15. 10. 2008

SLOVAK MEDIA LAW NEWS

SLOVAK MEDIA LAW NEWS
Vláda SR dnes schválila Návrh koncepcie zmlúv medzi štátom a verejnoprávnymi vysielateľmi o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania. Vlása zároveň uložila ministrovi kultúry pripraviť návrh novelizácie príslušných právnych predpisov s cieľom upraviť proces prípravy, schvaľovania a mechanizmus realizácie zmlúv medzi štátom a verejnoprávnymi vysielateľmi o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania do 31. decembra 2008 . Vláda ministrovi takisto uložila predložiť na rokovanie vlády návrh zmlúv medzi štátom a verejnoprávnymi vysielateľmi o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania do 30. septembra 2009. Pripomienky Rady STV * MK SR neakceptovalo, čo je mimoriadne prekvapivé. * Návrh zmluvy sa však dostáva do kontradikcie so Zákonom o poplatkoch a môže mať veľmi negatívne dozvuky v Bruseli. Ešte je však čas to zachaňovať. Stačí počúvať a kooperovať.
* V tejto súvislosti je nevyhnutné upozorniť, že predložený materiál nerieši základnú existenčnú otázku, ktorou je výška minimálneho finančného objemu disponibilných prostriedkov z hľadiska potrieb médií verejnej služby. V predchádzajúcom materiáli (Návrh optimalizácie...) sa uvádza, že televízia potrebuje stabilný príjem na úrovni minimálne 3,4 až 3,8 miliardy Sk. Ak má byť predložený návrh účinný a vytvoriť systém, ktorý zabezpečí stabilitu financovania verejnoprávnych vysielateľov, Rada STV považuje za nevyhnutné, aby Rámcová zmluva na obdobie 2010 až 2013 garantovala predpokladaný minimálny objem finančných prostriedkov a zohľadňovala budúci vyplyv a dopad z prijatia legislatívnych zmien (Návrh zákona o audiovizuálnom fonde). V procese prípravy a realizácie návrhu zmluvy (nie len jej dodatkov)je nevyhnutné zohľadniť skutočnosť, že vytvorenie strednodobej stratégie tvorby, výroby a vysielania programovej služby je primárne úlohou manažmentu inštitúcie a v zmysle zákona podlieha schváleniu v Rade STV, resp. Rozhlasovej rade. Harmonogram predkladania dodatkov k zmluve je nevyhnutné časovo zosúladiť s prípravou návrhu štátneho rozpočtu a súčasne s tým zachovať priestor pre diskusiu o programových prioritách.
Štát by mal s verejnoprávnymi vysielateľmi uzavrieť päťročné zmluvy zamerané na tvorbu, výrobu, vysielanie a financovanie ich programu. Prvá z nich bude pripravená na roky 2010 až 2014. Návrhom koncepcie zmlúv medzi štátom a verejnoprávnymi vysielateľmi sa zaoberala vláda SR. Podnetom na tento krok je podľa ministerstva kultúry vývoj a charakter mediálneho prostredia na Slovensku, v dôsledku čoho nemajú Slovenská televízia (STV) a Slovenský rozhlas (SRo) dostatok prostriedkov na to, aby v dlhodobom časovom horizonte realizovali kvalitný pôvodný program. Ich uzatvorením sa má odstrániť nielen tento fakt, ale viacero zásadných nedostatkov. Čiastočne riešia aj dlhodobú finančnú poddimenzovanosť uvedených médií. "Odôvodnenosť potreby dofinancovania verejnoprávnych vysielateľov zo strany štátu je podčiarknutá tým, že vzhľadom na počet obyvateľov SR máme oproti iným štátom nízky počet platiteľov úhrad za služby verejnosti, pričom náklady na program sú rovnaké bez ohľadu na to, či sú vyrábané pre 5-miliónový alebo 50-miliónový trh," upozorňuje ministerstvo. STV a SRo sa zaviažu vyrobiť a odvysielať v premiére pôvodné programy vo verejnom záujme, zo zmluvy im môže vyplynúť taktiež záväzok na realizáciu projektov, ktorými skvalitnia svoje vysielanie. Poskytnuté peniaze budú účelovo viazané a v prípade, že ich rozhlas a televízia nedajú na predmetný účel, musia ich vrátiť. Rovnako sa zaviažu k tomu, že každý rok vypracujú správu o plnení zmluvného záväzku a vyúčtujú ministerstvu kultúry, ako a kam použili poskytnuté financie. Presná výška peňazí, ktorú dostanú od štátu, sa každoročne písomne upraví v dodatku k zmluve. V januári až júni budúceho roka plánuje ministerstvo verejnú diskusiu o návrhu zmlúv, tie by mali byť následne predložené na pripomienkové konanie a na rokovanie vlády. Rada STV vzniesla k predmetnému materiálu zásadnú pripomienku. Upozornila, že sa v ňom nerieši základná existenčná otázka, ktorou je výška minimálneho finančného objemu voľných zdrojov z hľadiska potrieb verejnoprávnych médií. "Ak má byť predložený návrh účinný a vytvoriť systém, ktorý zabezpečí stabilitu ich financovania, Rada považuje za nevyhnutné, aby rámcová zmluva garantovala predpokladaný minimálny objem finančných prostriedkov a zohľadňovala budúci vplyv a dopad z prijatia legislatívnych zmien - napríklad zákon o audiovizuálnom fonde. Ministerstvo pripomienku neakceptovalo, keďže ako uviedlo, materiál navrhuje systém, ktorý zabezpečí stabilitu financovania SRo a STV, pričom výška zdrojov bude upravená v zmluve.

Copyright © TASR 2008