16. 3. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Gruzínsky prezident Michail Saakašvili v pondelok kritizoval provládny televízny kanál, ktorý cez víkend vyvolal paniku falošnými správami o ruskej invázii. Program súkromnej stanice Imedi, ktorá sa za nevhodnú mystifikáciu ospravedlnila, vo svojom vyhlásení označil za "nezmyselný, ba dokonca škodlivý pre spoločnosť". Saakašvili sa tak vyjadril napriek tomu, že tento nápad spočiatku obhajoval s tým, že poukázal na možnú budúcnosť. Svoj názor zmenil potom, ako fiktívnu reportáž odsúdili Spojené štáty i samotné Rusko, ktoré ju označilo za dôkaz "paranoje" gruzínskeho prezidenta. "Každý televízny kanál môže slobodne odvysielať svoj vlastný postoj, aj keď je provokatívny, ale toto sa musí diať za prísneho dodržania zavedených štandardov," varoval Saakašvili. Stanica Imedi počas sobotňajšej noci odvysielala falošné správy o invázii ruskej armády, ktoré doplnila autentickými zábermi z gruzínsko-ruskej vojny v auguste 2008. Súčasťou boli aj informácie, podľa ktorých Saakašviliho zavraždili, zatiaľ čo niektorí opoziční lídri sa postavili na stranu Rusov. Program vyvolal rozsiahlu paniku a televízia sa za svoje pochybenie musela ospravedlniť. Obhajovala sa pritom tvrdením, že chcela iba poukázať na to, "čo sa stane s gruzínskou spoločnosťou, ak sa nevzoprie voči ruským plánom". Bývalý opozičný kanál je podľa niektorých analytikov prepojený s gruzínskou vládou, skutočná vlastnícka štruktúra však zostáva záhadou. Stanicu Imedi počas protivládnych protestov v roku 2007 odpojila polícia a neskôr bola za sporných okolností odpredaná. Televíziu od minulého roka riadi Saakašviliho blízky spojenec Giorgi Arveladze, ktorý predtým pôsobil v prezidentskej kancelárii.
Príslušníci egyptských bezpečnostných síl zatkli izraelského novinára, keď sa spolu s africkými migrantmi snažil ilegálne prekročiť hranicu s Izraelom, informovali v pondelok noviny, pre ktoré pracoval. Egyptské úrady uviedli, že Izraelčan nemal pri sebe žiadne doklady ani peniaze, ale vyšetrovateľom povedal, že robil reportáž o afrických migrantoch smerujúcich z Egypta do Izraela. Izraelský denník Haaretz uviedol, že zadržaným novinárom je Jotam Feldman. Zatiaľ nie je jasné, či v čase, keď ho zatkli, pracoval s poverením zamestnávateľa. Izraelské ozbrojené sily oznámili, že sa usilujú o jeho prepustenie. Novinár si počas prechádzania hranice na ostnatom drôte zranil ruku, inak je v poriadku. Obaja predstavitelia hovorili pod podmienkou anonymity, nakoľko nie sú oprávnení o prípade hovoriť s médiami. Egypt má s Izraelom 250-kilometrovú hranicu, ktorá je prepravnou trasou pre migrantov, azylantov a drogových dílerov. Izrael nalieha na Egypt, aby nelegálne prechádzanie cez hranice zastavil.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.