7. 9. 2006

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Toshiba a Sony vyvinuli dva konkurenčné formáty, ktoré podľa analytikov môžu trh s DVD zariadeniami ďalšej generácie len oslabiť. Prehrávače HD-DVD a Blu-ray sa dajú už zakúpiť v Japonsku a v Spojených štátoch amerických. Toshiba údajne doteraz v oboch krajinách predala asi 50-tisíc prehrávačov. Viceprezident európskej divízie pre DVD spoločnosti Toshiba uviedol na elektronickej šou IFA v Berlíne, že do predaja poskytne spoločnosť v novembri desaťtisíc prehrávačov. "Ďalšie dodávky budú závisieť od dopytu," spresnil pre internetovú stránku spoločnosti BBC Masaki Kimura.Ceny prvej vlny prehrávačov HD-DVD budú pritom vyššie ako v USA, kde sa predávajú už od apríla za 390 eur (15-tisíc korún). Pre porovnanie, za prvý Blu-ray prehrávač od spoločnosti Samsung zaplatí zákazník v USA 760 eur (29-tisíc korún). Oba konkurenčné formáty ponúkajú omnoho vyššiu kapacitu ako tradičné DVD. Avšak kým na HD-DVD sa zmestí 30 gigabajtov dát, Blu-ray pojme až 50 gigabajtov.Podľa analytikov svoju špecifickú a kľúčovú úlohu zohrajú vo vojne formátov najmä filmové štúdiá. Za Blu-ray sa postavil okrem iných aj hollywoodsky gigant Twentieth Century Fox, ktorý svoje snímky bude vydávať iba na tomto formáte. Rovnaké stanovisko zaujala aj spoločnosť Time Warner.

Tragické okolnosti pondelňajšieho úmrtia najznámejšieho austrálskeho "lovca krokodílov" a dokumentaristu Stevea Irwina, podľa BBC, zachytila kamera. Steve Irwin zahynul vo vodách Veľkého Bariérového útesu asi 100 kilometrov od mesta Cairns v austrálskej provincii Queensland. Usmrtil ho zásah ostňa zvláštneho druhu raje do oblasti hrude, hoci smrteľné útoky týmto druhom raje sú viac ako zriedkavé. Steve Irwin tu nakrúcal zábery svojho dokumentu s názvom Ocean´s Deadliest. V súvislosti s konkrétnymi podrobnosťami nešťastia sa už deň po udalosti objavili rozporuplné vyhlásenia. Podľa správ austrálskej tlače, Irwinov manažér John Stainton videl záznam, ako si následne po zasiahnutí Irwin vytiahol osteň z tela von. Ešte v ten istý deň to však v rozhovore pre CNN poprel a dodal, že záznam vôbec nevidel. Kameraman Ben Cropp poskytol austrálskym médiám popis záznamu na páske tvrdiac, že "raja vážiaca asi 100 kilogramov, pravdepodobne cítiac sa v ohrození, sa bránila a zaútočila." Momentálne je páska zachytávajúca detailné zábery Irwinovej smrti v rukách miestnej polície a je predmetom vyšetrovania. Telo previezli do Cairns na pitvu. Štyridsaťštyriročný Steve Irwin po sebe zanechal manželku Terri a dve deti, osemročnú Bindi a trojročného Boba. Austrálsky parlament na čele s premiérom Johnom Howardom si pamiatku významného Austrálčana uctil minútou ticha. Mnohí Austrálčania považovali Steva Irwina za "národný poklad" a mediálne správy o jeho smrti spôsobili nevídaný dopyt po informáciách o okolnostiach nehody. Miesto a čas pohrebu zatiaľ nie sú známe. Hollywoodsky herec Tom Sizemore a komik Andrew Dice Clay sú ďalšími dvoma hviezdami, ktoré sa rozhodli, že poodhalia niečo zo svojho súkromia televíznym štábom. Súhlasili totiž, že pre hudobnú televíznu stanicu VH1 pripravia vlastné reality show. Herec známy z filmov ako Zachráňte vojaka Ryana (1998) či Čierny jastrab zostrelený (2001) a komik, ktorý sa preslávil vtipnými básničkami pre dospelých, sa tak pripoja k hviezdam ako je wrestler Hulk Hogan, raper Flavor Flav, či bývalé detské herecké hviezdy ako Danny Bonaduce a Christopher Knight. Ako uviedol denník Daily Variety, takzvaná programová štruktúra plná hviezd mnohým z nich pomohla dostať sa opäť na výslnie a rovnako prilákala nových divákov k televíznej stanici VH1. Reality show rapera Flavora Flava s názvom Flavor of Love prednedávnom zlomila rekord v sledovanosti, keď finále prvej série sledovalo šesť miliónov divákov. Relácia sa v súčasnosti prehupla do svojej druhej série, pričom spevák si aj v nej viac-menej neúspešne hľadá svoju budúcu vyvolenú.

Ruská televízna a rozhlasová vysielacia služba (Российская телевизионная и радиовещательная сеть -РТРС) je na ceste k bankrotu m tvrdí ruský minister kultúry Alexander Sokolov ." Pád RTRS môže spôsobiť pád celého televízneho a rozlasového vysielania v Rusku," tvrdí minister. Minister ešte v lete upozornil dolnú komoru parlamentu ona možnú stratu vysielacích satelitov. Hovorca RTRS pripustil, že spoločnosť je vo veľmi zlej situácii , je podfinancovaná . Minister financií Andrej Pautov tvrdí, že dlhy RTRS sú vo výške 86,5 milióna EUR