16. 10. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Tretia a záverečná debata amerických prezidentských kandidátov Baracka Obamu a Johna McCaina sa niesla v konfrontačnom duchu. Demokratický senátor a jeho republikánsky protivník sa v Hempsteade v štáte New York vzájomne obviňovali z chybných plánov v hospodárskej alebo vzdelávacej politike a zdôrazňovali svoje reformné programy. McCain obvinil svojho rivala, že chce zvyšovať dane a v krajine rozpútať "triedny boj". Republikánsky senátor sa ohradil proti Obamovým tvrdeniam, že bude iba pokračovať v politike úradujúceho prezidenta Georgea W. Busha. Obama svojho súpera obvinil z negatívnej kampane s cieľom odpútať pozornosť od skutočných problémov. Konfrontácia pritom predošlým dvom debatám chýbala. Republikánsky kandidát čelil pred záverečnou debatou obrovskému tlaku, keďže tri týždne pred voľbami v prieskumoch výrazne zaostáva za svojim demokratickým súperom. Obama pred debatou upevňoval v prieskumoch svoje pozície aj v tradične nerozhodných štátoch, ktoré určujú výsledky volieb. McCain zaútočil na Obamove plány v oblasti daní a obchodu, spochybňoval Obamov charakter a 90-minutovú debatu využil na to, aby sa dištancoval od úradujúceho prezidenta Georgea W. Busha. "Senátor Obama, ja nie som prezident Bush. Ak ste chceli kandidovať proti nemu, mali ste kandidovať pred štyrmi rokmi," povedal McCain. Obama na to reagoval, že má právo mýliť si McCaina s Bushom vzhľadom na to, že arizonský senátor bezvýhradne podporoval chybnú hospodársku politiku úradujúceho prezidenta. V debate zarezonoval aj Obamov vzťah s Williamom Ayersom, radikálom z čias vojny vo Vietname. Demokratický kandidát sa dištancoval od extrémizmu a zdôraznil, že v čase, keď sa Ayers podieľal na bombových útokoch na budovy federálnej vlády, mal iba osem rokov. "Fakt, že to je pre vašu kampaň také dôležité, senátor McCain, hovorí viac o vašej kampani ako o mne," povedal Obama. McCain ďalej obvinil svojho súpera, že zvýšenie daní, ktoré navrhuje ako nástroj na "distribúciu bohatstva", privedie krajinu do stavu triednej vojny. Demokratický kandidát na to zareagoval slovami, že v skutočnosti zníži dane 95 percentám Američanov a zvýšenie sa dotkne iba úzkej skupiny najbohatších s príjmami nad 250 000 dolárov ročne.

Väčšia tlačová sloboda pre zahraničných novinárov zavedená pred začiatkom olympijských hier v Pekingu má vypršať v piatok a čínski predstavitelia odmietli uviesť, či bude platiť aj naďalej. Čínski komunistickí vládcovia naznačili, že niektoré slobody zostanú zachované, no neuviedli ktoré. "Opakujem: čínska vláda bude pokračovať v otvorenejšie politike a uľahčí prácu zahraničných médií a novinárov v Číne," povedal hovorca ministerstva zahraničia Čchin Kang novinárom vo štvrtok. No tak ako v predchádzajúcich dňoch ani vo štvrtok nepodal k danej téme žiadne vysvetlenie.Nové, voľnejšie pravidlá pre zahraničných novinárov začali platiť v Číne 1. januára 2007 ako záväzok Čínskeho olympijského výboru dať médiám väčšiu voľnosť počas olympiády, no ich platnosť sa skončí 17. októbra, dva mesiace po skončení OH.Súčasťou nových pravidiel bolo právo zahraničného novinára robiť rozhovory s Číňanmi ochotnými odpovedať bez toho, aby žiadal povolenie od vlády. Novinári tiež smeli bez povolenia robiť reportáž mimo mesta, kde boli akreditovaní. Napriek tomu však zahraniční novinári pociťovali obmedzenia pri informovaní z takých citlivých oblastí, akou je napríklad Tibet. Klub zahraničných novinárov tiež zaznamenal od 1. januára 2007 až 335 prípadov zasahovania čínskych úradov do práce novinárov, ako boli zatknutia či prenasledovanie zdrojov ich informácií. Organizácie na ochranu slobody novinárov tiež poukázali na to, že domáce média sú stále pod prísnou kontrolou vlády.

Jednotka na nemeckom televíznom trhu ARD a verejnoprávna ZDF odmietajú do svojej budúcoročnej programovej štruktúry zaradiť cyklistické preteky Tour de France. Dôvod je jasný - nekonečná séria odhalení dopujúcich účastníkov, vrátane nemeckých jazdcov. Tento rok sa na čiernej listine ocitol Stefan Schumacher, vlani ARD zastavila vysielanie prenosov z Francúzska po tom, ako z pelotónu vyradili Patricka Sinkiewitza. "Množiace sa prípady pozitívnych cyklistov výrazne zredukovali športovú hodnotu Tour de France. Z toho dôvodu aj mediálna cena podujatia rapídne klesá," vysvetlil postoj televízie riaditeľ ARD Fritz Raff. Spoločnosť nepristúpi k obnoveniu kontraktu s organizátormi Tour de France a rovnako sa zachová aj ZDF. Rozhodnutie sa zrodilo iba pár hodín po tom, ako rakúsky cyklista Bernhard Kohl, bývalý jazdec nemeckého tímu Gerolsteiner, priznal, že užíval preparát novej generácie krvného dopingu EPO pod názvom CERA s cieľom urýchliť svoju rekonvalescenciu po vážnom páde na júnovom podujatí Dauphine Libéré.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Mediálne atraktívna roztržka medzi poľským premiérom Donaldom Tuskom a prezidentom Lechom Kaczyńským kvôli účasti na summite EÚ pre druhého z menovaných takmer znamenala ujmu na zdraví. Cestou na rokovanie ho obklopil veľký dav novinárov. Poľský štátnik neveľkého vzrastu sa v ňom na chvíľu úplne stratil. Novinárov okolo Kaczynského musela rozohnať ochranka. Podarilo sa im to iba nakrátko. Poľský prezident sa hneď pokúsil o strategický ústup z budovy. Novinári sa však zázračne rýchlo prešmykli úzkymi otočnými dverami a obliehanie Kaczynského začalo nanovo. Ten sa však ihneď vrátil späť do sály, čo sa novinárom nepodarilo. Stroskotali na bezpečnostnom ráme pri vstupe do budovy a nekompromisnej ochranke, ktorá im občas uštedrila dobre mierený, ale nenápadný úder. Poľská hlava štátu mohla pokračovať v ceste na rokovanie. Jeho ďalší poľskí účastníci, premiér a ministri, by pritom možno uvítali, keby sa novinárom podarilo zabrániť Kaczyńskému v účasti. Spor, kto bude Poľsko na súčasnom vrcholnom stretnutí únie zastupovať, totiž aj naďalej pokračuje. V stredu poľskí ministri v priebehu zahájenia summitu opustili rokovaciu sálu, keď do nej poľský prezident vstúpil. Spor o kompetencie medzi poľskou vládou a prezidentskou kanceláriou tak dostáva medzinárodný rozmer. Tusk tvrdí, že Kaczyński v Bruseli nie je potrebný, pretože témami summitu sú finančná kríza, boj s klimatickými zmenami a lisabonská zmluva o reforme EÚ. Podľa Tuska ide o záležitosti, ktoré má na starosti vláda. Prezident však aj naďalej trvá na tom, že bude krajinu na summite reprezentovať.

Copyright © 2008 ČTK