4. 5. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Najväčšia softvérová spoločnosť sveta Microsoft stiahla prekvapivo svoju ponuku v hodnote 42,3 mld. USD na prevzatie internetovej firmy Yahoo. Rozhodnutie odstúpiť od snáh o uzavretie obchodu nastalo v sobotu po tom, čo posledné pokusy dohodnúť sa na cene prístupnej pre obe strany stroskotali. Ako vyplýva z listu generálneho riaditeľa spoločnosti Microsoft Stevea Ballmera, softvérový gigant chcel zaplatiť 47,5 mld. USD, resp. 33 USD za akciu, avšak správna rada Yahoo požadovala prinajmenšom 53 mld. USD, resp. 37 USD za akciu. To by predstavovalo takmer dvojnásobok hodnoty akcie Yahoo v tom čase, ktorá sa pohybovala na úrovni 19,18 USD. Krok Microsoftu bol prekvapivým, pretože mnoho analytikov verilo, že sa Microsoft pokúsi o nepriateľské prevzatie prostredníctvom výmeny členov predstavenstva Yahoo. Podľa analytikov sa však Microsoft ešte môže pokúsiť prevziať Yahoo, ak sa internetovej firme nepodarí finančne zotaviť. Spoločnosť Microsoft chcela prevzatím Yahoo lepšie konkurovať dominancii spoločnosti Google v lukratívnej oblasti internetovej reklamy. Ešte v piatok Microsoft zvýšil ponuku na kúpu Yahoo. Najväčší softvérový koncern vraj zvýšil ponuku "o niekoľko dolárov". Analytici dokonca tvrdili, že Microsoft ponúkne 35 USD (725,40 Sk) za akciu Yahoo. Predstavitelia oboch vtedy koncernov odmietli uvedené informácie komentovať. V prípade uskutočnenia akvizície by fúzia vytvorila rivala jednotke v oblasti internetového vyhľadávania a reklamy koncernu Google. Tiež by to bola najväčšia fúzia dvoch spoločností pôsobiacich v oblasti počítačových technológií. Microsoft niekoľkokrát vyhlásil, že jeho ponuka bola férová. Generálny riaditeľ Microsoftu Steve Ballmer už vo štvrtok signalizoval zmiernenie svojho odmietavého postoja k zvýšeniu ponuky. "Presne viem, akú hodnotu má Yahoo pre mňa. Nezaplatím ani cent viac. Ak však príde k dohode, pôjdem až potiaľ, koľko si myslím, že je Yahoo hodné." Predstavitelia Yahoo niekoľkokrát vyhlásili, že nie sú proti dohode s Microsoftom, ak softvérový koncern vylepší ponuku. Prípadná snaha o nepriateľské prevzatie by sa Microsoftu nemusela vyplatiť. Asi by totiž viedla k húfnemu odchodu zamestnancov z internetového koncernu. "Rozhodnutie zvýšiť ponuku má rozsiahle dôsledky, pretože nepriateľské prevzatie nie je v záujme Microsoftu ani Yahoo," uviedol analytik spoločnosti Edward Jones & Co. Andy Miedler. "Určite je oveľa ľahšie zvýšiť ponuku."

Copyright © TASR a SITA 2008

V provincii Mosul na severe Iraku dnes ozbrojený útočník zabil irackú novinárku počas neúspešného pokusu o únos. Oznámila to polícia a príbuzní novinárky.
Právnička Sarwa Abd al-Wahábová (36) pracovala ako obhajkyňa práv žurnalistov a pôsobila tiež ako novinárka na voľnej nohe. Písala pre tlačovú agentúru blízku Demokratickej strane Kurdistanu (KDP) kurdského lídra v Iraku Masúda Barzáního. Útočník Wahábovú napadol, keď sa vracala domov z tržnice v sprievode svojej matky a pokúsil sa ju vtiahnuť do pristaveného auta. Keď sa vzpierala, dvoma výstrelmi do hlavy ju zabil. Správy priniesla tlačová agentúra Associated Press.
Copyright © TASR 2008