4. 2. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Srbský minister infraštruktúry Milutin Mrkonjič dal údajne facku novinárovi Milanovi Ladjevičovi. V utorok o tom informovali samotné noviny Kurir, pre ktoré Ladjevič pracuje. Podľa denníka sa incident odohral v utorok po zasadnutí parlamentného výboru pre dopravu a svedkom Mrkonjičovho fyzického útoku mali byť aj viacerí poslanci a novinári. Informoval o tom spravodajský portál Balkan Insight. "Keď sa Ladjevič ministra opýtal, prečo mu dal facku, Mrkonjič mu začal nadávať a povedal, že proti nemu intriguje," píše Kurir. Člen vlády premiéra Mirka Cvetkoviča sa bráni tým, že reportéra pozná dlhé roky a že ho iba "jemne buchol po hlave". "Ak bolo moje gesto pochopené nesprávne, som pripravený ospravedlniť sa. Ale opakujem, že som nemal žiadne zlé úmysly," tvrdí Mrkonjič. Podľa srbskej tlačovej agentúry Beta síce prítomní novinári žiadnu facku nevideli, ale počuli, ako si obaja muži navzájom nadávajú.

Čínske úrady médiám zakázali informovať o ďalšom škandále, ktorý v tejto krajine vypukol v súvislosti s nebezpečnou látkou melamín. Táto chemikália bola zodpovedná za smrť šiestich novorodencov v roku 2008 a v Číne kauza vyvolala masový odpor voči tamojším úradom. O informačnom embargu informovala vo štvrtok Medzinárodná federácia novinárov (IFJ) so sídlom v Bruseli. Cenzori z čínskej provincie Kuang-tong médiám údajne nariadili, aby "používali len oficiálne zverejnené informácie". Podľa generálneho sekretára IFJ Aidana Whitea príkaz svedčí o tom, že Čína "uprednostňuje cenzúru pred blahom obyvateľov". Mliečnymi výrobkami kontaminovanými nebezpečným melamínom sa nakazilo spolu až 300 tisíc detí, pričom šesť z nich na následky otravy zomrelo. Do škandálu, ktorý prepukol v roku 2008, je zapojených 22 mliekarní, ktoré musia rodinám nakazených detí vyplatiť odškodné v celkovej sume 160 miliónov dolárov. Škandál s kontaminovaným mliekom prepukol v najľudnatejšej krajine planéty po tom, ako lekári u veľkého počtu novorodencov, ktoré pili sušené mlieko, zistili problémy s obličkami. Krajiny po celom svete oznámili prísne kontroly a zákaz predaja čínskych mliečnych produktov. Úrady už v súvislosti so škandálom udelili dva tresty smrti a jedno doživotie.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Súdny proces týkajúci sa zavraždenia spolumajiteľa chorvátskeho politického týždenníka Nacional Iva Pukaniča a jeho kolegu Nika Franjiča sa dnes dopoludnia začal na súde v Záhrebe za prísnych bezpečnostných opatrení. Obžalovanými sú Robert a Luka Mataničovci, Amir Mafalani, Željko Milovanovič, Bojan Gudurič a Slobodan Djurovič. Chorvátsky Úrad pre prevenciu proti korupcii a organizovanému zločinu obvinil mužov z vraždy za účelom zisku, ďalej zo zločinu proti bezpečnosti verejnosti a z plánovania zločinu. Gudurič a Milovanovič dnes nesedeli na lavici obžalovaných. Gudurič, ktorý sa v pondelok 1. februára vzdal do rúk polície v severozápadnom bosnianskom meste Banja Luka, je vo väzbe v Bosne a čaká na vydanie do Chorvátska. Druhý neprítomný v súdnej sieni, Milovanovič, sa nachádza vo väzbe v srbskom Belehrade, kde čaká na súdny proces v tom istom prípade - spoločne s Milenkom Kuzmanovičom a Sretenom Jocičom prezývaným Joca Amsterdam. Ten podľa srbských prokurátorov zaplatil 1,5 milióna eur za vraždu Pukaniča. Vlani v polovici októbra čiernohorský podnikateľ Ratko Kneževič svedčil počas vyšetrovania na záhrebskom súde. Obvinil svojho svadobného svedka, čiernohorského premiéra Mila Djukanoviča, a "jeho tabakový kartel" z objednania vraždy. Pukaniča a Franjiča zabil 23. októbra 2008 výbuch bomby nastraženej v blízkosti Pukaničovho auta, zaparkovaného pred redakciou týždenníka Nacional v centre chorvátskej metropoly Záhreb. Pukanič bol popredným chorvátskym novinárom a šéfredaktorom Nacionalu. Týždenník si vyslúžil uznanie za odhaľovanie nekalých politických a obchodných praktík, často zverejňoval články o organizovanom zločine. Jocič chcel podľa obžaloby Pukaničovi zabrániť, aby zverejnil zistenia o mafiánskych skupinách na Balkáne a ich spolupráci.

Copyright © TASR 2010