29. 4. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Viac ako dve tretiny Venezuelčanov sú proti avizovaným plánom prezidenta Huga Cháveza zastaviť vysielanie televíznej stanice, ktorá podporuje opozíciu. Takýto krok by podľa nich poškodil ich právo vybrať si program, ktorý chcú pozerať. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktoré vo štvrtok zverejnil súkromný prieskumný inštitút Datanalisis. Až 70 % z 2000 opýtaných nesúhlasí s prezidentovým rozhodnutím neobnoviť licenciu na vysielanie pre Radio Caracas Television. Chávez obvinil televíznu stanicu z podpory neúspešného prevratu proti nemu v roku 2002 a poprel, že jeho zámerom je umlčať kritikov jeho vlády. Podľa neho televízia porušila vysielacie práva. Kritici obviňujú Cháveza z pošliapania slobody vyjadrovania sa, výsledky prieskumu však ukazujú, že nespokojní ľudia sa viac obávajú toho, že zrušenie televízie obmedzí ich právo vybrať si. Podľa zverejneného prieskumu až 16,4% podporilo Chávezov krok a 13,6 % neodpovedalo.

Central European Media Enterprises (CME), vlastník TV Markíza na Slovensku, oznámila prípravu nových lokálnych televíznych produktov na vylepšenie svojej pozície na televíznom trhu v Strednej a Východnej Európe. „Jednou z najväčších zbraní CME je dosiahnutie úspechu našich lokálnych produktov,“ vyjadrila sa Marina Williams, jedna z ústredných predstaviteľov CME. Ako ďalej uviedla, budujú silný katalóg scenárov pre prípravu formátov od telenoviel až po sitkomi a akčné seriály. CME pripravuje pre svoju televíziu na Ukrajine adaptáciu populárneho rumunskej drámy Good Guys, ktorý v roku 2006 vytvorila pre Pro TV pod názvom Baieti Buni produkčná firma MediaPro, partnerská firma CME. Novým formátom v Rusku a na Ukrajine má byť aj ruská verzia telenovely produkčnej firmy MediaPro, „Tears of Love“. CME bude pri jej produkcii pre televíziu Studio 1+1 na Ukrajine a vysielaciu spoločnosť Petersburg- Channel 5 spolupracovať s produkčnými domami Intra Communications a Film U.A. Štart nových formátov sa očakáva túto jeseň.

Shawn Gibson

Španielsky sudca v piatok vzniesol obvinenia proti trom vojakom americkej armády v súvislosti so zabitím španielskeho novinára. Ten prišiel o život v roku 2003 v Iraku. Bol ubytovaný v bagdadskom hoteli, na ktorý americké vojská spustili paľbu. Sudca madridského súdu Santiago Pedraz zatiaľ požiadal americké úrady, aby o obvinení informovali troch príslušníkov 3. pešej divízie americkej armády - seržanta Shawna Gibsona, kapitána Philipa Wolforda a podplukovníka Philipa de Campa.