27. 5. 2007

FESTIVAL DE CANNES

FESTIVAL DE CANNES

Quentin Tarantino a jeho Death Proof, Zodiac David Finchera,Wong Kar Waiov My Blueberry Nights i Joel a Ethan Coen s No Country for Old Men ostali bez hlavných cien. Porota 60. ročníka Medzinárodného filmového festivalu vo francúzskom Cannes pod vedením predsedu režiséra Stephena Frearsa / členovia : Maria de Medeiros, herečka ,Portugalsko ;Maggie Cheung, herečka, Hongkong ;Toni Colette, herečka, Austrália; Sarah Polley, herečka, Kanada ;Marco Bellocchio, režisér a scenárista ,Taliansko ;Orhan Pamuk, spisovateľ, laureát Nobelovej ceny za literatúru pre rok 2006 ,Turecko ; Michel Piccoli, herec,Francúzsko ;Abdrahmane Sissako, režisér Mauretánia / dnes rozhodla o týchto oceneniach :

Cristian Mungiu a Stephen Frears

PALME D'OR - rumunský film 3 Weeks and 2 Days režiséra Cristian Mungiu o ilegálnych potratoch

GRAND PRIX- The Mourning Forest od Naomi Kawase

BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR- Konstantin Lavronenko , The Banishment

BEST PERFORMANCE BY AN ACTRESS /PRIX D'INTERPRÉTATION FÉMININE / - Jeon Do-yeon , Secret Sunshine

PRIX DU JURY / JURY PRIZE - Silent Light , Carlos Reygadas a animovaný iránsky film Persepolis, Marjane Satrapi a Vincent Paronnaud.

BEST DIRECTOR- Julian Schnabel, Diving Bell and the Butterfly

PRIX DU SCÉNARIO / BEST SCREENPLAY-Auf der anderen Seite , Fatih Akina

The Short Film Palme d'Or - Ver Llover (Sledujúc dážď), Elisa Miller

The Caméra d'Or Prize- Meduzot, Etgar Keret a Shiry Geffen

SPECIAL PRIZE - Gus Van Sant, Paranoid Park

Cenu ekumenickej poroty získal film v Nemecku narodeného Turka Fatiha Akina Auf der anderen seite (Na druhej strane). Cenu Medzinárodnej federácie filmových kritikov (FIPRESCI) získal rumunský film 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (4 mesiace, 3 týždne a 2 dni) Americká herečka Jane Fonda pricestovala na medzinárodný filmový festival v Cannes na večierok, ktorý mal vzdať hold jej otcovi, hercovi Henrymu Fondovi. S čím však nerátala bola cena, ktorú od organizátorov festivalu dostala ona sama. Na festivale v sobotu premietli Fondov film Dvanásť rozhnevaných mužov (1957), potom sa v neďalekom luxusnom hoteli konal večierok. A práve na ňom Jane Fonda dostala Zlatú palmu za celoživotné dielo. Prezident festivalu Gilles Jacob pri odovzdávaní ceny spomenul úspechy i pád herečkinej kariéry, ako i jej kontroverznú cestu do Vietnamu v roku 1972. Ako vyhlásil, nikdy by si nepomyslel, že odovzdá cenu niekomu, koho sledovala a prenasledovala FBI. Jacob nezabudol skritizovať herečkinho otca, ktorý sa nepostavil za humanitárne hodnoty svojej dcéry, ktoré obhajoval na striebornom plátne. "Mal zmysel pre povinnosť, ale nemal politickú odvahu, kým vy máte neotrasiteľnú húževnatosť niekoho, kto pochopil, kde je spravodlivosť a ako obraňovať utláčaných," povedal Jacob. "Váš otec to hrával vo filmoch, vy taký život reálne žijete." Viditeľne zaskočená Jane dokonalou francúzštinou vrátila pozornosť publika na jej otca. "Pre môjho otca boli filmy spôsobom, ako obraňovať spravodlivosť, kvalitu a demokraciu," povedala. Ako dodala, jedného dňa budú USA opäť krajinou, za ktorú by sa jej otec postavil. Jane Fonda v nedeľu večer odovzdá hlavnú cenu festivalu - Zlatú palmu víťaznému filmu. Zlatá palma za celoživotné dielo bola na canneskom festivale udelená iba trikrát - francúzskym režisérom Alainovi Resnaisovi a Gérardu Ourymu a francúzskej herečke Jeanne Moreauovej . Švédsky režisér Ingmar Bergman tu v roku 1997 dostal Palmu paliem.