21. 3. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Po dvoch týždňoch v afganskom zajatí sa do Ríma vrátil unesený taliansky novinár Daniele Mastrogiacomo. Na letisko v talianskej metropole ho prišiel privítať aj premiér Romano Prodi. Spolupracovníka denníka La Repubblica už v pondelok prepustili radikálni talibanskí extrémisti, umiestnili ho však v talianskej nemocnici v juhoafganskom meste Laškar Gah. Únoscovia popravili jeho šoféra a novinárovi sa vyhrážali zabitím. Taliban Mastrogiacoma prepustil, pretože afganská vláda prepustila štyroch extrémistov. Hovorca afganského prezidenta Hamída Karzaja k prípadu uviedol, že únoscovia mali viacero požiadaviek, ktoré boli sčasti splnené. V Taliansku sa teraz diskutuje o okolnostiach prepustenia.

Televízia MTV2 plánuje uviesť pripravovanú novú sériu svojho seriálu The Milonakis Show najprv na iTune, ešte pred premiérou prvej epizódy v televízii. Apple iTune je jednou z platforiem, na ktorej má premiéra tretej série Andy Milonakis odštartovať. Seriál sa pôvodne šíril na internete. Andy Milonakis je program, založený na komediálnom vystupovaní mladého Milonakisa a jeho interakcii s priateľmi. Nakrúcanie seriálu sa presunulo z New Yorku do Los Angeles. Andy Milonakis začal svoju kariéru na internete, kde sa preslávil krátkymi domácimi videonahrávkami, humornými klipmi a krátkymi filmami. Tu si získal svojich verných fanúšikov a pozornosť moderátora Jimmyho Kimmela, ktorý Milonakisa pozval do svojej talk show stanice ABC. Vďaka tomuto vystúpeniu sa Milonakis preslávil natoľko, že mu televízna stanica MTV ponúkla vlastný seriál. Úvodná epizóda tretej série sa bude dať stiahnuť cez iTune zadarmo, zatiaľ čo nasledujúce jednotlivé epizódy budú ponúkané za poplatok 1,99 dolára (v prepočte zhruba 52 korún).

Dvaja neznámi hackeri avizujú, že na budúci mesiac zaútočia na stránku MySpace a poukážu tak na jej viaceré nedostatky. Samozvaní hackeri, vystupujúci pod prezývkami Mondo Armando a Müstaschio, plánujú každý aprílový deň jeden útok na MySpace, ako súčasť ich projektu "The Month of MySpace Bugs Yuss!" Hackeri plánujú začať svoju činnosť od 1. apríla. Vlastnú identitu taja, na svojej stránke sú vyfotení iba v parochniach a slnečných okuliaroch, pózujúc ako Charlieho anjeli. Niektorí pozorovatelia namietajú, že môže ísť o nemiestny prvoaprílový žart.

Nemecký mediálny konglomerát Bertelsmann v minulom roku zvýšil tržby o 8 % na 19,3 mld. eur. Ako informovala spoločnosť v stredu vo svojom vyhlásení, hospodárske výsledky podporil najmä výrazný nárast výkonu vysielacej skupiny RTL Group. Zisk firmy Bertelsmann pred zarátaním úrokov a daní (EBIT) a očistený o mimoriadne položky vlani dosiahol 1,87 mld. eur, čo predstavuje medziročný nárast o 16 %. "Pri tejto úrovni ziskovosti môžeme tvoriť cash flow potrebný na pokračovanie rastu bez ďalšieho dlhu," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Gunter Thielen. Do mediálnej skupiny Bertelsmann patrí aj najväčšie slovenské vydavateľstvo Ikar, a.s.