6. 11. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruské printové médiá sa aj naďalej bránia zverejňovaniu karikatúr popredných lídrov v krajine a karikaturisti tak musia zverejňovať svoje satirické kresby na internete, kde v tomto smere vládne väčšia sloboda. "Kde nie je politický súboj, tam nie je ani karikatúra," komentoval situáciu v Rusku Viktor Bogorad, jeden z mála karikaturistov, ktorý sa odváži zverejňovať "kreslené komentáre" prezidenta Dmitrija Medvedeva alebo premiéra Vladimira Putina. "Ak chcete nájsť politickú satiru, musíte ísť na internet," myslí si Bogorad. Okrem celoštátnych je podľa neho problém publikovať politickú satiru aj na stránkach regionálnych periodík. Medzi najprestížnejšie portály, kde karikaturisti uverejňujú svoje práce, patria stránky ako Umorist.ru, kremlingremlin.ru alebo caricatura.ru. Podľa viacerých pozorovateľov je exprezident a aktuálny šéf administratívy Putin stále najmocnejším mužom v krajine aj po tom, ako v roku 2008 odišiel z najvyššej štátnej funkcie. "Satira v Rusku sa presunula do podzemia. Jej existencia je vylúčená v autoritárskom režime Vladimira Putina," myslí si ďalší humorista Viktor Šenderovič, okrem iného aj autor populárnej satirickej televíznej relácie Kukly (Bábky). Program zrušili v roku 2002 po tom, ako televíznu stanicu NTV, ktorá ho vysielala, prevzal štát.

Americká speváčka Jennifer Lopez, ktorá sa predstaví ako porotkyňa pripravovanej 10. série televíznej šou American Idol, odporúča súťažiacim, aby nespievali jej piesne. "Bolo to milé, zábavné a lichotivé, ale nie," povedala nádejným spevákom, ktorí sa cez kasting chceli prebojovať jej skladbami. "Nemôžeme si z nich robiť žarty. Snažíme sa posunúť ich ďalej," vyhlásila Lopez, ktorá zároveň prezradila, že na siedmich kastingoch objavili 15 až 20 skutočných spevákov, ktorí by mohli nahrávať albumy. Desiata séria šou American Idol by sa mala na televíznych obrazovkách objaviť v januári budúceho roka. Po tom, čo oznámili odchod Simon Cowell, Ellen DeGeneres a Kara DioGuardi, ostal z predchádzajúcej štvorčlennej poroty iba Randy Jackson. Tvorcovia šou sa nakoniec rozhodli osloviť Lopez a frontmana kapely Aerosmith Stevena Tylera. Podľa webstránky People.com uzavrela Lopez zmluvu na jeden rok vo výške 12 miliónov amerických dolárov (v prepočte približne 8,98 milióna eur). Informáciu zverejnila webová stránka www.people.com. Neznámi útočníci v sobotu dobili novinára uznávaného ruského denníka Kommersant, pričom jeho zranenia boli také vážne, že ho lekári museli uviesť do umelého spánku, informoval denník. Kommersant vo vyhlásení uviedol, že dvaja muži zaútočili tvrdým predmetom na novinára Olega Kašina pred jeho obytným domom v centre Moskvy v skorých ranných hodinách. "Kašin utrpel vážne zranenia a bol prevezený do nemocnice. Niekoľko nasledujúcich dní zostane v umelom spánku," píše sa vo vyhlásení. Novinár utrpel fraktúru hornej a dolnej čeľuste a otras mozgu, uviedol Kommersant s tým, že zlomené má tiež obe holenné kosti a zranenia utrpel aj na prstoch a lebke. "Je zjavné, že ľuďom, ktorí toto spravili, sa nepáčilo to, čo hovorí a čo píše," vyhlásil šéfredaktor Kommersantu Michail Michailin pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy. "To, čo sa mu stalo, súvisí s jeho profesionálnou činnosťou," dodal. Moskovská polícia potvrdila útok a prípad začala vyšetrovať, uviedol pre tlačovú agentúru RIA Novosti jej hovorca. Tridsaťročný Kašin sa špecializoval na písanie o demonštráciách, opozičných stretnutiach a činnosti mládežníckych organizácií. Komentoval tiež činnosť prezidenta Dmitrija Medvedeva.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. Dvojdňový štrajk redaktorov britskej spravodajskej siete BBC, do ktorého vstúpili pre zrušenie časti dôchodkových výhod, odstavil niekoľko rozhlasových a televíznych okruhov BBC. Poslucháči rozhlasovej stanice BBC Radio 4 márne čakali na trojhodinový ranný spravodajský blok, namiesto neho sa dočkali iba 15-minútových spravodajských sumárov s hodinovou periodicitou. Zvyšný čas vyplnili programové reprízy. To isté platí aj o dennom magazíne tejto stanice, ktorý obvykle začína o 13.00 h a trvá 60 minút. Nevysielal sa ani ranný magazín jednotlivých televíznych kanálov BBC. Spravodajská stanica BBC News však napriek štrajku vysiela podľa programu. Kým odborový zväz novinárov (NUJ), ktorý zastupuje aj 4100 novinárov BBC, dnes hovoril o mimoriadnej podpore štrajku, generálny riaditeľ renomovanej inštitúcie Mark Thompson vo svojom blogu uviedol, že podstatnej časti spravodajských relácií sa štrajk nedotkol. Súčasne prostredníctvom elektronickej pošty upozornil zamestnancov, že štrajk nič nezmení na nevyhnutnosti radikálnej dôchodkovej reformy. Podľa Thompsona návrh zmien v systéme dôchodkových výhod pre zamestnancov je spravodlivý a odráža pripomienky, ktoré vzišli z diskusie so zamestnancami a členmi odborov. Predseda odborov Jeremy Dear uviedol, že zamestnancom neostalo na výber nič iné, len vstúpiť do štrajku. "Členovia NUJ v celom BBC opakovane označili predložený návrh za pokus o krádež dôchodkov. Tento postoj sa nemení," povedal Dear. Štrajk by sa mal skončiť v sobotu, ale odborári už avizovali, že v prípade nedosiahnutia dohody by v polovici novembra došlo k ďalšiemu dvojdňovému protestu. Ak by sa ani potom nenašiel kompromis, ďalší protest je naplánovaný počas vianočných sviatkov.

Copyright © TASR 2010