30. 12. 2010

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Polícia v stredu zatkla piatich ľudí plánujúcich útoky na noviny, ktoré v minulosti zverejnili karikatúry proroka Mohameda. Štyroch z podozrivých zadržali v Dánsku a ďalšieho vo Švédsku. Podľa vyšetrovateľov chceli všetci piati vtrhnúť do sídla dánskeho denníka Jyllands-Posten, ktorý zverejnil kontroverzné karikatúry ako prvý. Následne chceli s pomocou zbraní "zastreliť toľko ľudí, koľko bude možné". Dánska tajná služba našla u štyroch zadržaných automatické zbrane, tlmiče a muníciu. Podľa polície išlo o islamských militantov s kontaktmi na medzinárodné teroristické organizácie a v ich prípade išlo o "bezprostrednú hrozbu". Dvanásť karikatúr zobrazujúcich proroka Mohameda zverejnili dánske noviny Jyllands Posten na sklonku roka 2005. Na začiatku nasledujúceho roka o týchto kresbách informovali islamské médiá a správa vyvolala masové protesty od Maroka až po Indonéziu. Demonštranti podpaľovali dánske diplomatické zastupiteľstvá vo svojich krajinách a bojkotovali výrobky z Kodane. Zamestnancom denníka sa odvtedy viackrát vyhrážali smrťou. Vtedajší premiér a dnes už generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen sa za zverejnenie karikatúr neospravedlnil. Diváci v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) mali minulý týždeň unikátnu možnosť pozrieť si v televízii americko-nemecko-britský film Blafuj ako Beckham (2002). Podľa britského ambasádora v Južnej Kórei Martina Udena bola snímka, ktorej vysielanie zariadilo práve Britské veľvyslanectvo, vôbec "prvým západným filmom vysielaným v televízii" v KĽDR. Príbeh z prostredia futbalu, ktorý je v krajine veľmi obľúbený, predstavoval nezvyčajnú výnimku z tradičného programu štátnej televízie, ktorý pozostáva zo správ, dokumentov a televíznych seriálov. Diváci si však zo skoro dvojhodinovej snímky, v ktorej si zahrala napríklad aj mladá Keira Knightley, mohli vychutnať iba hodinu. Film bol totiž scenzurovaný, pretože sa okrem futbalu, ktorý je v KĽDR veľmi obľúbený, zaoberá aj takými v krajine tabuizovanými témami ako homosexualita, náboženstvo, či ľúbostnými vzťahmi medzi príslušníkmi odlišných rás.

© 2010, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Najmenej 57 novinárov bolo zabitých počas tohto roka v súvislosti s ich povolaním. Informovala o tom dnes v Berlíne organizácia Reportéri bez hraníc (RSF). Oproti minulému roku počet obetí medzi novinármi klesol o 19, čo je 25 percent. Naopak, došlo však k zvýšeniu prípadov únosov pracovníkov médií. Novinárska organizácia ich v tomto roku zaznamenala 51. Podľa generálneho tajomníka organizácie Jeana-Francoisa Julliarda majú úrady príslušných krajín priamu povinnosť bojovať s beztrestnosťou často sprevádzajúcou takéto vraždy. "Ak vlády nevykonajú všetko úsilie na potrestanie vrahov žurnalistov, stávajú sa ich spolupáchateľmi," povedal. Významne narastá počet únosov novinárov, v roku 2008 ich bolo 29 a vlani 33. "Prvýkrát sa v tomto roku nevyhol tomuto zlu žiadny kontinent. Novinári sa menia na predmet obchodovania únoscov," uviedla organizácia s tým, že takéto útoky sú najčastejšie v Afganistane a Nigérii. "Únoscovia berú rukojemníkov s cieľom financovať svoje zločinecké aktivity, nútia vlády, aby sa podrobovali ich požiadavkám a vysielajú odkazy verejnosti. Únos im poskytuje formu publicity," vyhlásili Reportéri bez hraníc. Zdroj: DPA

Copyright © TASR 2010