medzi ďalšími ocenenými boli i herci Ann-Margret, Joan Leslie, Powers Boothe a Wes Studi, režisér Leslie H. Martinson a koordinátor kaskadérov Buddy Van Horn.

Irán začal tvrdý boj proti satelitným prijímačom, ktoré sú v krajine nelegálne. Policajná operácia nasleduje po minulomesačnom varovaní šéfa polície, že sledovanie satelitných programov je nelegálne. "Používanie satelitov zákon zakazuje, preto ľudí žiadame, aby tieto zariadenia nepoužívali," citovali agentúry Mortíza Talajího. Polícia robí od nedele razie na strechách domov v Teheráne a ďalších väčších mestách a satelitné prijímače zabavuje. "Požiadali sme políciu, aby konala múdro a s rešpektom, zákon však musí byť v každom prípade dodržaný," vyhlásil iránsky minister vnútra Mustafa Púr-Muhammad. Odhaduje sa, že satelitné programy sledujú v Iráne tri až štyri milióny ľudí. Islamská republika však považuje programy vysielané satelitmi za "dekadentné". Mnoho z nich tiež financuje iránska opozícia žijúca v zahraničí, najmä v USA.

Americký herec Richard Gere požiadal médiá, aby využili svoju silu na boj proti vírusu HIV a následnému ochoreniu AIDS, ktoré vyvoláva. Držiteľ Oscara sa tak vyjadril na 16. Medzinárodnej konferencii proti HIV/AIDS v Toronte. Rovnako o spoluprácu požiadal vedúcich predstaviteľov televízií ako aj kultúrne ikony Hollywoodu a Bollywoodu. Oni totiž podľa neho dokážu preniknúť do každej domácnosti, aj do ľudských sŕdc. Gere, ktorý je známy ako dlhoročný aktivista boja proti HIV/AIDS, založil a vedie organizáciu Healing the Divide a v Indii aj projekt The Heroes. V Toronte sa stretol s predstaviteľmi médií z Indie, Karibskej oblasti, Juhoafrickej republiky a Ruska. Na stretnutí prezentoval koncept kampaní boja proti HIV/AIDS, ktoré majú byť súčasťami televíznych programov. Herca údajne inšpiroval Rock Hudson, ktorý zomrel v dôsledku AIDS v roku 1985. Hudson sa priatelil s Elizabeth Taylor, jednou z prvých hviezd, ktorá sa zapojila do kampane proti ochoreniu. Gere sa špecializuje hlavne na Indiu, kde žije viac ako miliarda ľudí a je jedným z najväčších semeníšť nákazy. Podľa UNAIDS žije v Indii 5,7 milióna ľudí s HIV, alebo už chorých na AIDS, čo sú viac ako dve tretiny všetkých prípadov v oblasti. Gere navštívil krajinu niekoľkokrát a projekt Heroes odštartoval pred dvoma rokmi v spolupráci s jeho indickými kolegami. Spustiť sa ho podarilo aj za podpory nadácií Bill & Melinda Gates Foundation a Henry J. Kaiser Family Foundation. Do projektu sa zapojili prevažne bollywoodske hviezdy ako Amitabh Bachchan, ale aj kriketová hviezda Rahul Dravid. V Indii tak napríklad vznikla telenovela, ktorej hrdinami boli HIV-pozitívne postavy, natočilo sa niekoľko dokumentárnych filmov, pripravovali