8. 4. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Predvčerom utrpel pri streľbe v Sofii vážne zranenie na hlave prominentný autor kníh o bossoch bulharskej mafie Georgi Stojev, ktorý zomrel niekoľko hodín po prevoze do nemocnice. Pred desiatimi dňami bol Stojev hosťom v populárnom politickom magazíne bulharskej štátnej televízie. Podľa moderátorky tohto programu tragický koniec prominentného spisovateľa zrejme možno dať do súvisu s jeho vystúpením v televízii.
Thajský policajt v utorok podal žalobu na britského reportéra spoločnosti British Broadcasting Corporation (BBC) Jonathana Heada, v ktorej ho obvinil z urážky thajského kráľa.Policajný dôstojník Wattanasak Mungkandee povedal, že podal žalobu na Jonathana Heada pre jeho údajnú poznámku počas moderovania diskusie o thajskej monarchii, ktorá sa uskutočnila minulý rok. Za urážku monarchie, môže dostať trest odňatia slobody až na 15 rokov. Zákon, podľa ktorého by mal byť súdený, odráža hlbokú oddanosť takmer všetkých Thajcov k monarchii, obzvlášť k 80-ročnému kráľovi Pchúmiphonovi Adundétovi. Avšak takéto obvinenie sa často používa na politické účely v snahe pošpiniť svojich oponentov. Relatívne málo prípadov sa dostane pred súd a ešte menej skončí úspešným odsúdením. Wattanasak povedal, že bude musieť preložiť dôkazy. Ide o magnetofónovú pásku a DVD z 13. decembra 2007. Na nich je zaznamená diskusia Klubu zahraničných korešpondentov v Thajsku, ktorú Head moderoval. Diskusie sa zúčastnili štyria vedci, traja z thajských univerzít a jeden zo Spojených štátov amerických. Head prípad zatiaľ nekomentoval. Minulý rok bol podľa tohto zákona uznaný vinným jeden Švajčiar, ktorému súd mu udelil trest odňatia slobody na 10 rokov za pomaľovanie obrázkov uctievaného monarchu. Asi po mesiaci vo väzení mu kráľ udelil milosť.
Parlamentnú rozpravu o návrhu zákona o ochrane novinárskych zdrojov, ktorá sa mala uskutočniť vo francúzskom Národnom zhromaždení dnes večer, odložili z iniciatívy vlády o niekoľko týždňov. Diskusia o zákone, ktorým by sa francúzska legislatíva mala prispôsobiť judikatúre Európskeho súdu pre ľudské práva, bola pôvodne naplánovaná na dnes večer, a to po hlasovaní o podnete opozície na vyjadrenie nedôvery vládnemu kabinetu premiéra Francoisa Fillona v súvislosti s posilnením francúzskej prítomnosti v Afganistane. V oficiálnom zdôvodnení odkladu sa uvádzajú ako príčina časové dôvody.
Tadžické i ruské orgány obvinili z marcovej vraždy žurnalistu ruskej štátnej televízie Iľjasa Šurpajeva dvoch občanov Tadžikistanu, ktorý sa priznali k lúpežnému prepadnutiu i vražde novinára. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Associated Press. O zadržaní trojice podozrivých Tadžikov informovali úrady 29. marca. Dvaja z nich - Masrudžon Jatimov, ktorého zadržali v rodnej obci Šachrinav, a Nadžmiddin Muchiddinov - budú vo vlasti čeliť trestnému stíhaniu, Rusko o ich vydanie zrejme nepožiada. Mŕtvolu 32-ročného Šurpajeva našli 21. marca hasiči, keď prišli do jeho bytu likvidovať požiar. Aj ten, ako ukázalo doterajšie vyšetrovanie prípadu, založili zadržané osoby, ktorých cieľom bola pôvodne lúpež. Šurpajev sa presťahoval do Moskvy z Dagestanu, kde niekoľko rokov pracoval ako reportér pre prvý kanál štátnej televízie. Cestoval do mnohých konfliktných zón bývalého Sovietskeho zväzu vrátane Čečenska či gruzínskych odštiepeneckých regiónov Abcházsko a Južné Osetsko.
Copyright © TASR 2008
Venezuelská televízna stanica Televen stiahla zo svojho vysielania seriál Simpsonovci, pretože je údajne nevhodný pre deti. Namiesto Simpsonovcov do vysielacej štruktúry nasadila seriál Baywatch - pokračovanie z Havaja. Hovorkyňa televízie Elba Guillen v pondelok oznámila, že rozhodnutie stiahnuť Simpsonovcov z vysielacieho času o 11.00 prišlo po sťažnostiach divákov. "Simpsonovci nie sú seriál vhodný na doobedňajší vysielací čas, pretože nejde o seriál vhodný pre deti," uviedla Guillen. Stiahnutie seriálu požadovala aj tamojšia rada pre vysielanie. Tá však nespresnila, ktorá časť programu sa jej zdala nevhodná. Rada vydala vyhlásenie, že Simpsonovci propagujú posolstvá, ktoré sú " v rozpore s celkovou výchovou chlapcov, dievčat a dospievajúcich". Či bude televízia Televen vysielať Simpsonovcov v iný čas závisí podľa Guillen od rozhodnutia manažmentu. Náhradný seriál Baywatch - ktorý obsahuje vnadné krásky v bikinách a svalnatých modelov, účinkujúcich v rolách plavčíkov na Havajskom pobreží - televízia vysiela v doobedňajšom čase od piatku. Na seriál Baywatch zatiaľ nedostali žiadne sťažnosti. "Dúfame, že si zachováme vysokú sledovanosť. Simpsonovci totiž fungovali veľmi dobre - v čase o 11.00 mali najväčšiu sledovanosť v histórii našej televízie," povedal generálny riaditeľ Perez .

© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.