10. 3. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Charlie Sheen po slovných útokoch na spolutvorcu sitcomu Dva a pol chlapa (2003) Chucka Lorra "obrátil svoju pozornosť" na svojho seriálového brata Jona Cryera. Toho nazval zradcom a trollom. "Jon mi nezavolal. Je to zapredanec, zradca a troll. Čistý troll. Budem ho musieť nazvať 'detinským zradcom a zbabelcom', aby mu to došlo?" uviedol 45-ročný herec, ktorého v pondelok predstavitelia Warner Bros. Television zo seriálu vyhodili. Na otázku, čo by Cryerovi povedal, keby sa mu po týchto vyjadreniach ozval, Sheen dodal: "Ak by sa tak stalo, poviem mu 'Už je trochu neskoro. Zbohom troll'. Keď začnem nakrúcať multimiliónové filmy a on ma príde prosiť o vedľajšiu rolu, poviem mu 'Opustil si ma s celou tvojou vinou a hlúposťou'." Nemenovaný zdroj blízky Cryerovi však pre webstránku eonline.com uviedol, že herec sa Sheenovi v skutočnosti ozval, odmietol však verejne komentovať nedávne udalosti. Okrem Cryera Sheen znova slovne napadol aj Lorra a taktiež aj šéfa spoločnosti CBS Leslieho Moonvesa a prezidenta Warner Bros. Television Brucea Rosenbluma. Naopak Sheen uviedol, že 'trollovia' nie sú herci Angus T. Jones, Conchata Ferrell, Melanie Lynskey, Marin Hinkle a režisér sitcomu James Widdoes, pretože tí sa mu ozvali. Prvou osobou z prostredia seriálu, ktorá sa k Sheenovi po jeho výpovedi vyjadrila, je herečka Holland Taylor. Tá v sitcome stvárňuje jeho matku. "Charlie bol vždy srdečný a slušný ku všetkým hercom aj členom štábu, niekedy dokonca lichotnícky a vždy vtipný. Príležitostne sme v jeho dome spoločne sledovali filmy. Boli to príjemné večery so zaujímavými, duchaplnými konverzáciami. To je Charlie, ako ho poznám ja," uviedla pre agentúru AP 68-ročná herečka. "V tomto veľmi smutnom a komplikovanom čase naozaj nemám, čo povedať. Môžem hodnotiť iba to, čo som s ním zažila a svoju pretrvávajúcu náklonnosť voči nemu," dodala Taylor. Sitcom americkej televízie CBS nenakrúcali od 28. januára, keď Sheen nastúpil na liečenie. Len deň predtým ho hospitalizovali v Los Angeles pre údajné bolesti brucha. Hercov hovorca to pripísal dlhoročným problémom s brušnou herniou, podľa susedov sa ale v jeho dome divoko "žúrovalo" asi 36 hodín a spoločnosť mu robilo minimálne päť žien. Štyridsaťpäťročný herec v seriáli Dva a pol chlapa stvárňoval postavu slobodného štyridsiatnika Charlieho Harpera, ktorý sa živí ako tvorca reklamných zvučiek. Za svoj výkon získal štyri nominácie na cenu Emmy a dve na Zlatý glóbus. Herec, ktorý je známy aj z filmov Čata (1986), Wall Street (1987), Mladé pušky (1988) či Horúce strely (1991) a jeho pokračovania, bral za jednu časť Dva a pol chlapa honorár 1,25 milióna dolárov. Do zrušenia nakrúcania bol teda najlepšie plateným seriálovým hercom na svete. Informácie pochádzajú z agentúry AP a webstránok people.com a hollywoodreporter.com.

Nový maďarský mediálny zákon stále predstavuje problém, a to aj po zmenách, ktoré doň v pondelok zapracovali na žiadosť EÚ maďarskí poslanci. V novej verzii zákona boli zmenené ustanovenia o registrácii médií či o vyváženom spravodajstve, no zmeny sa vôbec nedotkli kritizovanej Mediálnej rady, ktorá má na maďarské médiá dohliadať a ktorej vedenie by malo byť plne v područí strany Fidesz premiéra Viktora Orbána. "Hoci vítame fakt, že pribudli niektoré zmeny, stále zostáva veľa otázok, ktoré nás znepokojujú. Kým nebudú vyriešené, zákon bude naďalej predstavovať potenciálne ohrozenie slobody slova," uvádza sa v stredajšom vyhlásení Medzinárodného tlačového inštitútu. Výhrady k maďarskému tlačovému zákonu má naďalej aj Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. V utorok uviedla, že "zákon môže byť aj v tejto podobe zneužitý na potlačenie alternatívnych a odlišných názorov". Kontroverzný maďarský mediálny zákon vstúpil do platnosti 1. januára, presne v deň, keď sa Maďarsko ujalo polročného predsedníctva v Európskej únii.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.