20. 8. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Deviaty deň tohtoročných Olympijských hier v Pekingu bol pre televíznu spoločnosť NBC rekordný. Televízia totiž zaznamenala najväčšiu sledovanosť v sobotňajšom prime time za posledných 18 rokov. Predstavitelia média môžu za tento úspech vďačiť americkému plavcovi Michaelovi Phelpsovi, ktorý rovnako ako televízia lámal v sobotu rekord. Pred televíznu obrazovku si sadlo neuveriteľných 31,1 miliónov Američanov, čo bolo najviac od epizódy seriálu The Empty Nest (1988) z februára 1990. Ako uviedla NBC, dnes už dvadsaťtriročný rodák z Baltimoru v americkom štáte Maryland mal v tom čase iba štyri roky. Phelps v sobotu pomohol americkému plaveckému tímu k prvenstvu v štafete na štyrikrát 100 metrov. Plavec tak získal svoju štrnástu zlatú medailu, ôsmu na tohtoročných Hrá XXIX. olympiády, čím prekonal rekord krajana Marka Spitza z Mníchova v roku 1972.
Americký herec Laurence Fishburne sa čoskoro pripojí k nakrúcaniu známeho seriálu televíznej spoločnosti CBS C.S.I.: Kriminálka Las Vegas (2000). Ako uviedli v pondelok predstavitelia CBS, štyridsaťsedemročný herec, ktorý získal nomináciu na Oscara za film Tina / Čo s tým má spoločné láska (1993), nahradí jedného z najlepšie platených televíznych hercov Williama Petersona. Producenti seriálu Naren Shankar a jeho kolegyňa Carol Mendelsohn vo svojom stanovisku k výmene uviedli, že Fishburne bol na vrchole zoznamu hercov, ktorých si želali. Fishburne bude v seriáli najprv účinkovať ako bývalý patológ, ktorý vyučuje kriminalistiku až do chvíle, keď sa nerozhodne pripojiť k vyšetrovaciemu tímu. Okrem Fishburna, ktorý sa preslávil rolou Morfea v úspešnej sci-fi trilógii Matrix (1999, 2003) v réžii bratov Wachowských, producenti uvažovali o ďalších dvoch alternatívach, ktorými boli herci John Malkovich a Kurt Russell.
Napätie vo vnútri hereckej asociácie The Screen Actors Guild (SAG) vzrástlo po tom, čo jej hollywoodski lídri odmietli výzvu newyorskej časti SAG na využitie federálneho mediátora pri vyjednávaní pracovnej zmluvy medzi hercami a štúdiami. Členovia regionálnej asociácie v New Yorku si tiež verejne vymieňali názory s prezidentom SAG Alanom Rosenbergom a vedúcim vyjednávaní Dougom Allenom. Regionálni predstavitelia tvrdili, že únia zdržiava formálne vyjednávania so zástupcami štúdií. V rezolúcii podpísanej 23 členmi SAG obvinili vyjednávačov asociácie, že nedokážu dať štúdiám reálnu ponuku a vyzvali ich na zamietnutie svojich nedosiahnuteľných cieľov. Navrhli pomoc mediátora, ak sa do 25. augusta nedosiahne žiaden pokrok vo vyjednávaní. Rosenberg odmietol rezolúciu a označil ju za snahu poškodiť vyjednávania. Ostré výmeny názorov zväčšili vnútorný problém SAG spôsobený vyjednávaniami o pracovnej zmluve. Platnosť starého kontraktu sa skončila 30. júna a doteraz herci pracujú podľa podmienok starej zmluvy. Podľa zástupcov newyorskej organizácie to členov SAG stojí 1,7 milióna amerických dolárov týždenne (v prepočte viac ako 35 miliónov Sk/1,16 milióna €). Predstavitelia SAG a Aliancie filmových a televíznych producentov sa nevedia dohodnúť na znení novej kolektívnej zmluvy pre hercov. Jedným z najvážnejších konfliktov je požiadavka hereckej asociácie na príjmy z vysielania vo všetkých druhoch nových médií. Nie všetci členovia SAG však s postojom svojich lídrov súhlasia.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.