9. 4. 2008

SLOVAK FREE MEDIA

SLOVAK FREE MEDIA
Silný tlačový zákon chce Smer-SD podľa poslanca Národnej rady (NR) SR za SDKÚ-DS Pavla Freša presadiť preto, že nepotrebuje, aby médiá upozorňovali na jeho nesplnené sľuby. Frešo na úvod deviateho dňa 20. schôdze parlamentu uviedol, že napriek najvyšším dotáciám do poľnohospodárstva sú na Slovensku najdrahšie potraviny v histórii, drahý benzín, krach" výstavby diaľnic a problémy v sociálnej oblasti. Neviem si predstaviť žiaden iný dôvod, prečo sa vláda ľutuje a dokonca urobí to, že sa ospravedlní predstaviteľovi cudzieho štátu za vlastné médiá. To je kolenačková politika," vysvetľuje si Frešo pohnútky sociálnych demokratov. Dodal, že občania by si mali médiá sami slobodne vyberať bez zásahu iných. Poslankyňa Smeru-SD Oľga Nachtmannová Frešovi pripomenula, že nárast cien potravín je globálnym trendom, podobne ako cien ropy, ktoré dosahujú viac ako sto dolárov za barel. Keby tu bola minulá vláda, tak benzín dnes stojí 60 korún (1,85 eur)," nazdáva sa. Hlasovanie o definitívnej podobe tlačového zákona možno očakávať najskôr dnes o 17.00 h, keďže do rozpravy sa prihlásilo ešte 13 poslancov. Predseda NR SR Pavol Paška avizoval, že po schválení zvolá poslanecké grémium rozšírené o predsedov politických strán, na ktorom sa politické špičky pokúsia dohodnúť o ďalšom postupe pri schvaľovaní Lisabonskej zmluvy. Dosiaľ sa o reformnom texte pre Európsku úniu nehlasovalo pre neúčasť opozície, ktorá svoje hlasy podmieňuje prijateľným znením tlačového zákona, najmä pri práve na odpoveď. Koalícia má tak stále k dispozícii len 85 hlasov.

Copyright © TASR 2008

Ján Senko (Smer-SD) označil Frešovo vystúpenie za spolitizované, podobne ako je zo strany opozície spolitizovaná celá diskusia o tlačovom zákone. „Potrebovali ste prekryť svoj vlastný problém so slobodou slova, prejavu vo vnútri SDKÚ-DS,“ poznamenal Senko.

© 2007, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Pozmeňujúce návrhy koaličných strán smerujú k tomu, aby bol tlačový zákon pre občanov, ale zároveň nepoškodzoval vydavateľov. V dnešnej pokračujúcej rozprave k návrhu nového tlačového zákona z dielne Ministerstva kultúry (MK) SR to povedal poslanec strany Smer-SD Ján Senko s dodatkom, že niektoré z jeho vlastných pripomienok boli motivované aj diskusnými príspevkami opozície. Senko navrhol rozšíriť ochranu zdroja aj na novinárov pracujúcich ako živnostníci alebo v slobodnom povolaní. Druhý zo Senkových pozmeňujúcich návrhov prelamuje povinnosť ochrany zdroja v prípade, keď ide o zákonnú povinnosť zabrániť spáchaniu trestného činu. Ďalšie dve pripomienky z dielne poslanca Smeru-SD technicky uľahčujú grafické spracovanie strany v periodickej tlači. Upúšťa sa od požiadavky zhodnej veľkosti nadpisu opravy vo vzťahu k nadpisu uverejneného článku. To isté platí o dodatočnom oznámení. „Navrhované úpravy sú menej ako kozmetické,“ reagoval na Senkov príspevok predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, podľa ktorého sa Senko vyhol neuralgickému bodu návrhu zákona. Tým je podľa neho právo na odpoveď aj v prípade, že sú informácie zverejnené v článku pravdivé.

Copyright © TASR 2008