16. 5. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Televízny kriminálny seriál Zákon a poriadok (1990) po dvadsiatich sériách končí. Televízia NBC v piatok potvrdila, že poslednú epizódu populárneho seriálu odvysielajú 24. mája. Zároveň však oznámili, že pripravujú nový dramatický seriál s názvom Law & Order: Los Angeles a ďalšiu zo spriaznených kriminálok Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka (1999) čaká nakrúcanie dvanástej série. NBC predstaví svoju novú programovú štruktúru na sezónu 2010-2011 v nedeľu. Súčasné herecké obsadenie Zákona a poriadku tvoria Jeremy Sisto, Anthony Anderson, Linus Roache, Alana De La Garza, Sam Waterston a S. Epatha Merkerson, ktorá už pred nečakaným zrušením seriálu oznámila, že odchádza. Zákon a poriadok patrí k najdlhšie vysielaným dramatickým televíznym seriálom. Spolu s westernovou šou Gunsmoke (1955 - 1975) drží rekord v dĺžke vysielania dramatických seriálov v hlavnom vysielacom čase. Najdlhšie vysielaným televíznym seriálom v hlavnom vysielacom čase sú stále Simpsonovci (1989). Zákon a poriadok v uplynulej dobe bojoval s poklesom sledovanosti. Z vyše 18 miliónov divákov a diváčok v roku 2002 ich sledovanosť v posledných rokoch klesla na osem miliónov.
Televízia NBC potvrdila, že po štyroch sezónach ruší sci-fi seriál Hrdinovia 2006. Rozhodli sa tak napriek tomu, že pôvodne zvažovali návrat Hrdinov v skrátenej sérii, aby uzavreli príbeh. Ako na svojej webovej stránke uvádza magazín Hollywood Reporter, s ohľadom na vysoké náklady na výrobu seriálu, jeho neustále klesajúcu sledovanosť a množstvo nových hodinových seriálov, ktoré NBC pripravuje na nasledujúcu sezónu, rozhodli sa, že nestojí za obnovenie. Podľa zdrojov blízkych televízii, však nevylučujú jeho uzavretie špeciálom alebo filmom. Seriál, v ktorom účinkovali napríklad Jack Coleman, Hayden Panettiere, Milo Ventimiglia, Masi Oka, James Kyson-Lee, Sendhil Ramamurthy, Adrian Pasdar, Zachary Quinto, Greg Grunberg, Ali Larter alebo Cristine Rose odštartoval s obrovským úspechom, a darilo sa mu aj mimo USA. Scenáristi však nedokázali udržať pod kontrolou spletitý príbeh. Často nechávali zomrieť a neskôr oživovali jednotlivé postavy, zatiaľ čo niektoré príbehové línie začali a nedokončili, konštatuje Hollywood Reporter. Už po prvej sezóne končí i ďalší sci-fi seriál FlashForward - Spomienka na budúcnosť (2009). Potvrdila to televízia ABC. Ambiciózny projekt mal veľmi úspešný štart, no jeho sledovanosť postupne klesala. Informácie zverejnila webová stránka http://www.hollywoodreporter.com/.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Dom švédskeho umelca Larsa Vilksa, ktorého kresby proroka Mohameda rozhnevali moslimov, sa pokúsili podpáliť. Oznámila to dnes polícia. Vilks počas útoku nebol doma. Útočníci rozbili okná a hodili do domu zápalné fľaše. Spôsobili len malý požiar, ktorý sám dohorel a poškodil časť kuchyne a fasádu. Polícia zatiaľ nemá žiadnych podozrivých. "Už tam zrejme nebudem môcť žiť," povedal Vilks, ktorý v roku 2007 nakreslil proroka Mohameda s telom psa a snaží sa presadzovať slobodu prejavu. Väčšina moslimov považuje akékoľvek zobrazovanie zakladateľa islamu za urážlivé. Vilks od roku 2007 čelil už niekoľkým hrozbám, vrátane vyhrážky od al-Káidy. Tento týždeň ho na jeho univerzitnej prednáške napadol muž, keď ukazoval video o homosexualite a náboženstve.

Švédska polícia zadržala 21-ročného mladíka podozrivého z pokusu podpáliť dom švédskeho umelca Larsa Vilksa, ktorého kresby proroka Mohamed rozhnevali moslimov. Oznámil to dnes denník Sydsvenskan. Bližšie informácie o podozrivom nie sú známe. Útočníci rozbili okná a hodili do domu zápalné fľaše. Spôsobili len malý požiar, ktorý sám dohorel a poškodil časť kuchyne a fasádu. Vilks počas útoku nebol doma a nikto neutrpel zranenia. Umelec pre denník uviedol, že v dome neostane dlhšie žiť kvôli vysokému riziku. Vilks od roku 2007 čelil už niekoľkým hrozbám, vrátane vyhrážky od al-Káidy. Tento týždeň ho na jeho univerzitnej prednáške napadol muž, keď ukazoval video o homosexualite a náboženstve.

Copyright © TASR 2010