11. 9. 2012

Úhrady za služby verejnosti a RTVS

Úhrady za služby
 
verejnosti a RTVS



Úhrady za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) sa budú musieť v budúcnosti zvýšiť. Vyhlásil to dnes minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) na margo úvah, ktoré medializoval riaditeľ RTVS Václav Mika.
"Či to má byť práve teraz, tým nie som si istý, aj preto som predložil zákon, ktorý len zachováva úhrady, a to v tej výške ako doteraz," dodal Maďarič. Podľa neho verejnoprávna televízia by ešte mala prejsť "kus cesty", aby presvedčila občanov, že za väčší poplatok dostanú aj lepšiu protihodnotu.
Minister pritom vyzdvihol spôsob, akým tému zvýšenia poplatkov otvoril Mika. Ten dnes pre TASR povedal, že by zvýšenie takzvaných koncesionárskych poplatkov o 20 percent umožnilo verejnoprávnemu médiu spustiť novú programovú službu. "Vždy to bolo len také: 'Dajte, lebo nám to chýba'. Teraz prvýkrát počúvam, že sa generálny riaditeľ snaží dať nejakú ponuku, snaží sa hovoriť o tom, čo by ten divák za to dostal," komentoval Maďarič. Dodal, že súčasná výška poplatkov, keď fyzické osoby platia menej ako päť eur, nezodpovedá súčasným ekonomickým potrebám verejnoprávnej inštitúcie.
Novela zákona o úhradách za služby poskytované verejnosti RTVS už je na programe septembrovej schôdze parlamentu. V súčasnosti však so zvýšením poplatku nepočíta. Vládni poslanci ale dodnes nevylúčili, že takýto návrh pri prerokovaní nepredložia.


Copyright © TASR 2012