31. 3. 2011

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec, režisér a scenárista Alan Alda, známy predovšetkým ako Hawkeye Pierce z legendárneho sitcomu M.A.S.H. (1972 - 1983), sa objaví v jednej epizóde seriálu The Big C (2010). Sedemdesiatpäťročný Alda, vlastným menom Alphonso Joseph D'Abruzzo, stvárni onkológa Atticusa Shermana, s ktorým hlavná postava Cathy Jamison v podaní Laury Linney konzultuje svoju liečbu rakoviny. Seriál The Big C momentálne nakrúcajú v Stamforde v štáte Connecticut, pričom druhá séria bude mať v USA premiéru 27. júna. V seriáli okrem Linney účinkujú aj Oliver Platt, Gabriel Basso, Phyllis Somerville, Gabourey Sidibe alebo Cynthia Nixon. Alan Alda je rodákom z newyorského Bronxu, pričom jeho rodičia mali talianskych a írskych predkov. Jeho umelecké meno Alda vzniklo spojení prvých dvoch písmen z mien Alphonso a D'Abruzzo. Už od detstva účinkoval v rôznych divadelných predstaveniach a neskôr sa dostal až na Broadway. Jeho prvým filmom bola dramédia Tie dni sú už za nami (1963), slávu však získal až spomínaným seriálom M.A.S.H., ktorý mu vyniesol štyri ceny Emmy a šesť Zlatých glóbusov. M.A.S.H. bol zároveň aj jeho režisérskym debutom, keď pod jeho taktovkou vzniklo 32 epizód. Režíroval taktiež snímky Štyri ročné obdobia (1981) alebo Betsy sa vydáva (1990), pričom v oboch si aj zahral. Od roku 1957 je ženatý s fotografkou a spisovateľkou Arlene Alda, s ktorou má tri dcéry. Informácie pochádzajú z webstránky hollywoodreporter.com.

© 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Spolupracovníkovi poľského mienkotvorného denníka Gazeta Wyborcza v Bielorusku Andrzejovi Poczobutovi hrozí za údajné verejné hanobenie tamojšieho prezidenta Alexandra Lukašenka až dvojročný nepodmienečný trest väzenia. Hlavnými dôkazmi, o ktoré sa opiera obvinenie bieloruskej prokuratúry, sú žurnalistove publikované materiály. Prokurátor Viktor Morozov, ktorého meno figuruje na zozname takmer 160 bieloruských osobností so zákazom vstupu na územie členských štátov EÚ, odovzdal mužovi, ktorý je aj aktivistom Zväzu Poliakov v Bielorusku, v pondelok list s informáciou, že sa voči nemu začalo trestné stíhanie. Trestného činu sa Poczobut mal dopustiť v celkove ôsmich materiáloch z obdobia rokov 2010-2011, ktoré publikovalo internetové vydanie poľského periodika, v jednom vyjadrení pre webový portál Bieloruskij partizan a jednom príspevku na svojom blogu. Autor príspevkov pripúšťa, že v nich bol ostro kritický, miestami aj ironický, ale tvrdí, že sa hanobenia najvyššieho bieloruského predstaviteľa nedopustil. Bieloruská prokuratúra sa v pondelok pokúsila podozrivého vypočuť, Poczobut však akúkoľvek výpoveď odmietol a uviedol, že tak urobí až na súdnej pôde. Tak žurnalista, ako aj jeho právny zástupca sú presvedčení, že k procesu dôjde, a že Poczobuta, ktorému bieloruské ministerstvo zahraničných vecí odobralo akreditáciu v roku 2009, v ňom odsúdia. Pri brutálnom potlačení decembrovej protestnej akcie v Minsku proti údajnému falšovaniu výsledkov prezidentských volieb Poczobuta zbili príslušníci bieloruských tajných služieb. Za účasť na nepokojoch ho odsúdili na peňažný trest 600 eur, ktorý neskôr zmenili na 15 dní väzenia. Poczubotova spolupráca s Gazetou Wyborczou sa datuje od roku 2006.

Vojenskí vyšetrovatelia si 11. marca za asistencie po zuby ozbrojených maskovaných príslušníkov VP odniesli z kancelárie redaktorov osem vriec dokumentov, videokaziet a počítače. Denník Lidové noviny (LN) dnes informoval, že k 1. aprílu bude zásahová jednotka VP rozpustená. Tento krok ale údajne nesúvisí s kauzou ČT a pripravoval sa ešte minulým riaditeľom VP, ktorý je už tri týždne postavený mimo službu. "Plánovaná a pripravená reorganizácia nebola reakciou na udalosti v ČT," citovali LN hovorcu VP Jana Čermáka. Do kauzy zásahu VP v ČT, v rámci ktorého vyšetrovatelia hľadali spis z vojenskej tajnej služby, ale nič nenašli, sa tento týždeň zapojil najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman. Obrátil na Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe so žiadosťou, aby preverilo postup VP a radového štátneho zástupcu, ktorý mal nad prípadom dohľad. VP v kancelárii redaktora Karla Rožánka hľadaný dokument z roku 2007 nenašla, ale doteraz uspokojivo nevysvetlila, prečo brala aj počítače, kazety či vizitky, a to nielen tohto redaktora, ale aj jeho ďalších dvoch kolegov, ktorí s nim mali spoločnú kanceláriu. Všetky materiály a techniku už VP vrátila. Postup vojenských policajtov prešetruje štátne zastupiteľstvo, inšpekcia ministra obrany a je aj predmetom trestného oznámenia ČT. Už niekoľko hodín po zásahu VP minister obrany ČR Alexander Vondra postavil dočasne mimo službu veliteľa tohto útvaru a dvoch dôstojníkov. Zoznam vojenských policajtov postavených mimo službu sa dodatočne rozšíril o dôstojníka Pavla Marečka, ktorý zásah v ČT 11. marca osobne riadil. Akciu VP v ČT odsúdili novinári, politici i oslovení právnici. Postup VP dodatočne ostro kritizoval dokonca i sudca Kryštof Nový, ktorý povolil zaistenie písomností pochádzajúcich z prostredia vojenskej tajnej služby. "Vydal som povolenie na zhabanie jedného listinného dôkazu alebo jeho kópií či fascikla. Ale nie na vysťahovanie celej kancelárie. Kladiem si otázku, či zasahujúci policajti prejavili absolútnu neznalosť a ignorovanie zákona, alebo či úmyselne nezneužili príkaz súdu na prehliadku kancelárie číslo 145, a to za situácie, keď vedeli, že kanceláriu využívajú traja redaktori. Teda nielen Karel Rožánek, ktorý mal dokumentom disponovať," uviedol sudca.

Copyright © TASR 2011