20. 8. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) je znepokojený obmedzeniami, ktoré zaviedli ruské jednotky voči novinárom pokrývajúcim konflikt v Gruzínsku. "Gruzínskym a zahraničným novinárom zabraňujú v prístupe do niektorých častí Gruzínska pod ruskou kontrolou vrátane mesta Gori a Južného Osetska," uviedol v utorok IPI vo vyhlásení. Cesty do Gori sú podľa inštitútu zablokované ruskými tankami a vstup do mesta sa nepovoľuje novinárom, ktorí nemajú akreditáciu od ruského ministerstva zahraničia. IPI vyzvala všetky zodpovedné úrady oboch strán, aby novinárom nebránili v práci a aby zaistili ich bezpečnosť. IPI tiež dostal informácie, že ruský armádny personál vyraboval budovu gruzínskej rozhlasovej a televíznej stanice v západnom Gruzínsku. Údajne odniesli počítače a videozariadenia, aby novinárom zabránili vo vysielaní. IPI má tiež správy, že minulý týždeň juhoosetskí vojaci zbili a okradli dvoch českých novinárov. Od začiatku konfliktu medzi Ruskom a Gruzínskom zahynulo podľa IPI päť novinárov a pracovníkov médií.

Hebron / ilustračná snímka/

Izraelské bezpečnostné sily v stredu prehľadali a zatvorili tri rozhlasové stanice v Hebrone na Západnom brehu. Izraelčania podľa svedkov prehľadali kancelárie, skonfiškovali zariadenia a zadržali najmenej dvoch ľudí. Podľa informácií agentúry AFP rozhlasové stanice neboli napojené na žiadnu z palestínskych frakcií. Hovorca izraelskej armády zásah potvrdil s tým, že sa zameriaval na nelegálne vysielače, ktorých frekvencie rušia prevádzku médií.

Annalisa Silvestro

Televízne programy z lekárskeho a nemocničného prostredia obsahujú toľko chýb, že by podľa talianskej zdravotníckej skupiny nemali byť v krajine vysielané. Prezidentka Národnej federácie lekárskych univerzít Annalisa Silvestro týmto vyjadrením reaguje na americké televízne seriály Pohotovosť (1994), Doktor House (2004), Klinika Grace (2005), Scrubs (2001) či niektoré seriály domácej produkcie. "Programy vytvárajú u ľudí veľmi nepresný pohľad na medicínu. Ide o dezinformáciu," uviedla Silvestro. Neuviedla však, či sa jednotlivé lekárske organizácie odhodlajú aj k aktívnemu protestu.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Syndikát novinárov Českej republiky sleduje so znepokojením predaj akcií spoločnosti Economia, ktorá je vydavateľom prestížneho denníka Hospodářské noviny, týždenníka Ekonom a celého radu odborných časopisov. Súčasným akcionárom Economie je nemecká spoločnosť Handelsblatt, ktorá sa rozhodla opustiť český mediálny trh a svoje akcie predať. Jedným z uchádzačov o ne je aj akciová spoločnosť Mladá fronta (nezamieňať s denníkom MF Dnes), ktorej vlastnícke pomery a hospodárenie sú neprehľadné, čo zaváňa špekuláciami, že ide o pranie špinavých peňazí.Ako súčasný akcionár Mladej fronty v súčasnosti figuruje spoločnosť European Finacial Services (do roku 2006 European Trust Services), ktorého prezidentom je Alick Lawrence, majiteľ adkovátskej kancelárie na miniatúrnom karibskom ostrove Dominica, kde firma oficiálne sídli. Mladá fronta a.s. neoveruje náklady časopisov, ktoré vydáva a opakovane tak porušuje zákon, tým že nepredkladá výročné správy o hospodárení. Výsledky jeho podnikania sú tak utajené a je preto nejasné, z akých prostriedkov financuje svoje projekty, ako je napríklad bezplatný denník E15, ktorého strata sa podľa odborníkov pohybuje na úrovni približne 100 miliónov českých korún.Mladá fronta a.s. publikovala v minulých dňoch správu, že o nákup akcií nemá a nikdy nemala záujem, táto správa je však podľa syndikátu nepravdivá. Má len zahaliť a odvrátiť pozornosť médií od tejto finančnej operácie. Záujemcom o kúpu akcií Economie a.s. je teda niekto, kto sa nemôže ku svojim investíciám prihlásiť a sprostredkovateľom je firma s neprehľadným vlastníctvom. Syndikát novinárov Českej republiky sledujete tento vývoj s obavami a vyzýva predstaviteľom akciovej spoločnosti Handelsblatt, ktorí doposiaľ zaručovali kvalitu a serióznosť výroby akciovej spoločnosti Economia, aby prerušili jednanie so zástupcami Mladej fronty a.s. Aj pre doterajších vlastníkov by malo byť neprijateľné, aby predali seriózne vydavateľstvo s demokratickou tradíciou pochybnému záujemcovi, a ohrozili tak slobodu slova v Českej republike. Českí novinári informovali o tejto veci aj Nemecký syndikát novinárov DWJ.

Copyright © ČTK 2008