6. 3. 2007

Pokuty naše každodenné

Pokuty naše každodenné

Pokutu 1 250 000 korún dnes uložila Rada pre vysielanie a retransmisiu Slovenskej televízii za to, že v júli 2006 pri piatich reprízach relácie Slovensko hľadá SuperStar 2 prerušovala program upútavkovými blokmi.

Pokuty pre STV za SuperStar tak narástli na neuveriteľných 33,75 milióna korún. Osobnú zodpovednosť za všetky pokuty deklaratívne na Rade STV prebral bývalý generálny riaditeľ STV Richard Rybníček.

Rada uložila STV pokutu aj za skrytú reklamu v programe Správy STV v súvislosti s odvysielaním príspevku SuperTelo: Motivácia pre ľudí. RVR uložila pokutu 15-tisíc korún aj vysielateľovi MAC TV s. r.o. za to, že vo vysielaní v júli 2006 trikrát neoprávnene použili záznam pre krátke spravodajstvo.

Ako ďalej informoval Kukliš, RVR "schválila zmenu licencie vysielateľa MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. z dôvodu zmeny právnych skutočností". Spoločnosť MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o. sa zlúčila so svojou 100-percentnou dcérskou spoločnosťou Slovenská televízna spoločnosť, s.r.o.

Rada sa dnes tiež začala zaoberať podnetom na neobjektívnosť príspevku Rádiožurnálu Slovenského rozhlasu o tom, že vedenie SRo chce prepúšťať v rozhlasovom orchestri. V tomto prípade už Rozhlasová rada skonštatovala, že príspevok porušil zákon o rozhlase. Podľa neho má rozhlas poskytovať nestranné, neskreslené a vyvážené informácie na slobodné utváranie názorov.

Objektívnosť a vyváženosť názorov bude rada preverovať aj v prípade relácie STV Reportéri, kde sa hovorilo o prípade zatknutia podnikateľa Ladislava Reháka a advokáta Ernesta Valka.