23. 3. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Apple začala od stredy dodávať na trh Apple TV box - zariadenie, ktoré umožňuje zákazníkom prehrávať a zobrazovať na obrazovke televízora hudbu, videá či fotky, uložené v osobných počítačoch. Apple TV stojí na americkom trhu 299 dolárov (v prepočte približne 7 774 korún) a dokáže uchovať v pamäti 50 hodín videa, 9 000 skladieb, 25 000 fotiek či rôzne kombinácie týchto súborov. "Je to prvý nájazd Apple do obývačiek," povedala Shannon Cross, analytička spoločnosti Cross Research.
Parížsky tribunál vo štvrtok zbavil obvinení satirický týždenník Charlie Hebdo, ktorý zažalovali moslimské organizácie za zverejnenie karikatúr proroka Mohameda. Podľa rozsudku patrí publikácia karikatúr do sféry slobody vyjadrovania. Karikatúry sa podľa rozhodnutia súdu nevysmievajú z islamu, ale z fundamentalistov. Počas februárového pojednávania prišli šéfredaktora magazínu Philippa Vala podporiť do súdnej siene šéf socialistov Francois Hollande, centristický prezidentský kandidát Francois Bayrou a gaullistický kandidát Nicolas Sarkozy. Žalobu vzniesla Únia islamských organizácií, Svetová islamská liga a podporila ju aj inak liberálna Veľká parížska mešita. Podľa nich karikatúry urazili všetkých moslimov. Moslimovia vyčítajú týždenníku aj to, že prebral karikatúry z dánskych novín Jyllands-Posten, ktoré v roku 2005 spôsobili diplomatickú roztržku.

Francúzska televízna stanica France 24, ktorá vznikla ako protiváha k etablovaným spravodajským kanálom CNN a BBC, začne od 2. apríla vysielať aj v arabskom jazyku. Štvorhodinový blok v arabčine sa bude vysielať každý deň od 16.00 do 20.00 h SEČ. Podľa oznámenia stanice pôjde o nezávislé spravodajstvo z politiky, ekonomiky, kultúry a ďalších oblastí. Program v arabčine sa bude vysielať cez satelit aj cez internet. Pripravovať ho bude tím 22 novinárov z 11 arabských štátov pod vedením zástupcu šéfredaktora pre arabské vysielanie. Vedenie France 24 už rozbehlo propagáciu nového vysielania v Maroku, Egypte, Alžírsku a Spojených arabských emirátoch, kde je možné sledovať kanály ako Arabsat a Nilesat. France 24 vysiela od decembra 2006 a môže ju sledovať približne 25 miliónov ľudí.

Diplomatická roztržka, ku ktorej sa od štvrtka schyľuje medzi Talianskom a Spojenými štátmi, je dôsledkom talianskeho riešenia rukojemníckej drámy s uneseným talianskym vojnovým spravodajcom denníka La Repubblica Danielom Mastrogiacomom, ktorého Taliban uniesol po tom, ako chcel s jedným z vodcov urobiť rozhovor. Taliansky minister zahraničia Massimo d'Alema bude žiadať počas štvrtkového telefonického rozhovoru s americkou rezortnou kolegyňou Condoleezzou Riceovou vysvetlenie kritiky talianskeho spôsobu riešenia návratu uneseného novinára zo strany amerických diplomatických kruhov. Američania sa obávajú, že taliansky postup výmeny novinára za prepustenie 5 Talibancov môže vážne ohroziť medzinárodných aj afganských vojakov, ktorí sa môžu stať častejšími terčmi únosov talibanských povstalcov. Talianov kritika prekvapila, nakoľko počas pondelkovej taliansko-americkej večere vo Washingtone, teda v deň výmeny, vládla medzi oboma ministrami pozitívna atmosféra. Ako vysvetlil zdroj z talianskych diplomatických kruhov, "vnímame situáciu rozdielne, ale nemáme v úmysle reagovať na americké výhrady". Ako však uviedol americký zdroj, "americká politika sa snaží využiť všetky dostupné prostriedky na záchranu rukojemníkov, ale nikdy neustúpi požiadavkám únoscov, a preto bolo talianske riešenie pre nás prekvapením". Američania svoje obavy vyjadrili prostredníctvom diplomatických komunikačných kanálov. Taliani však popierajú, že by dostali akékoľvek výhrady. Veľká Británia a Holandsko, ktoré podobne ako Taliansko a Spojené štáty majú svoje jednotky v Afganistane, tiež kritizovali taliansky postup. Taliansky politický analytik Sergio Romano ale varuje, že smrť novinára by spôsobila zemetrasenie v koalícii talianskeho premiéra Romana Prodiho, v ktorej krajná ľavica odmieta taliansku účasť v Afganistane a jednotky by sa museli vrátiť domov. Ako ďalej analytik dodáva, "udržanie medzinárodnej koalície je pre Spojené štáty, už aj tak dosť oslabené na medzinárodnej scéne, prvoradou úlohou". Taliansky senát, v ktorom má Prodi tesnú väčšinu o dva hlasy, má budúci týždeň hlasovať o financovaní vojenskej misie v Afganistane. Analytik v tejto súvislosti vysvetlil, že v situácii okolo uneseného novinára čelil premiér vydieraniu zo strany Talibanu a ešte horšiemu zo strany radikálnej ľavice. Na druhej strane, taliansky minister obrany Arturo Parisi chápe obavy Američanov. Takže, keď Prodi ďakoval medzinárodnej humanitárnej agentúre Emergency za pomoc pri záchrane, minister bol oveľa zdržanlivejší pre obavy, že riešenie situácie je nebezpečným precedensom. Dokonca vyhlásil, že zverenie vyjednávaní agentúre Emergency "bolo vážnou chybou". Americko-talianske vzťahy sa zhoršujú od nástupu Prodiho k moci v máji minulého roku aj vďaka súdu z 23 americkými agentmi súdenými za únos egyptského immáma v Miláne v roku 2003 a zabitie talianskeho agenta americkým námorníkom pri oslobodzovaní talianskej rukojemníčky v Iraku.

Spoločnosti News Corp. a NBC Universal vo štvrtok oznámili, že od leta plánujú spoločne spustiť novú internetovú videostránku, ktorá bude obsahovať celé filmy a televízne relácie. Stránka má byť dostupná zadarmo a jej cieľom je konkurencia YouTube. Tento krok ukazuje, akou hrozbou sa YouTube stáva pre veľké mediálne spoločnosti, ktoré sa obávajú straty novej generácie divákov. Mladí totiž vysedávajú častejšie skôr pred monitorom počítača, než pred televíznou obrazovkou. Obe spoločnosti uzavreli dohodu o spolupráci s partnermi, akými sú Microsoft, Yahoo Inc. a Time Warner AOL. Na stránke sa majú objaviť populárne televízne relácie ako Saturday Night Live od NBC, seriál Simpsonovci od Fox Network, ako i filmy Diabol nosí Pradu (2006) či Borat (2006) od 20th Century Fox. Internetové video je novou zložkou mediálneho trhu, ktorá naberá čoraz väčší význam. Analytici svorne tvrdia, že v tejto oblasti je dostatočný priestor pre širokú konkurenciu. Stránka YouTube získala obrovskú popularitu a náskok pred rivalmi aj vďaka tomu, že dáva návštevníkom možnosť uploadovať vlastné domáce videá. Táto funkcia je obľúbená najmä u mladších návštevníkov.