13. 7. 2012

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS







Ukrajinská daňová polícia vykonala včera raziu v sídle televízie TVi, ktorá často zaujíma kritické stanoviská voči vláde. K zásahu došlo tri mesiace pred parlamentnými voľbami na Ukrajine.
Štátna daňová služba obvinila televíziu z rozsiahlych daňových únikov. V tejto súvislosti začala trestné stíhanie jej hlavného manažéra Mykolu Kňažického.
Stanica podľa vyšetrovateľov ukrátila štát o vyše tri milióny ukrajinských hrivien (298.000 eur) na dani z pridanej hodnoty. Vedenie televízie tieto obvinenia odmieta a podala voči nim sťažnosť na súd.
TVi včera prerušovala svoj obvyklý program zábermi, na ktorých vidno daňových inšpektorov, kontrolujúcich hromady spisov v jej kyjevskom sídle.
Televíziu TVi vlastní ruský podnikateľ Konstantin Kagalovskij, bývalý akcionár zaniknutého ropného gigantu Jukos.
Hlavná opozičná strana Baťkivščyna, vedená väznenou expremiérkou Juliou Tymošenkovou, v súvislosti s dnešnou raziou v televízii obvinila vládu z cenzúry médií v predvolebnom období.
V prieskumoch pred októbrovými parlamentnými voľbami Baťkivščyna tesne zaostáva za vládnucou Stranou regiónov ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.



Zakladateľ Wikipédie Jimmy Wales vo štvrtok vyjadril nádej, že táto online encyklopédia už nebude musieť nikdy znefunkčniť svoje stránky, ale urobí to, ak to bude potrebné na ochranu internetu pred politikou, ktorá by poškodila každodenných užívateľov.
Wikipédia zohrala kľúčovú úlohu v USA, kde jej 24-hodinový úmyselný výpadok v januári prispel k zastaveniu schválenia protipirátskej legislatívy.
V utorok znefunkčnila na 24 hodín svoju ruskojazyčnú stránku v snahe zabrániť ruskej legislatíve, ktorá by umožnila vládnym úradníkom zaradiť niektoré webové stránky na čiernu listinu a zablokovať ich bez súdneho príkazu. Ruskí poslanci napriek jej protestu zákon v stredu schválili.
"Prinajmenšom sme vlády upozornili, že internetovému spoločenstvu na týchto veciach záleží do takej miery, že niečo urobia," povedal Wales.
Protesty podľa neho posilnili postavenie internetových spoločností ako je Google či Facebook. "Keď som teraz navštívil vládnych úradníkov, trocha sa boja," povedal na výročnej konferencii Wikimania.
Zdôraznil, že rozhodnúť o ďalšom postupe musí internetová komunita. On sám si želá, aby začala otvorenú, priateľskú debatu a definovala širšie, kedy má v budúcnosti stránka protestovať proti internetovej politike.
Podľa Walesa by bolo veľmi riskantné, ak by sa Wikipédia zaplietla do politických káuz. Bude sa však naďalej angažovať vo veciach, ktoré majú priamy dopad na jej prácu online.
Online encyklopédiu Wikipédia píšu a editujú dobrovoľníci a číta ju v celom svete odhadom 365 miliónov čitateľov.
Wales a ďalší argumentovali, že zákony, ktoré mali zabrániť prístupu k zámorským stránkam obchodujúcim s odcudzeným obsahom či sfalšovaným tovarom, by mohli oslabiť inováciu a slobodu slova a obmedziť fungovanie internetu.
Wales povedal, že internetové pirátstvo je vážny problém a on nie je proti niektorým úpravám existujúceho zákona, aby sa účinnejšieho zasiahlo voči zlodejom. "Ale nemôžeme súhlasiť s absurdnou, technologicky nekompetentnou... politikou, ktorá bude mať negatívny dopad na každodenných užívateľov internetu."



Rocker Steven Tyler vo štvrtok oznámil, že sa rozhodol opustiť kreslo porotcu v televíznej speváckej súťaži American Idol pre nadchádzajúcu sezónu. Chce sa venovať svojej skupine Aerosmith.
"Zatúlal som sa od svojej prvej lásky, Aerosmithu, a som nazad," uviedol vedúci spevák skupiny vo vyhlásení.
Tyler (64) so skupinou Aerosmith vyrobili množstvo hitov ako Walk this Way či I Don't Want To Miss a Thing od začiatku ich pôsobenia v 70. rokoch, skupina si však pred pár rokmi pauzu, pretože spevák prijal úlohu porotcu American Idol.
Tyler a herečka a speváčka Jennifer Lopezová sa stali porotcami tejto televíznej súťaže v januári 2011 a vyvolali veľký záujem o súťaž vysielanú televíziou Fox.
Prezident alternatívnej zábavy v televízii Fox, Mark Darnell, označil Tylera za "úžasného porotcu, skutočného priateľa a veľkého učiteľa". "Sme veľmi smutní, že sa Steven rozhodol sústrediť sa viac na svoju hudbu, ale keď sme si najímali legendu rokenrolu, vedeli sme, že sa vráti nazad k hudbe," reagoval na Tylerovo rozhodnutie.


Copyright © TASR 2012