10. 9. 2012

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Etiópia udelila milosť 1900 väzňom, medzi nimi i dvom švédskym novinárom, ktorých vlani v decembri odsúdili za teroristické aktivity a ilegálne prekročenie štátnych hraníc na 11 rokov väzenia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zdroj z prostredia etiópskej vlády.
Reportéra Martina Schibbyeho a fotoreportéra Johanna Perssona zadržali v júli minulého roka v provincii Ogaden zmietanej občianskou vojnou, kde podľa vlastných slov monitorovali porušovanie ľudských práv.
Do krajiny prišli zo susedného Somálska sprevádzaní bojovníkmi povstaleckej skupiny Národný front za oslobodenie Ogadenu (ONLF).
"Približne 1900 väzňov dostalo milosť a v nasledujúcich dňoch ich prepustia. Švédski novinári sú medzi nimi," uviedol podľa Reuters nemenovaný zdroj.
Milosť bola údajne odsúhlasená ešte pred úmrtím dlhoročného etiópskeho premiéra Melesa Zenawiho, ktorý zomrel 20. augusta po vleklej chorobe.
V Etiópii pomerne často dochádza k hromadnému omilosťovaniu väzňov pred významnými sviatkami, akým je predovšetkým etiópsky nový rok, pripadajúci na 11. septembra.


Výsledky každoročného prieskumu spoločnosti Ericsson ukazujú, že tzv. sociálna televízia sa stáva masovým fenoménom. Každý týždeň totiž používa 62 % spotrebiteľov počas sledovania televízie sociálne média, za jeden rok tak ich počet vzrástol o 18 %.
Z pohľadu pohlavia spotrebiteľov vyplýva, že tejto činnosti sa venuje 66 % žien v porovnaní s 58 % mužov, 25 % spotrebiteľov používa sociálne médiá k diskusiám o práve sledovaných programoch.
Pretože 67 % spotrebiteľov používa k sledovaniu televízneho vysielania alebo videa chytré telefóny, tablety alebo notebooky, sú mobilné zariadenia dôležitou súčasťou zážitkov zo sledovania televízie. Až 60 % spotrebiteľov ďalej uvádza, že každý týždeň využívajú služby televízneho obsahu na vyžiadanie. Rastie obľuba sledovania televízie za pohybu – 50 % času stráveného sledovaním televízie alebo videa na chytrých telefónoch sa odohráva mimo domov. Nárast tohto typu sledovania televízie uľahčuje vysokorýchlostné mobilné pripojenie.
Napriek tomu sa chovanie a požiadavky spojené so sledovaním televízie menia, len 7 % spotrebiteľov uvádza, že si v budúcnosti zníži predplatné televízie. V skutočnosti dochádza k tomu, že namiesto obmedzovania výdavkov sú spotrebitelia ochotní zaplatiť za komfortnejšie zážitky zo sledovania televízie viac peňazí: 41 % spotrebiteľov vyhlasuje, že sú ochotní platiť za televízny a video obsah vo vysokom rozlíšení.
Viac než polovina spotrebiteľov chce mať možnosť zvoliť si vlastný obsah televíznych programov alebo videa.
Oddelenie Ericssonu zaoberajúce sa chovaním spotrebiteľov získava poznatky prostredníctvom globálneho výskumného programu zameraného na spotrebiteľov, ktorý vychádza z rozhovorov každoročne uskutočnených so 100.000 respondentmi vo viac než 40 krajinách.



Proces s 36 novinármi, ktorí čelia obvineniu z podpory zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK), sa dnes začal v tureckom Istanbule.

Novinári patrili pôvodne k skupine 44 osôb obžalovaných okrem iného z členstva v ozbrojenej organizácií, informovali turecké médiá.
Profesijná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) súdne konanie kritizovala a vo vyhlásení zverejnenom v Berlíne dnes konštatovala, že turecká vláda zneužíva kontroverzný protiteroristický zákon na umlčanie neobľúbených hlasov z médií. Súčasne vyzvala na prepustenie novinárov, ktorí podľa RSF čelia sčasti vykonštruovaným obvineniam.
Na lavici obžalovaných sa v Istanbule ocitli hlavne žurnalisti z ľavicovo orientovaných a prokurdských médií. Ich vina mala spočívať v podpore Únie kurdských spoločenstiev, považovanej tureckými úradmi za civilné krídlo PKK.


Copyright © TASR 2012