16. 2. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Organizácia Spojených národov odsúdila v utorok vyhrážky, ktoré v Nepále zaznamenali novinári v súvislosti s ich pátraním po detailoch vraždy prominentného mediálneho magnáta. Redaktori novín v Nepále totiž oznámili, že dostali výhražné telefonáty a e-maily varujúc ich pred informovaním o vražde Džamíma Šácha, ktorého zastrelili tento mesiac v Káthmandu. "Tieto vyhrážky prinášajú mrazenie do celej verejnosti a odsudzujeme ich," uviedol Richard Bennett, predstaviteľ vysokého komisára OSN pre ľudské práva v Nepále. "Nanešťastie, násilie voči médiám v Nepále nie je neobvyklé. Nalieham na štátne úrady, aby zaistili bezpečnosť prostredia, ktoré by umožňovalo plné využívanie práva na slobodu prejavu garantovaného národnými a medzinárodnými zákonmi o ľudských právach," dodal Bennett. Štyridsaťsedemročného Šácha, majiteľa prvej televíznej spoločnosti v Nepále obviňovaného z kontaktov s juhoázijským podsvetím ako aj s najhľadanejším mužom Indie - šéfom zločineckej organizácie Dawoodom Ibrahimom, zastrelili minulý týždeň dvoma výstrelmi do hlavy a jedným do pŕs pred budovou francúzskeho veľvyslanectva v centre mesta. Šách bol na mieste mŕtvy, jeho šofér, na ktorého strieľali tiež, útok prežil a previezli ho do nemocnice. Šách vždy obvinenia zo stykov s podsvetím odmietal. Nepálska polícia v piatok večer oznámila, že zatkla policajta podozrivého zo zapojenia sa do plánovania vraždy magnáta. Žiadne ďalšie obvinenia úrady zatiaľ nevzniesli.

Belehradský verejný žalobca vzniesol obvinenia proti šiestim futbalovým fanúšikom, ktorí napadli srbskú novinárku. Ten sa zaoberal témou nárastu chuligánstva na štadiónoch. "Prokurátor zažaloval šiestich ľudí za ohrozenie bezpečnosti žurnalistky Brankici Stankovičovej," uviedol hovorca belehradskej prokuratúry Tomo Zorič. Šesticu navyše obvinili aj z násilného správania sa. Reportérka pracujúci v súkromnej spoločnosti B92 dostal niekoľko výhražných hrozieb po tom, ako odhalil mená a poskytol fotografie chuligánov podozrivých z trestnej činnosti vrátane septembrovej vraždy Francúza Briceho Tatona. "Vznesením obvinenia proti podozrivým chceme zaistiť novinárom možnosť robiť si svoju prácu bez nátlaku a zároveň prispieť k boju proti chuligánstvu," doplnil Zorič. Obvinenie z ohrozenia bezpečnosti žurnalistu je prvé v Srbsku od uvedenia tohto zákona do platnosti. Zmena v trestnom zákonníku má zaručiť väčšiu bezpečnosť novinárom. V prípade porušenia tejto normy môže vinník poputovať za mreže až na osem rokov.

Produkcia seriálu 24 (2001) sa pozastavila, aby herec a výkonný producent Kiefer Sutherland mohol podstúpiť operáciu prasknutej cysty. Zdravotný problém sa objavil už minulý týždeň a štáb do piatku pokračoval v nakrúcaní scén, v ktorých sa neobjavuje postava Jacka Bauera v podaní Sutherlanda. Herec by sa mal do práce vrátiť ešte tento týždeň. „Dúfame, že produkcia sa onedlho obnoví a neočakávame žiadne prerušenie vysielania tejto série,“ uvádza sa vo vyhlásení produkčnej spoločnosti 20th Television.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prestížnu novinársku Cenu Georgea Polka udelili skupine nemenovaných ľudí, ktorí na video zachytili a zverejnili zastrelenie iránskej študentky hudby Nedy Agha Soltanovej počas povolebných protestov v Iráne. Je to vôbec prvýkrát, čo novinársku cenu, ktorej laureátov oznámili dnes, získala anonymná skupina ľudí. Porota ocenila ešte aj spravodajcu novín New York Times Davida Rohdeho a Davida Granna z časopisu New York Magazine. Prvý z nich v päťdielnej sérii článkov priblížil svoj únos a väznenie bojovníkmi z hnutia Taliban, druhý ocenený vyvolal pobúrenie článkom spochybňujúcim vinu popraveného odsúdenca v Texase. Cena Georgea Polka, ktorú udeľuje Long Island University (LIU), je považovaná za jednu z najvýznamnejších amerických cien pre novinárov. Vznikla v roku 1949 na počesť reportéra televíznej stanice CBS Georgea W. Polka, ktorý prišiel o život pri spravodajskom pokrývaní občianskej vojny v Grécku. Porota vo svojom vyhlásení vyzdvihla zábery z Iránu, ktoré hoci boli anonymne distribuované do sveta, oslovili milióny ľudí na celom svete a stali sa "symbolickým obrazom iránskeho odporu". "Táto cena oslavuje skutočnosť, že v súčasnom svete môžu statoční ľudia s mobilnými telefónmi a s pomocou sociálnych sietí odovzdať dôležité svedectvá," píše sa v komuniké. Zdroj: AP Zahraničný spravodajca Českej televízie v Rusku Josef Pazderka sa bude musieť predčasne vrátiť do vlasti. V Moskve tento spravodajca ČT pôsobí od leta 2006 a televízia ho chcela vystriedať až na konci tohto roku. Ruské úrady však českému novinárovi nepredĺžili dlhodobé vízum, ktoré sa mu končí už 19. februára. Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie však poskytne Pazderkovi ešte krátkodobé mesačné vízum. O problémoch spravodajcu s ruskými úradmi dnes informoval šéfredaktor spravodajstva ČT Michal Petrov s tým, že ide asi o odvetu Moskvy za to, že Česko vlani v lete vyhostilo spravodajcu ruských novín Parlamentskaja gazeta. Pre ČT sa tak v Rusku opakuje situácia z roku 2006. Vtedy ruské ministerstvo zahraničných vecí nepredĺžilo vízum spravodajcovi Janovi Moláčkovi, ktorý v Moskve pôsobil iba rok. Česká televízia sa evidentne stala obeťou pokračovania studenej vojny, čo je neprijateľné nielen pre ČT, ale aj v kontexte európskej žurnalistiky, citoval šéfa spravodajstva ČT Michala Petrova český server novinky.cz. V roku 2006, rovnako ako teraz, ruské úrady žiaden konkrétny dôvod nepredĺženia víza neuviedli. Pred vyše troma rokmi sa špekulovalo, že spravodajca ČT Jan Moláček doplatil na to, že v ČR nepredĺžili novinársku akreditáciu spravodajcovi ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti Leonidovi Sviridovovi. České médiá naznačovali, že ruský novinár sa v Česku mohol venovať špionáži. České úrady to nekomentovali.

Copyright © TASR 2010

Moderátor britskej stanice BBC Ray Gosling vo vlastnom televiznom programe oznámil, že zabil svojho milenca, ktorý umieral v nemocnici na AIDS a trpel. Polícia oznámila, že jeho tvrdenie bude vyšetrovať, uviedla agentúra Reuters a BBC. Prípad vyvolal novú debatu o právnych a morálnych aspektoch eutanázie, ktorá je v Británii zakázaná. "Mali sme takú dohodu, že keď bude v takom stave, tak jeho život ukončím. A to som urobil. Lekári mi povedali, že sa už nedá nič robiť. A on trpel príšernou, príšernou bolesťou. Keď niekoho milujete, je ťažké ho vidieť trpieť. Vzal som teda vankúš a dusil ho, kým nezomrel. Nemyslím si, že ide o zločin," povedal tento sedemdesiatročný veterán miestneho rozhlasového a televízneho vysielania v dokumentárnom filme o smrti a umieraní, ktorý natočil v decembri. Britská nátlaková skupina Liečba nie zabíjanie (Care Not Killing) bojujúca proti zavedeniu eutanázie zdôraznila, že v tomto prípade nie je ani jasné, či chorý chcel byť zabitý, či o to požiadal. "Goslingove vysvetlenie neznelo ako prípad asistovanej samovraždy, ale ako prípad úmyselného zabitia či vraždy," vyhlásil predstaviteľ skupiny Peter Saunders. Pozastavil sa taktiež nad tým, že BBC o tom nepovedala polícii pred odvysielaním programu . Hovorca BBC pripustil, že vedenie BBC poznalo obsah programu pred jeho odvysielaním, ale vyjadril presvedčenie, že stanica nemá právnu povinnosť referovať o podobných prípadoch polícii. Uistil, že BBC bude s vyšetrovateľmi naďalej plne spolupracovať. Podľa britských zákonov hrozí moderátorovi až 14 rokov väzenia. Príslušný britský zákon zakazuje asistovanú samovraždu, ale prestáva byť tvrdo presadzovaný a predpokladá sa jeho zmena . Copyright © 2010 ČTK