23. 5. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Niekdajší predstaviteľ seriálu Prison Break: Útek z väzenia, herec Lane Garrison v pondelok priznal svoju vinu v prípade zabitia pri dopravnej nehode a šoférovania pod vplyvom alkoholu. Pri nebezpečnej jazde s jeho športovým automobilom skončil 26-ročný herec v strome, pričom jeho mladý spolucestujúci nehodu neprežil. Hercovi v prípade uznania viny súdom hrozí až šesť rokov a osem mesiacov za mrežami. Zatiaľ je však na slobode na kauciu v prepočte 2,5 milióna korún. Garrison 2. decembra 2001 šoféroval svoj Land Rover, keď nad automobilom stratil kontrolu a nabúral do stromu. Pri nehode sa zabil 17-ročný študent Vahagn Setian. Ďalšie dve spolucestujúce, ktoré mali v čase nehody iba 15 rokov, prežili bez zranenia. Garrisonova hladina alkoholu v krvi viac ako dvojnásobne prevyšovala povolený limit, okrem toho polícia našla v jeho krvi stopy po kokaíne. Herec v pondelok pred vrchným súdom v Los Angeles priznal svoju vinu za spôsobenie dopravnej nehody z nedbanlivosti, šoférovanie pod vplyvom alkoholu a ponúkanie alkoholu maloletým osobám. Sudca Elden S. Fox už dávnejšie zakázal Garrisonovi šoférovať, piť alkohol, chodiť do barov a kontaktovať svedkov či obete tragickej nehody. Hercov právnik Harland Braun nedávno vyhlásil, že jeho klient prevezme všetku zodpovednosť za svoje činy.
Hudobné vydavateľstvo Universal Music zo skupiny Vivendi získalo v utorok podmienený súhlas Európskej komisie na kúpu firmy BMG Music Publishing za 1,63 mld. eur. Transakciou tak vznikne najväčšie hudobné vydavateľstvo na svete. Universal sa zaviazal predať niekoľko katalógov, ktoré pokrývajú autorské práva a zmluvy s umelcami v anglo-americkej oblasti. Tieto katalógy zahŕňajú úspešné mená ako sú Kaiser Chiefs, Justin Timberlike alebo R. Kelly, uviedla ďalej spoločnosť Universal. EK uviedla, že navrhovaná fúzia ako bola pôvodne predložená, vzbudzovala vážne pochybnosti kvôli dopadu na konkurenciu na poli autorských práv pre elektronické aplikácie. "Vyšetrovanie Európskej komisie ukázalo, že tieto obavy môžu byť rozptýlené súborom opatrení, ktoré obidve strany navrhli," uviedol výkonný orgán EÚ.
Iránsky fotograf Džahángír Razmí si prevzal v New Yorku Pulitzerovu cenu, ktorú získal v roku 1980. Kvôli bezpečnosti však zostával viac ako štvrťstoročie v anonymite. Identitu autora snímok zachytávajúcich popravu Kurdov v Iráne zverejnil vlani americký denník The Wall Street Journal po tom, čo sa na svetlo dostali ďalšie archívne snímky. "Je to krásny pocit," povedal Razmí, ktorý si na slávnostnom večere v New Yorku ako jediný z laureátov mohol vychutnať od publika "standing ovation". Okrem diplomu dodatočne obdržal aj ďalšie tradičné ocenenie, a to šek na 10-tisíc dolárov. Na oslave sa zúčastnili aj matka a sestra dvoch z popravovaných mužov na Razmího fotografii. "Táto snímka dokazuje svetu, čo iránska vláda urobila našej rodine a kurdskému ľudu," uviedla Roja Nahídová, ktorej bratia mali na fotografii tesne pred zastrelením 20 a 23 rokov. Jedna z najpopulárnejších amerických moderátoriek súčasnosti Oprah Winfrey uviedla, že ju zaskočilo, keď sa dozvedela, že jej otec o nej plánuje napísať knihu. Ako Winfrey povedala pre The Daily News, veľmi sa zasmiala, keď jej jedna z jej asistentiek povedala, že volali bulvárne denníky a zisťovali jej reakciu na knihu, ktorú by mal údajne Vernon Winfrey písať. Potom však otcovi sama zatelefonovala a ukázalo sa, že táto informácia je pravdivá. Podľa Winfrey bolo pre jej otca najťažšie priznať pred vlastnou dcérou, že o nej píše knihu. Moderátorka žila so svojou matkou v Milwaukee, keď ju poslali žiť s otcom do Nashvillu. Winfrey mu neraz verejne ďakovala za to, že ju naučil disciplíne a dôležitosti vzdelania. Podľa denníka The Daily News sa kniha Vernona Winfreyho bude volať Things Unspoken.
Producenti britského televízneho seriálu EastEnders prepísali plánovanú zápletku o únose dieťaťa, aby divákom nespôsobili citové rozrušenie. Za ich rozhodnutím stojí únos Madeleine McCann na juhu Portugalska, informuje dnes BBC. Obávali sa, že pôvodná zápletka, ktorá mala postihnúť barmanku Dawn Swann v podaní herečky Kara Tointon, by rozrušila divákov a rodinu 4-ročnej nezvestnej. "Za súčasných podmienok sme cítili, že dejová línia, vrátane únosu dieťaťa, by bola krajne nevhodná a mohla by u divákov vyvolať nepríjemné pocity," uvádza BBC vo svojom stanovisku. V scénach sa mal objaviť barmankin novorodenec, ktorého uniesla manželka jej milenca. Pred odvysielaním v lete tohto roku zápletku značne pozmenia. Motív únosu dieťaťa v seriáli Coronation Street prerobili tento mesiac. Madeleine McCann z Rothley v grófstve Leicestershire, zmizla 3. mája z dovolenkového centra Praia da Luz.
Britskému hercovi Hughovi Lauriemu udelila dnes kráľovná Alžbeta II. v Buckinghamskom paláci nižší rád Britského impéria (Member of the Order of the British Empire). Držiteľ dvoch Zlatých glóbusov získal enormný úspech úlohou nadaného, avšak narušeného lekára v americkom televíznom seriáli Dr. House. V Británii je však už vyše 20 rokov členom komediálnej skupiny. Štyridsaťsedemročný Laurie bol členom komediálneho zoskupenia Cambridge Footlights spoločne s herečkou Emmou Thompson a hercom, spisovateľom a režisérom Stephenom Fryom. Fry a Laurie spustili v roku 1987 svoju vlastnú šou plnú skečov A Bit Of Fry And Laurie. Dvojica účinkovala aj v populárnej televíznej adaptácii komických príbehov P. G. Wodehousea Jeeves and Wooster (1990). Laurie účinkoval vo filmoch Rozum a cit (1995), Peter's Friends (1992) a Myšiak Stuart Little (1999). Väčšinu svojho času herec trávi v Los Angeles nakrúcaním seriálu Dr. House, ktorý mu tento a minulý rok vyniesol dva Zlaté glóbusy za najlepšieho herca v televíznej dráme.