16. 8. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Ukrajinskí novinári v nedeľu varovali pred štrajkom z dôvodu zlých pracovných podmienok, pričom kritizovali zhoršenie stavu v oblasti slobody tlače za posledných šesť mesiacov, odkedy sa moci ujal prezident Viktor Janukovyč. Ukrajinské úrady podľa nich "oficiálne predstierajú, že podporujú slobodu tlače, ale v skutočnosti ignorujú problémy, profesionálne práva a žiadosti novinárov," uviedla skupina na podporu slobody tlače "Stop cenzúre" v stanovisku. Svoje varovanie zverejnila pre obavy, že proopozičné a prozápadné televízne stanice TVi, 5 Kanal a Čornomorska budú zrušené. V sobotu tieto tri stanice zorganizovali z tohto dôvodu symbolický jednohodinový štrajk. "Počet prípadov, keď novinárom bránia pri výkone ich povolania, počet prípadov cenzúry a tlaku na pracovníkov v médiách stále stúpa", upozorňuje v tejto súvislosti skupina novinárov. V pondelok sa v Kyjeve začne súdne pojednávanie o tom, či televízie získali svoje licencie oprávnene. Medzinárodný tlačový inštitút (IPI) 10. augusta v otvorenom liste apeloval na prezidenta Janukovyča, aby slobodu tlače v svojej krajine rešpektoval. Európska únia, americké veľvyslanectvo v Kyjeve a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe rovnako vyjadrili znepokojenie nad súčasným stavom mediálneho prostredia na Ukrajine. © 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Traja zo štyroch Američanov nemajú dôveru vo vlastné médiá. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý zverejnil Gallupov inštitút. Štúdia k všeobecnému prekvapeniu ukazuje, že mladí ľudia pochybujú o tlači najmenej, hoci sú často označovaní za tých, ktorí sú zodpovední za pokles predaja. Štvrtina opýtaných osôb uviedla, že tlačeným médiám veľmi dôveruje alebo skôr dôveruje. Dvadsaťdva percent má dôveru v televíziu, čo potvrdzuje trend poklesu, ktorý je v USA podľa inštitútu viditeľný už dve desaťročia. V skupine mladých vo veku 18 až 29 rokov dôvera v tlač vyskočila až na 49 percent, zatiaľ čo v skupine 30- až 49-ročných dosiahla len 19 percent.
Ako klesá dôvera v televíziu a tlač v USA:
Podľa autorov prieskumu sa tieto výsledky dajú vysvetliť tým, že mladí majú vo všeobecnosti tendenciu dôverovať tradičným inštitúciám, a že internetové médiá majú paradoxne vplyv na návrat k tradičnej tlači. Gallupov inštitút v prieskume oslovil 1020 respondentov a uvádza možnú štatistickú chybu plus mínus štyri percentá.
Copyright © ČTK 2010