2. 2. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalý poľský biskup Tadeusz Pieronek, ktorý minulý týždeň obvinil Židov z toho, že zneužívajú otázku holokaustu na propagandu, sa v pondelok za svoje vyjadrenia ospravedlnil. "Prirodzene, že moje nešťastné vyjadrenie, ktoré bolo výsledkom mentálneho skratu, neodráža moje názory," povedal Pieronek. Bývalý hovorca poľskej biskupskej konferencie pred týždňom pre katolícky portál pontifex.roma.it okrem iného povedal, že "šoa ako také je židovský vynález". V pondelok sa Pieronek (75) okrem iných ospravedlnil aj redaktorovi zmieneného portálu Brunovi Volpemu, ktorého predtým obviňoval, že jeho slová dezinterpretoval. "Čo dodať? Spravil som osudnú profesionálnu chybu. Je mi to ľúto," povedal Pieronek pre poľskú katolícku tlačovú agentúru KAI. "Je síce nepopierateľné, že väčšina z tých, ktorí zomreli v koncentračných táboroch, boli Židia. Boli tam však aj Rómovia, Poliaci, Taliani a katolíci, takže nie je prípustné využívať túto tragédiu na propagandu," vyjadril sa pred týždňom bývalý poľský biskup. Židov okrem toho obvinil z "netolerovateľnej arogancie" a z toho, že si "užívajú pozornosť médií, pretože sú napojení na silné finančné skupiny, majú enormnú silu a bezpodmienečnú podporu Spojených štátov." V pondelok Pieronek vyhlásil, že keď hovoril o šoa ako židovskom vynáleze, myslel tým "slovo, vyjadrenie, výraz ´šoa´, ktorým americký laureát Nobelovej ceny a židovský spisovateľ Elie Wiesel označoval protižidovskú genocídu".

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v pondelok podpísal dekrét, ktorým v krajine zaviedol sledovanie používateľov internetu. Poskytovatelia budú musieť v záujme "bezpečnosti štátu a jeho občanov od 1. júla 2010 identifikovať zariadenia používané na pripájanie na internet a uchovávať informácie o týchto zariadeniach a poskytovaných službách". Lukašenko tiež nedávno zriadil takzvané "analytické centrum", ktorého úlohou bude prideľovať názvy internetových domén a definovať, aké informácie je možné zverejniť. Podľa nového dekrétu musia poskytovatelia zablokovať prístup k internetovej stránke do 24 hodín, ak ich o to centrum požiada. V Bielorusku neexistujú žiadne nezávislé televízne alebo rozhlasové stanice a väčšina nezávislých novín prestala vychádzať. Kľúčovým zdrojom necenzurovaných informácií je preto internet. V súvislosti s dekrétom vyjadrila obavy aj Natalja Radinová, administrátorka najpopulárnejšej opozičnej stránky v krajine charter97. Opatrenia pritom označila za "špagát na škrtenie internetu ako posledného kráľovstva slobodnej tlače v Bielorusku".

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Barack Obama je prvý americký prezident, ktorý sa na internetovej stránke YouTube podrobil krížovému výsluchu svojich voličov. Už predtým vybraná skupina Američanov poslala svoje otázky prostredníctvom textových a audiovizuálnych správ. Obama zodpovedal v pondelok miestneho času na najčastejšie kladené otázky z dovedna 11.000 z knižnice Bieleho domu. Otázky sa týkali počnúc kontroverznej reformy zdravotníctva cez teroristickú hrozbu až po zahraničnú politiku USA. Obama naposledy využil túto webovú stránku počas svojej predvolebnej kampane. Prezident bol na záver touto akciou nadšený. "Bolo to veľkolepé," povedal divákom YouTube. "Dúfam, že to teraz môžeme robiť častejšie," dodal.

Copyright © TASR 2010