11. 1. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Venezuelský prezident Hugo Chávez počas svojho pravidelného nedeľného programu Alo Presidente vyzval pozvaných filmárov a scenáristov, aby tvorili "socialistické telenovely". Taktiež im ponúkol vládnu pomoc pri realizácii takýchto projektov. Dôvodom tejto výzvy je podľa jeho slov fakt, že "v televízii je príliš veľa kapitalizmu". "Prednedávnom som bol na Kube a tam vysielajú telenovely. Ale nie kapitalistické, ale telenovely so sociálnym obsahom, socialistické telenovely," uviedol Chávez v programe, ktorý vysiela rozhlas aj televízia. Následne vyzval prítomných zástupcov televízneho priemyslu, aby sa tiež pokúsili takéto programy vytvárať, pričom im ponúkol aj vládnu pomoc. "Taktiež môžeme nakrúcať aj dobré filmy. Ale nie kapitalistické, ktoré sú jedom a naše deti podnecujú, aby brali drogy a dokonca z nich robia kriminálnikov," dodal svojrázny venezuelský líder, ktorý v roku 2006 v blízkosti metropoly Caracas otvoril filmárske centrum Villa del Cine, kde sa vyrábajú dlhometrážne aj krátkometrážne filmy rovnako ako dokumenty.

Ukrajinská premiérka a kandidátka na prezidentku Julija Tymošenková v pondelok kritizovala svojho súpera v nadchádzajúcich voľbách hlavy štátu Viktora Janukovyča za to, že sa odmieta zúčastniť na spoločných televíznych debatách. Prezidentské voľby v krajine sa uskutočnia už 17. januára. Anna Germanová, členka Janukovyčovej opozičnej Strany regiónov, pritom ešte krátko predtým tvrdila, že expremiér je pripravený na súboj s Tymošenkovou, s ktorou chce diskutovať o "dobrých úmysloch, nie prázdnych sľuboch." Informovala o tom ruská tlačová agentúra RIA Novosti. "Vaše odmietnutie účasti na otvorenej úprimnej diskusii nemôžem označiť inak ako za zbabelosť," vyhlásila Tymošenková. "Ak si myslíte, že nedisponujete rozumom a politickými skúsenosťami na účasť v televíznych debatách, mali by ste priznať aj to, že nie ste pripravený viesť krajinu, vládnuť jej alebo reprezentovať ju vo svete," reagovala premiérka. Výsledky decembrového prieskumu agentúry FOM predpovedajú víťazstvo Janukovyča, ktorého by podporilo 29 percent voličov. Po ňom nasleduje premiérka Tymošenková so 14 percentami a na treťom mieste sú bývalý prezident centrálnej banky Sergej Tigipko a niekdajší minister zahraničia a predseda parlamentu Arsenij Jacenjuk (obaja po 6 percent). Terajšieho prezidenta Viktora Juščenka by si želali za prezidenta len 4 percentá voličov. Politológovia však predpovedajú ostrý súboj medzi Janukovyčom a Tymošenkovou. Obávajú sa tiež, že porazená strana bude robiť všetko možné, aby sa udržala pri moci.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Srílanského novinára, odsúdeného na 20 rokov väznenia za podporu terorizmu, prepustili na kauciu. Informoval dnes o tom jeho obhajca. Odvolací súd podľa neho dnes nariadil žurnalistovi, aby odovzdal svoje cestovné doklady a zaplatil kauciu v prepočte približne 500 dolárov. Súd mu zároveň nariadil, aby neopúšťal krajinu. Džejaprakaša Tissajnajagama uväznili v marci 2008 po tom, čo vyslovil kritiku proti vládnej vojenskej ofenzíve proti vzbúrencom z hnutia Tigrov oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE). Obvinili ho zo zhromažďovania informácií na podporu terorizmu a podnecovania verejného nesúladu, a odsúdili na 20 rokov nútených prác. Dánski prokurátori podali predbežnú žalobu za terorizmus na Somálčana, ktorý je už obžalovaný z dvoch pokusov o vraždu. Jednou jeho obeťou sa mal stať dánsky karikaturista Kurt Westergaard, ktorého karikatúry proroka Mohameda s turbanom v tvare bomby boli zverejnené v tlači v roku 2005 a vyvolali hnev moslimov po celom svete. Dvadsaťosemročný muž, ktorý mal podľa polície kontakty na al-Káidu a ďalšie militantné organizácie, bol obžalovaný z pokusu zabiť v dánskom meste Aarhus 1. januára karikaturistu a policajta. Somálčan ozbrojený nožom a sekerou sa na Nový rok vlámal do domu Westergaarda, kde sa ho snažil zabiť, ale karikaturista sa stihol ukryť do špeciálne zabezpečenej kúpeľne. Útočníkovi unikol bez zranenia. Polícia, ktorá zareagovala na alarm, muža postrelila do nohy a ruky. Potom ho zatkla, keď hodil sekeru a len tesne minul policajta. Hlavná prokurátorka východného Jutska Marian Thomsenová dnes oznámila, že vyšetrovatelia po víkendovom výsluchu podozrivého rozšírili predbežnú obžalobu o terorizmus, lebo "pokus zabiť Westergaarda mal závažnejší účel, než len zabiť ho". Prokurátorka však odmietla uviesť ďalšie podrobnosti o novej obžalobe. Za terorizmus sa udeľuje maximálny trest - doživotné väzenie. Mužovo meno nemôže byť zverejnené v súlade so zákonom. Podľa Thomsenovej obžalovaný Somálčan odmietol obvinenia z pokusov o vraždu, ale nepoprel, že vo Westergaardovom dome bol ozbrojený.

Copyright © TASR 2010

Stanica Discovery HD rebrandovala na Discovery HD Showcase. Pod novým názvom nahradí program v celej Strednej Európe. Nové logo a imidž stanice navrhla agentúra BDA London. Spoločnosť Discovery Networks EMEA 15. januára 2010 uvedie na trh stanicu Discovery HD Showcase. Prémiová služba Discovery HD Showcase ponúkne divákom obsahový prierez najpopulárnejších staníc spoločnosti Discovery Networks. Všetky programy stanice sú produkované výhradne v HD kvalite a nikdy nie sú konvertované z formátu SD. Discovery HD Showcase zároveň rozširuje lokálnu programovú ponuku Discovery niekoľko nových programov, vrátane oceneného Deadliest Catch z Discovery Channel, Science of the Movies z Discovery Science a Austin Stevens Adventures z Animal Planet a čerstvú novinku Globe Riders, ktorá sleduje medzinárodnú skupinu motocyklistov putujúcich po Hodvábnej ceste z Turecka do strednej Číny. "Spoločnosť Discovery je priekopníkom v oblasti HD. Discovery HD Showcase maximalizuje potenciál vysielania vo vysokom rozlíšení. Vďaka tomu vzrušujúci faktografický obsah doslova ožíva - zvukové efekty sú realistickejšie, obraz je nanajvýš pôsobivý a situácie sú pútavejšie než kedykoľvek predtým - neuveriteľne realistické programy prenesú diváka priamo do centra akcie,“ hovorí David Rey, COO Discovery Networks EMEA. Nové logo a imidž stanice, navrhnuté spoločnosťou BDA London v spolupráci s interným tímom Discovery Networks, odráža výber prémiových programov a výnimočnú kvalitu vysielania. Nové identifikačné znaky a videosekvencie využívajú lom svetla pri prechode sklom ako "balenie" high-endovej značky. Nový umelecký návrh reklamy si môžete pozrieť na adrese www.discoveryhdshowcase.com (heslo: Discovery; meno užívateľa: HDshowcase) Spoločnosť Discovery je jedným z popredných globálnych providerov HD sietí, ktorý poskytuje svoje služby takmer na 50 trhoch na celom svete. Ako prvá globálna vysielacia organizácia uviedla v Spojených štátoch v roku 2002 na trh sieť vysielajúcu vo vysokom rozlíšení 24 hodín denne, 7 dní v týždni - stanicu Discovery HD Theater. Okrem HD Theater poskytuje spoločnosť v Spojených štátoch služby paralelného vysielania (simulcast) pre Discovery Channel, Animal Planet, TLC, Science Channel a Planet Green. Spoločnosť taktiež zabezpečuje medzinárodnú distribúciu troch HD staníc - Discovery HD, Animal Planet HD a TLC HD. Svoju prvú medzinárodnú službu simulcast pre Discovery Channel uviedla na trh v Japonsku v októbri 2008 .

PRime time

Z prieskumu spoločnosti Cisco vyplýva, že on-line video používa čoraz viac domácností. 53 percent opýtaných uviedlo, že využívajú internet na video chatovanie a video telefonovanie s rodinou alebo priateľmi. Do dotazníkového prieskumu sa zapojilo 311 účastníkov najväčšej networkingovej konferencie na Slovensku, Cisco Expo 2009. V práci využíva videokonferencie 37 percent opýtaných a približne rovnaké percento (38 percent) má na svojom PC web kameru, ktorú používa na bežnú komunikáciu s kolegami. Video umožňuje ľuďom spolupracovať na diaľku, niekedy pre povahu práce, ktorú robia, inokedy preto, že je to jednoduchšie, lacnejšie a pohodlnejšie. „Do roku 2015 bude prevažná väčšina telefonátov vo forme video hovorov, čím budú generovať prevádzku na úrovni 400 EB – t.j. 20-milión násobok obsahu Kongresovej knižnice USA,“ predpovedá Dave Evans, technologický vizionár a futurológ zo Cisco IBSG Innovations Practice. Periodicita sledovanosti videa na internete zatiaľ nedosahuje dennú pravidelnosť. Tretina respondentov si pozrie video raz za týždeň, rovnaký počet uvádza týždennú sledovanosť videa a necelých 40 percent pozerá video aspoň občas. Tí, ktorí na webe pozerajú video, sa najčastejšie zameriavajú na spravodajstvo (52 percent), nasledujú hudobné klipy (26 percent) a filmy (22 percent), 17 percent opýtaných zaujíma iný video obsah. Najnavštevovanejšími stránkami s obsahom videa sú www.youtube.com a www.sme.sk. Spoločnosť Cisco predpovedá, že počas najbližších štyroch rokov bude video tvoriť 44 percent prevádzky celého internetu. O rastúcej dôležitosti a miere využívania videa svedčia aj výsledky dotazníkového prieskumu. 40 percent respondentov plánuje v budúcnosti viac využívať video na komunikáciu s rodinou a priateľmi. Vyše dvadsať percent opýtaných zvažuje v blízkej budúcnosti monitorovanie domu či bytu pomocou web kamery.

Comm