28. 5. 2007

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká punk-rocková skupina Green Day nahrala svoju vlastnú verziu titulnej skladby z populárneho televízneho seriálu Simpsonovci, ktorý v súčasnosti smeruje aj na strieborné plátno. Podľa oficiálnej internetovej stránky kapely GreenDay.com singel vyjde 24. júla v troch rôznych formách - ako CD, v digitálnej podobe, ktorá sa bude dať stiahnuť z internetu a pre americký trh bude v náklade 25-tisíc kusov určená aj špeciálna edícia v obale od pampúchov.

Nemecké predsedníctvo Európskej únie kritizovalo zrušenie najstaršieho venezuelského televízneho kanála potom, ako prezident Hugo Chávez odmietol obnoviť licenciu spoločnosti Radio Caracas Television (RCTV). 20 minút po vypršaní licencie začala na frekvenciách stanice RCTV vysielať televízia podporovaná Chávezom. "Európska únia je presvedčená, že je potrebné, aby venezuelské orgány dodržali sľub, že pri poskytnutí licencie dodržia zásady konkurencie a spravodlivosti," hovorí sa v stanovisku predsedníctva. "Sloboda slova a sloboda tlače sú základné prvky demokracie. EÚ preto očakáva, že Venezuela bude podporovať tieto slobody." Prodemokratickí aktivisti pokladajú zrušenie televízneho kanála, ktorý kritizoval vládu, za dôkaz najnovšej snahy Cháveza dostať médiá pod svoju kontrolu.
Holandská televízia BNN odvysiela tento piatok neobvyklú morbídní show. Smrtelne chorá žena do nej venuje hlavnú cenu: ľadviny. Súťažiť budet trojica ľudí, ktorí ju potrebujú. O tom, kdo sa nakoniec bude tešiť z nových orgánov, rozhodnú diváci pomocou SMS.
Novinári talianskej tlačovej agentúry ANSA vstúpili dnes popoludní do štvordňového štrajku, ktorý by mal trvať až do piatka siedmej hodiny rannej. Ako informovala ich odborová organizácia, protestná akcia je reakciou na plány predstavenstva znížiť početný stav redaktorov o 15 percent. Žurnalistov sa však dotkli aj slová najvyššieho predstaviteľa agentúry a súčasne šéfa vydavateľskej skupiny Fieg Borisa Biancheriho o tom, že novinári sú akousi "kastou", do radov ktorej sa možno dostať iba ťažko. Ročne vyprodukujú novinárske fakulty totiž asi 6000 absolventov, ale v médiách sa uvoľní iba okolo 350 miest. Odborová organizácia novinárov proti Biancheriho výrokom protestovala. V Taliansku neustále klesá počet novinárov pracujúcich na základe riadneho pracovného pomeru, zato však vydavatelia čoraz viac využívajú zle platených žurnalistov na voľnej nohe. Tento problém viedol už v uplynulých mesiacoch k viacerým protestným akciám.
Medzinárodný zatykač na vplyvného podnikateľa Rachata Alijeva, zaťa kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva, vydali dnes v tejto stredoázijskej republike. Hovorca tamojšieho rezortu vnútra informoval, že Alijev je podozrivý aj z prevádzkovania mafiánskej siete v krajine. Najvyšší kazašský predstaviteľ nariadil pred piatimi dňami orgánom činným v trestnom konaní vyšetriť aktivity svojho zaťa, ktorého polícia obvinila z účasti na únose dvoch zamestnancov finančného inštitútu Nurbank. "Prezident vydal osobné pokyny generálnemu prokurátorovi a ministrovi vnútra, aby viedli vyšetrovanie čo najdôkladnejšie," informovalo vtedy kazašské ministerstvo vnútra. Miestne úrady pozastavili vysielanie televíznej stanice KTK a vydávanie denníka Karavan, ktoré sú súčasťou Alijevovho mediálneho holdingu. Polícia vykonala aj domovú prehliadku v rezidencii Nazarbajevovho zaťa v kazašskej finančnej metropole Alma-Ata. Krátko po januárovom únose zamieril Alijev do "luxusného exilu" na veľvyslanecký post do Rakúska. Z tejto funkcie ho kazašský prezident odvolal pred dvoma dňami. Diplomat predtým obvinil Nursultana Nazarbajeva, že sa ho - ako potenciálneho súpera v budúcich prezidentských voľbách v roku 2012 - snaží umlčať a odstrániť z politického života. Pikantériou prípadu je fakt, že samotný Alijev je polovičným vlastníkom Nurbank.
V súvislosti s výkonom svojej práce prišlo v Rusku od roku 1993 násilnou smrťou o život viac ako 80 novinárov. Tvrdí to Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) vo svojej aktuálnej správe, ktorú zverejnila v pondelok v Moskve. Za posledných 14 rokov zahynulo v Rusku spolu 289 novinárov, "viac ako 80 úmrtí však vyplývalo z práce, ktorú novinári priamo vykonávali", uviedol výskumník IFJ John Crowfoot na úvod kongresu IFJ v Moskve. Na vypracovaní správy sa okrem IFJ podieľali aj mimovládne organizácie Nadácia pre obranu Glasnosti a Výbor pre novinárov v extrémnych situáciách. Odhady IFJ výrazne prevyšujú bilanciu Výboru na ochranu novinárov (CPJ) so sídlom v New Yorku, ktorá od roku 1991 eviduje v Rusku 44 vrážd novinárov za ich prácu. Medzinárodná federácia novinárov narába s pojmom vraždy, ktoré "pravdepodobne" súvisia s novinárskou prácou, čo je všeobecnejšia klasifikácia, akú používa CPJ. Správa je výsledkom projektu, ktorým najväčšia medzinárodná organizácia novinárov zareagovala na vraždu novinárky a známej kritičky Kremľa Anny Politkovskej minulý rok v októbri. Počas prvého dňa konferencie vystúpil aj šéfredaktor denníka, pre ktorý Politkovskaja pracovala. Dmitrij Muratov vyjadril "rastúce znepokojnie" nad tým, že vyšetrovanie prípadu ovplyvňujú politické záujmy. Na konferencii má v utorok vystúpiť primátor Moskvy Jurij Lužkov a predseda hornej komory ruského parlamentu Sergej Mironov. Účasť napriek pozvaniu odmietli predstavitelia Kremľa a ruskej generálnej prokuratúry.