1. 8. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Čína v piatok sprístupnila médiám niektoré internetové stránky, ktoré ešte včera vytrvalo blokovala. V olympijskom tlačovom centre je už dnes možné sa dostať na stránku Amnesty International (AI), nemeckého spravodajského portálu Deutsche Welle či stránku organizácie Reportéri bez hraníc. To však nič nemení na tom, že množstvo ďalších stránok ostáva blokovaných. O zmene situácie informoval v piatok novinár agentúry AFP. Rozhodnutie Pekingu prichádza po týždni vášnivej diskusie o absolútne voľnom prístupe k internetu pre novinárov počas trvania o pár dní sa začínajúcich letných olympijských hier. Počínaním Číny bol zaskočený najmä Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorý slobodný internet pre médiá prisľúbil minulý mesiac. MOV zároveň potvrdil, že na pekinský olympijský výbor a čínske úrady vyvíjali ustavičný nátlak, ktorý vyvrcholil úspešnými štvrtkovými rozhovormi. Čína ešte skôr vo štvrtok vytrvalo odmietala sprístupniť niektoré stránky a to dokonca aj v olympijskom tlačovom centre. Zákaz sa týkal stránok organizácií na ochranu ľudských práv a viacerých médií, medzi nimi aj portál nemeckého spravodajstva Deutsche Welle či britskej BBC. MOV v stredu vyhlásil, že pracuje na tom, aby zabezpečil pre médiá nevyhnutný prístup na internet. Medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International označila Čínu za jedného z najväčších svetových nepriateľov internetu.

Muža odsúdeného pred siedmimi rokmi na doživotie za vraždu populárnej televíznej moderátorky britskej BBC zbavili obvinenia v rámci obnoveného odvolacieho súdneho procesu. 48-ročného Barryho Georgea uznali vinným z vraždy Jill Dandovej na súde v Londýne po dvoch procesoch a ďalších dvoch odvolaniach. 37-ročnú Dandovú zastrelili na schodoch jej domu v západnom Londýne v apríli 1999. Jedna z najznámejších tvárí britskej verejnoprávnej televízie bola okrem iného aj moderátorkou populárneho seriálu Crimewatch (Strážna hliadka). V čase vraždy bola zasnúbená. Georgea, duševne narušeného epileptika, odsúdili na doživotie v roku 2001, jeho právnikovi sa však podarilo získať nové dôkazy a obnoviť celý proces. Väzňa by mali prepustiť na slobodu v piatok.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ivan Hronec

Na Slovensku a v Českej republike môže začať vysielať nová hudobná televízna stanica. Bude sa volať Revolution TV a jej majiteľ, spoločnosť Help Film, tento týždeň dostala od českej Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie licenciu na satelitné vysielanie na 12 rokov. Informoval o tom predseda českej rady Václav Žák. Podľa údajov rady bude vysielanie zabezpečené prostredníctvom satelitu Astra 1E, dvadsaťštyri hodín denne, v slovenskom a českom jazyku. Revolution TV bude zameraná na mladé publikum a bude spolupracovať s hudobnými vydavateľstvami v oboch republikách ako aj s nezávislými autormi. Štart novej televíznej stanice je podľa údajov rady naplánovaný na 1. januára 2009. Na Slovensku a v Česku je možné naladiť niekoľko žánrových mutácií MTV. Napríklad cez káblové a satelitné siete spoločnosti UPC je možné sledovať nielen základný program MTV Europe, ale aj stanice MTV Hits, MTV 2, VH1, VH1 Classic či MTV Dance. Tento rok udelila česká rada licenciu ďalšej mutácii MTV, ktorá fungovala až doposiaľ pod názvom Adria v krajinách bývalej Juhoslávie; na základe tejto licencie môže začať vysielať v Česku, na Slovensku, v Albánsku a Bulharsku. V éteri je okrem toho možné naladiť českú televíznu stanicu Óčko, a to od roku 2002. V súčasnosti je ju možné sledovať cez káblové, satelitné a internetové siete a taktiež cez nastupujúce terestriálne digitálne vysielanie (označované DVB-T), pretože je jednou zo šiestych staníc, ktoré licenciu na DVB-T v Česku získali. Cez káblovú sieť je v Česku prístupný aj slovenský interaktívny program Music box.Spoločnosť Help Film, ktorého jediným majiteľom je podľa českého obchodného registru Slovák Ivan Hronec, už v súčasnej dobe vlastní licenciu na vysielanie filmového satelitného programu Film Box. Pred mesiacom naopak neuspel u českej rady so svojim projektom erotickej televízie Erox, pre ktorú licenciu nezískal.

Predaj väčšinového podielu spoločnosti Verlagsgruppe Handelsblatt (VHB) v českom vydavateľstve Economia pokračuje aj po dnešnom rokovaní dozornej rady v nemeckom Düsseldorfe, v ktorom má VHB sídlo. ČTK to dnes povedal generálny riaditeľ Economie Michal Klíma. Podľa predbežných informácií niektorých médií sa malo o predaji väčšinového podielu Handelsblattu v Economii rozhodnúť dnes.„Výberové konanie bude pokračovať rokovaním s niekoľkými partnermi. Handelsblatt očakáva, že sa podarí rokovanie ukončiť tak, ako to bolo naplánované, t.j. do konca tretieho štvrťroku,“ uviedol Klíma. „Mená tých, s ktorými sa rokuje ďalej, nebudú zverejnené. Viac bohužiaľ nemôžem prezradiť,“ dodal Klíma.Uzávierka ponúk zo strany záujemcov bola minulý pondelok. O počte záujemcov a konkrétnych mien sa v médiách často špekuluje a ich počet sa líši. V zozname údajných uchádzačov sa objavili aj mená ako podnikateľ Zdeňek Bakala, slovenská finančná skupina J&T, akciová spoločnosť Mladá front, spoločnosť PPF Investments, švajčiarsky vydavateľ denníku Die Presse Verlags-Gesselschaft.Mladá fronta, ktorá nemá nič spoločného s denníkom Mladá fronta Dnes, však v nedeľu oznámila, že Economiu ona, ani žiadne jej sesterská či dcérska spoločnosť nekúpi. Napríklad podľa serveru Týden.cz bola pritom Mladá fronta najväčším favoritom, pretože údajne predložila najvyššiu ponuku. Podľa predbežných informácií médií za vydavateľa denníku českých Hospodárskych novín a týždenníka Ekonom chce Handelsblatt približne dve miliardy českých korún, pričom Nemci už dávnejšie avizovali, že cena bude rozhodujúcim kritériom pri predaji.Do portfólia Economie patrí popri českých Hospodárskych novinách a Ekonomu aj časopis Marketing & Media, Obchodní vestník a celý rad odborných magazínov. Skupina tiež prevádzkuje spravodajský portál iHNed.cz.Vydavateľstvo Economia v minulom roku hospodárilo so ziskom 96,1 miliónov českých korún (122,2 mil. Sk). To je približne o štvrtinu (24,5 percenta) menej než v roku 2006. Economia zaznamenala taktiež pokles tržieb z predaja vlastných výrobkov, služieb a produktov, a to o približne 2,1 percenta na 832,4 miliónov korún (1,06 mld. Sk). Pokles sa týka aj prevádzkového zisku, ktorý vlani dosiahol 117,7 miliónov korún (149,68 mil. Sk), čo je v porovnaní s rokom 2006 o približne štvrtinu menej.

Copyright © ČTK 2008