1. 6. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Milovník piva a šišiek Homer Simpson je najúžasnejšou postavou filmu a televízie za ostatných 20 rokov. Vyplynulo to z prieskumu amerického magazínu Entertainment Weekly. Seriál Simpsonovci (1989) je najdlhšie vysielaný seriál v hlavnom vysielacom čase v USA a sledujú ho diváci vo viac ako 90 krajinách sveta. V súčasnosti tvorcovia pracujú na 21. sérii. "Ľudia sa s Homerom stotožňujú, pretože sme všetci poháňaní túžbami, ktoré si nechceme priznať," povedal tvorca seriálu o žltej rodinke Matt Groening. "Homer zrealizuje prvú myšlienku, ktorá mu napadne. Jeho lásku k čomukoľvek je radosť sledovať," dodal. Druhú priečku obsadil Harry Potter, ktorého stvorila britská autorka J. K. Rowling a v šiestich filmoch ho stvárnil Daniel Radcliffe. Redaktori magazínu ho označili za "globálnu ikonu". Na bronzovom mieste skončila premožiteľka upírov menom Buffy, ktorú v seriáli zahrala Sarah Michelle Gellar. Štvrtý skončil Tony Soprano - ústredná postava seriálu Sopranovci (1999). Prvú päťku uzatvára zloduch Joker známy najmä v oscarovom podaní zosnulého austrálskeho herca Heatha Ledgera v snímke Temný rytier (2008). Nasleduje Rachel zo seriálu Priatelia (1994), po nej Nožnicovoruký Edward z rovnomenného filmu režiséra Tima Burtona, ôsmy skončil Hannibal Lecter, ktorého stvárnil Anthony Hopkins. Deviatku obsadila Carrie Bradshaw - hlavná postava seriálu Sex v meste (1998) a desiaty je animovaný SpongeBob v krátkych nohaviciach.
Svetoznámy kanadský kuchár Bob Blumer v utorok novinárom predviedol svoje kulinárske umenie. "Jedlá si najprv tvorím v hlave," povedal po tom, ako počas niekoľkých minút pripravil ďatle v slaninke s parmezánom, rezeň na špajdli, čo nazval lízankou a dezert uzavretý v škrupine vajíčka. Televízna osobnosť a autor kníh o varení ukázal na Slovensku svoje dve kuchárske tváre - pri jednej kombinuje jednoduché ingrediencie, no výsledkom je podľa jeho slov výnimočná chuť, pri tej druhej ide najmä o vizuálny zážitok z jedla. "Niekedy si vezmem úspešné jedlo a pohrám sa s ingredienciami alebo vyskúšam niečo tradičné a hrám sa s formou," vysvetlil rodák z kanadského Montrealu, ktorý v súčasnosti žije v Hollywoode. Jeho najnovším vynálezom z oblasti gastronómie je pizza pripravená na spôsob barbecue novou špeciálnou metódou. V každej krajine, ktorú Blumer navštívi, vždy ochutná všetky miestne tradičné jedlá a nápoje. Pri tejto otázke novinárov si z vrecka vytiahol papier so zoznamom všetkých vecí, ktoré na Slovensku za posledných 24 hodín vyskúšal. Nechýbali bryndzové halušky, guláš, perkelt, slovenské pivo, víno a rôzne destiláty. "Inšpiruje ma jedlo z celého sveta. Či už z pouličných stánkov v Thajsku či Maroku alebo zo špičkových reštaurácií," uviedol Blumer známy ako gastronaut. Svojmu úspechu paradoxne vďačí za chýbajúce formálne kuchárske vzdelanie, ktoré vyvážil originálnym a dovtedy nevšedným prístupom k vareniu. "Začalo sa to ako spôsob prežitia, potom som to využíval na balenie dievčat a napokon sa z toho stalo umenie," povedal jeden z najväčších experimentátorov medzi súčasnými kuchármi.
© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.