22. 12. 2009

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Najmenej štyria ľudia v utorok zahynuli a ďalších 17 bolo zranených pri samovražednom útoku na novinársky klub v pakistanskom meste Pešávar. Samovrah sa odpálil pred budovou klubu, pričom výbuch vybil všetky okná a úplne zničil strážnu búdku aj automobily v okolí. Ako informoval policajný dôstojník Kárim Chán, útočník chcel vojsť do budovy, keď ho však pred vchodom zastavil policajt, odpálil výbušninu. Medzi zranenými sú aj najmenej štyria novinári. Islamskí extrémisti v poslednej dobe zintenzívnili útoky proti civilným cieľom v Pakistane. Od začiatku októbra zahynulo v Pakistane pri teroristických útokoch najmenej 500 ľudí, od júla 2007 si útoky vyžiadali najmenej 2700 obetí na životoch. Útoky majú na svedomí povstalci Talibanu, ktorí sa ukrývajú v horských oblastiach na pakistansko-afganských hraniciach.
Tri najväčšie britské politické strany súhlasili so zorganizovaním bezprecedentnej série televíznych predvolebných debát na americký štýl. V pondelok o tom informovali samotné televízie. BBC, ITV a Sky News uviedli, že Labouristická strana, Konzervatívna strana a Liberálni demokrati súhlasili s účasťou v troch televíznych debatách pred celoštátnymi voľbami, ktoré sa uskutočnia približne v polovici roku 2010. Pôjde vôbec o prvé podobné TV diskusie v Británii, kde sa verbálne súboje tamojších politikov odohrávajú prevažne len počas pravidelných parlamentných schôdzí, na ktorých politici odpovedajú na jednotlivé otázky. V štúdiu sa tak v priamom súboji stretne labouristický premiér Gordon Brown, konzervatívny opozičný líder David Cameron a šéf Liberálnych demokratov Nick Clegg. Posledné prieskumy verejnej mienky naznačujú víťazstvo konzervatívcov. Podľa inštitútu Ipsos Mori chce Cameronovu stranu voliť 43 percent Britov, čo je oproti prieskumu rovnakej agentúry z minulého mesiaca nárast o šesť percentuálnych bodov. Labouristi premiéra Browna naopak spadli z novembrových 31 na 26 percent. Mierne si polepšili liberálni demokrati, ktorých chcelo v decembri voliť 20 percent Britov.
">Oscarový režisér Roman Polański, ktorý je v súčasnosti v domácom väzení vo Švajčiarsku, žaluje tri francúzske periodiká za to, že neoprávnene zverejnili tri fotografie jeho rodiny, čím mu zasiahli do súkromia. Na niektorých fotkách z jeho horskej chaty v Gstaade sú totiž okrem neho zobrazené tiež jeho deti. Režisér filmov Rosemary má dieťatko (1968), Čínska štvrť (1974) alebo Pianista (2002) podal trestné oznámenie na magazíny VSD a Voici a týždenník Le Journal du Dimanche. Spoločne s manželkou Emmanuelle Seigner od nich ako odškodné požaduje 75-tisíc eur. Prípadom sa bude súd v Paríži zaoberať 12. januára. Švajčiarsko v januári rozhodne o žiadosti USA na vydanie Romana Polańského, ktorého zatkli 26. septembra v Zürichu na základe viac ako 31 rokov starého amerického zatykača. V roku 1977 sa režisér priznal, že mal pohlavný styk s 13-ročným dievčaťom a uzavrel dohodu o vine a treste. V roku 1978 však ušiel do Francúzska, kde bol mimo dosahu americkej jurisdikcie. V súčasnosti Polański nemôže vyjsť z chaty, kým Švajčiarsko nerozhodne o žiadosti USA na jeho vydanie. Jeho pohyb monitoruje elektronický náramok.
© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
V nemocnici finančnej metropoly Almaty zomrel dnes prominentný kirgizský opozičný novinár Gennadij Pavljuk, ktorého približne pred týždňom s rukami zviazanými za chrbtom vyhodili z okna vysokej budovy. Oznámili to bezpečnostné zdroje Kirgizska. Po násilnej akcii v Almaty spáchanej 16. decembra upadol Pavljuk do kómy. Prominentný opozičný novinár mal trvalé bydlisko a pracovisko v Biškeku a vo finančnej metropole bývalej sovietskej republiky bol na návšteve priateľov. Kirgizská opozícia ostro odsúdila útok na Gennadija Pavljuka, patriaceho medzi najnekompromisnejších kritikov vlády prezidenta Kurmanbeka Bakijeva. Podľa opozičných politikov sa Bakijev a jeho spolupracovníci všetkými možnými prostriedkami snažia umlčať oponentov kirgizského kabinetu. Útoky na novinárov a politikov sú na území Kirgizska častejšie ako v ostatných stredoázijských štátoch, ktoré boli predtým súčasťou Sovietskeho zväzu.
Copyright © TASR 2009