20. 10. 2011

RADA RTVS updated aj o ryži

RADA RTVS updated aj o ryži

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) bude mať svoj nový vlastný úradnícky web. Ten má nahradiť súčasný portál RTVS.sk, ktorý v minulosti kritizovali viacerí členovia Rady verejnoprávneho médiá. Provizórna internetová stránka bola vytvorená na základe zákonných povinností RTVS a obsahovala len základné informácie a vymyslené logo. Web je už teraz funkčný, oficiálne však má byť spustený v priebehu nasledujúcich dní. Technickí pracovníci teraz už len dopĺňajú texty. Pripravovaný internetový portál je v nových korporatívnych farbách. Prevažne ide o bordovú farbu na šedom pozadí. Provizórne logo nahradilo nové "RTV:", v ktorom dvojbodka predstavuje S. Obsah tvoria novinky programu RTVS, informácie o ponúkaných reláciách, spôsoby naladenia rozhlasových staníc, informácie o úhrade poplatkov za služby (tzv. koncesionárskych poplatkov), Rade RTVS a organizačnej štruktúre verejnoprávneho médiá. Verejnoprávna inštitúcia sa chce výraznejšie prezentovať aj na sociálnych sieťach. Nový web RTVS bude návštevníkom ponúkať odkazy na stránku každej rozhlasovej stanice v sociálnych sieťach. Novinkou je aj personálny mikroblog generálnej riaditeľky RTVS Miloslavy Zemkovej v sociálnej sieti Twitter spustený tento mesiac. "Dvojka STV dosiahla v utorok (11.10.) večer počas prenosu z parlamentu 25 percent. V tom čase bola jednotkou na trhu. Viac na Facebooku RTVS," napísala naposledy Zemková.

Ak Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) nedostane 14 miliónov eur, ktoré by chcel v budúcom roku dostať na základe zmluvy so štátom, hrozí mu, že bude musieť prejsť na superkrízový variant riadenia inštitúcie, povedala generálna riaditeľka verejnoprávneho média Miloslava Zemková. "To znamená prestať financovať všetko, čo nemáme explicitne v zákone. Aj na takomto riešení pracujeme," informovala dnes členov Rady RTVS. Verí, že k takejto situácii nedôjde. Rada RTVS zmluvu so štátom prerokovala na svojom septembrovom rokovaní. Z návrhu, ktorý predložila ministerstvu kultúry, vyplýva, že by chcela v budúcom roku dostať 11 miliónov na projekty Slovenskej televízie a ďalšie tri na projekty Slovenského rozhlasu. Ministerstvo kultúry sa však zatiaľ k tomuto návrhu zmluvy so štátom oficiálne nevyjadrilo. "Nech sa situácia vyvinie akýmkoľvek spôsobom, nech bude ministrom (kultúry, pozn. TASR) ktorýkoľvek predstaviteľ ktorejkoľvek strany, tak stále ešte platí zákon, ktorý túto funkciu ukotvenú má," podčiarkla Zemková. Dohodu na zmluve so štátom považuje generálna riaditeľka RTVS za dôležitejšiu ako prísľub na oddlžovanie verejnoprávneho média. Dlh by podľa nej inštitúcia mohla v šetrnom režime postupne okresať v priebehu 10 až 15 rokov. Súčasne podotkla, že oddlženie bolo jedným z prísľubov, ktorý vedenie dostalo pri spojení verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Dodnes však prisľúbené financie nedostalo. "Len sankcie za to, čo sme dlžní najväčšiemu veriteľovi, predstavujú 1,8 milióna eur ročne... Veľmi by sme potrebovali, keby k tomu oddlženiu prišlo, pretože toto bola podmienka akejkoľvek úvahy o fúzii," podčiarkla. Pri tvorbe budúcoročného rozpočtu RTVS bude podľa Zemkovej spoločnosť vychádzať z čísel, ktoré bude mať garantované. V súčasnej situácii, pred podpisom zmluvy so štátom, sú podľa nej dva varianty rozpočtu. Popri vysokokrízovom je to štandardný, "veľmi šetriaci".
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) dosiahol za prvých deväť tohtoročných mesiacov prebytok takmer 7,9 milióna eur. "Tento prebytok vznikol hlavne z toho, že sú to účelové prostriedky viazané na zmluvu so štátom, ktoré čerpáme na vyrábané relácie," uviedol dnes ekonomický riaditeľ Peter Ondro, ktorý Radu RTVS informoval o hospodárskej situácii verejnoprávnej inštitúcie. Slovenská televízia (STV) dosiahla po deviatich mesiacoch prebytok takmer 7 miliónov eur. Podiel Slovenského rozhlasu (SRo) na celkovej čiastke prebytku RTVS bol po deviatich mesiacoch na úrovni približne 900.000 eur. Ondro tiež informoval aj o vážnejšom výpadku pri vyberaní koncesionárskych poplatkov. Za deväť mesiacov RTVS oproti plánu chýba asi 700.000 eur. Manažment verejnoprávneho média prevzal inštitúciu po spojení STV a SRo s celkovým dlhom približne 45 miliónov eur. Riaditeľka RTVS Miloslava Zemková už v minulosti konštatovala, že inštitúcia sa nedokáže zbaviť týchto dlhov vlastnými silami a bude potrebovať aj štátnu pomoc. RTVS ukončil v septembri po šiestich mesiacoch hromadné prepúšťanie zamestnancov, ktorých počet sa od začiatku roka znížil o približne 200. Pomohla mu k tomu aj novela Zákonníka práce. Tá umožňuje prepúšťanie do 30 zamestnancov mesačne bez toho, aby išlo o hromadné prepúšťanie. Verejnoprávna inštitúcia však plánuje znižovať stavy zamestnancov aj naďalej.

Copyright © TASR 2011