14. 3. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Najmenej 38 jordánskych poslancov podpísalo memorandum, v ktorom žiadajú vládu, aby okamžite prerušila diplomatické vzťahy s Dánskom. Dôvodom má byť opätovné uverejnenie karikatúr proroka Mohameda. Poslanci memorandum podpísali počas riadneho zasadnutia dolnej komory parlamentu v noci nadnes, uviedla agentúra DPA. V súvislosti s karikatúrami sa v Jordánsku rozbehla i kampaň, ktorá vyzýva na bojkotovanie dánskych výrobkov. Organizátori kampane nazvanej "Prorok nás zjednocuje" dali vytlačiť pol milióna plagátov, navádzajúcich na bojkot tovaru z Dánska vrátane názvov firiem a obrázkov výrobkov, exportovaných do Jordánska a iných arabských krajín. Protidánska kampaň sa zdvihla po tom, ako 17 dánskych novín minulý mesiac znovu uverejnilo kontroverzné karikatúry. Chceli tak podporiť slobodu vyjadrovania a karikaturistu Kurta Westergaarda, ktorému hrozila smrť. Westergaard pôvodne karikatúry nakreslil pred dvoma rokmi pre noviny Jyllands-Posten. Kontroverzné kresby proroka s bombou v turbane vyvolali pobúrenie medzi Arabmi a v moslimskom svete.

Lekár z kultového seriálu Klinika Grace (Grey's Anatomy), herec Patrick Dempsey, bude aj v reálnom živote pomáhať chorým ľuďom. V americkom štáte Maine otvára centrum pomoci pre ľudí chorých na rakovinu, uviedli dnes americké médiá. "Dr. McDreamy" venoval štartovný kapitál centru nádeje a pomoci z lásky k svojej matke, ktorú v tamojšej nemocnici úspešne liečili z rakoviny. Zariadenie otvoria 31. marca, koordinátorkou bude jeho sestra Mary. Pacientom a ich rodinám má centrum, napojené na nemocnicu, pomáhať informáciami a programami starostlivosti. "Diagnostikovanie rakoviny môže byť jednoducho katastrofou pre celú rodinu. A často chýbajú správne informácie. Vedieť, v tom je sila," povedal 42-ročný herec.

Copyright © TASR 2008
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok informoval, že jeho vláda odštartuje vysielanie novej TV stanice v kurdskom jazyku a investuje miliardy dolárov do infraštruktúrnych projektov na kurdskom juhovýchode krajiny. Verejnoprávna televízia TRT sa už pripravuje na začatie vysielania nielen v kurdskom jazyku, ale aj v perzštine a arabčine. Turecká vláda tiež plánuje počas nasledujúcich piatich rokov investovať 15 miliárd dolárov do projektu Anatolia, ktorý predpokladá vybudovanie siete priehrad, zavlažovacích systémov a ciest v kurdskom regióne. Turecká vláda čelila kritike za rozsiahlu cezhraničnú ofenzívu proti kurdským separatistom na severe Iraku. Medzinárodná komunita Ankaru vyzývala, aby zvážila aj nevojenské riešenia konfliktu vrátane ústupkov a pomoci chudobnému kurdskému regiónu.
Filmová spoločnosť CW pracuje na novej verzii tínedžerského seriálu z 90. rokov Beverly Hills 90210, ktorú pôvodne produkoval Aaron Spelling. Detaily projektu, aj to, či sa niektorá z postáv pôvodnej verzie objaví aj v novej, zostávajú zatiaľ v štádiu rozhodovania. Tvorca originálneho seriálu Darren Star sa podľa zverejnených informácií do projektu nezapojil. Očakáva sa, že do konca mesiaca rozhodne spoločnosť o objednaní pilotnej časti. Táto verzia Beverly Hills by tak bola už druhým voľným pokračovaním seriálu o dospievajúcich mladých ľuďoch, ktorých vysielala stanica Fox v rokoch 1990 až 2000. Prvým bol seriál Melrose Place. Spoločnosť CW už vysiela jeden televízny seriál z prostredia bohatých tínedžerov, ktorí vyrastajú na Manhattane, s názvom Gossip Girl. Nové verzie starších úspešných seriálov sú však momentálne v kurze. Stanica Fox plánuje v súčasnosti dva. Seriál Clevelend, v ktorom je hlavná postava pod papučou a vznikol podľa úspešnej animovanej komédie Family Guy a Prison Break v hlavnej úlohe so ženskou postavou. Spoločnosť CW má takisto na programe urobiť novú verziu Girlfriends. Seriál chcú nazvať The Game.
© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.